Yazı Başlıkları
Hasar kaydı sorgulama, hasara konu olan bir aracı tespit etmek veya belirli bir araç üzerindeki hasarların neler olduğu hakkında bilgi almak için yapılan işlemdir. Hasar kaydı öğrenme yöntemleri sayesinde bir aracın hasarları plaka numarası üzerinden veya şasi numarası üzerinden sorgulatılabilir. Detaylı hasar kaydı sorgulama yöntemi sayesinde ise aracın değişime uğrayan ve önceden hasar alan parçalarına ilişkin bilgiler de edinilir. İkinci el bir aracın hasar dosyasını, kaydını, hasarlı parçalarının bulunup bulunmadığını öğrenmek için hasar kaydı sorgulama yöntemlerinden her hangi biri uygulanarak resmi bilgilere ulaşılmalıdır. Hasar kaydı öğrenme yöntemleri üzerinden hasar kaydının nasıl öğrenileceğini ise alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.
Hasar Kaydı Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?
Hasar kaydı sorgulama yöntemleri şu şekilde sıralanır:
- E-Devletten hasar kaydı öğrenme,
- SMS ile hasar kaydını öğrenmek,
- ALO Hasar Çağrı Merkezinden hasar kaydını öğrenmek,
- Araç şase numarası ile hasar kaydını öğrenmek,
- Hasar kaydını parça üzerine detaylı sorgulama,
Bu yöntemlerden herhangi biri kullanılarak bir araca ait olan hasar kaybı rahatlıkla öğrenilir. Hasar kaydını öğrenmek aracın fiziksel açıdan hangi zararlara maruz kaldığını öğrenmek anlamına da gelir. Çünkü detaylı sorgulamalarda her bir parçaya ilişkin hasarların bilgilerine ulaşmak mümkündür.
E-Devletten Hasar Kaydı Öğrenme Nasıl Yapılır?
E-Devletten hasar kaydını sorgulamak için atılan adımlar:
- Web’den https://www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama olarak bilinen E-devletin resmi web adresine erişilir.
- Hemen ardından ekranda görülen “kimliğimi şimdi doğrula“ seçeneği tercih edilir.
- Görüntülenen sisteme giriş tablosu üzerine ise TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi yazılıp, “giriş“ kutucuğuna tıklanır.
- Adımlar ile görüntülenen Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama ekranındaki, “plaka numarası giriniz.“ ifadesinin altındaki kutucuğa araç plakası yazılır.
- İşlem sonunda sayfadaki “sorgulamayı başlat“ butonuna tıklanır.
- Aşamaların tamamlanması ile ekrana aracın hasar kaydı, tarihi, hasar hakkında bilgiler, hasara ilişkin remi evraklar ile birlikte yansır.
E-Devlet hasar kaydı öğrenme işlemi sayesinde her hangi bir fiziki kuruma gitme ihtiyacı duyulmadan tüm bilgiler online olarak öğrenilir.
Şasi Numarasından Hasar Kaydı Öğrenme Nasıl Yapılır?
Şasi numarasından hasar kaydı öğrenmek için yapılacaklar:
- Telefondan mesaj uygulamasına girilip yeni masaj açılır.
- Mesaja “HASAR“ bir boşluk “S“ ifadesi yazılmalıdır.
- Ardından bir boşluk daha bırakılarak araç şasi numarası yazılır.
- Bu mesaj “5664“ numarasına gönderilmelidir.
- İşlem sonunda yanıt mesajı alınır ve mesajda aracın hasar kaydı olup olmadığı varsa hasar konusu, tarihi gibi tüm bilgiler yer alır.
SMS ile hasar kaydı öğrenme işleminde alınan mesajın içindeki linke tıklanarak ise hasar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak mümkündür.
SMS’le Hasar Kaydı Öğrenme Nasıl Yapılır?
SMS’le hasar kaydını sorgulamak için izlenen aşamalar:
- Telefondan yeni mesaj metni oluşturulur.
- Mesaja aracın plaka numarası karakterler bitişik olacak şekilde yazılır.
- Ardından mesaj “5664“ numarasına yollanır.
- İşlem sonunda yanıt SMS’ alınır.
- Bu SMS içinde aracından hasar kaydı olup olmadığı varsa hasara ilişkin bilgiler, tarih gibi tüm detaylar görüntülenir. Mesaj içinde yer alan linke tıklanması ile birlikte ise resmi dosyalara da erişim sağlanır.
Detaylı Hasar Kaydı Öğrenme Nasıl Yapılır?
Ayrıntılı hasar kaydı sorgulamak için uygulanacaklar şöyledir:
- Telefonda yeni bir mesaj metni açılır.
- SMS’e “PARCA“ bir boşluk plaka numarası yazılır.
- Plaka numarası yazıldıktan sonra bir boşluk daha verilerek hasarın oluştuğu tarih yazılır.
- Bu mesaj “5664“ numarasına iletilir.
- Adımlar ardından gelen yanıt SMS’inde ise hasar ardından değişen parçaların neler olduğu, parçalara ilişkin hasar kayıtları görüntülenir.
Detaylı hasar kaybı sorgulama işlemi, araçtaki hasarlı ve değişime tabi olan parçaları öğrenmek amacıyla gerçekleştirilir. Sadece hasar kaydının olup olmadığını görmek için değil hasar ardından araçta artık olmayan orijinal parçaları da öğrenmek için bu sorgulama yöntemi kullanılmalıdır.
Ücretsiz Hasar Kaydı Öğrenme Yöntemi Var mı?
Ücretsiz hasar kaydı öğrenme işlemi E-Devlet üzerinden hasar kaydı sorgulama işlemidir. SMS ile hasar kaydı sorgulama işlemlerinden 7 TL ücret telefon hattına yansıtılır. Ancak online adımlar ile E-Devlet üzerinden yapılan hasar kaydı öğrenme işleminde her hangi bir ücret ödenmez.
Hasar Kaydı Öğrenmede Dikkat Edilecekler Neler?
Hasar kaydı sorgulamada dikkat edilecekler arasında E-Devlet şifresine sahip olmak ve araç plaka numarasını bilmek gibi konular yer alır. Kişi E-devlet üzerinden araç hasar kaydı öğrenmek istiyorsa bu işlemi E-devlet şifresi olmadan gerçekleştiremez. Sistem ilk giriş yapıldığı anda TC kimlik ile birlikte verilen E-Devler şifresi öncelikle PTT şubelerinden edinilmelidir. Kişi sorgulama öncesinden kendisine en yakın olan PTT şubesi veznesinden 2 TL ücreti ve telefon numarası bilgisini vererek, şifresini edinir. Çalışan SMS olarak şifreyi kişiye yollar.
Hasar kaydı sorgulamada dikkat edilmesi gereken diğer konu ise araç plaka numarasının veya şase numarasının bilinmesidir. E-devletten sorgulamada veya SMS ile sorgulamada şase veya plaka no üzerinden işlem yapılabilir. Bunları hatırlamayanlar ise araç ruhsatlarını kontrol ederek ilgili bilgilere önceden ulaşmalıdırlar.
Plaka Değişiminde Hasar Kaydı Öğrenilebilir mi?
Plaka değiştiğinde hasar kaydı sorgulamak mümkündür. Araca ilişkin plaka değişiminin olması halinde araca yönelik sistemde kayıtlı hasarlar silinmez. Yeni plaka bilgisinin sistemde yer alamsı halinde eski hasarlarda bu plaka üzerine tanımlanır. Kişi yine E-Devlet üzerinden yeni plaka numarasını kullanarak sorgulama gerçekleştirme imkanına sahiptir.
Hasar Kaydı Öğrenmenin Yararları Neler?
Hasar kaydı sorgulamanın faydaları arasında araç hakkında en güvenilir bilgileri elde etme yer alır. Eğer ikinci el bir araç satın alınıyorsa satıcılar her zaman dürüst davranmayabilirler. Aracın geçmişi hakkında doğru bilgiler verilmezse, alıcı ise daha önce çok fazla hasara konu olmuş bir aracı değerinin çok üzerinden fiyattan almak zorunda kalabilir. Bu tip bir problemden korunmak için satın alınacak olan ikinci el aracın plakası üzerinden araç hasar kaydı sorgulaması yapılmalıdır. Ardından aracın hasar geçmişi görülür ve alım işlemlerinde doğru bilgiler üzerinden ilerleme şansı bulunur. Kişi kötü niyetli satıcılar tarafından kandırılma gibi bir risk ile karşılaşmaz.
Hasar Kaydı Öğrenmede KTT Ne Anlama Gelir?
Hasar kaydı sorgulamada KTT ifadesi, sorgulama yapılan aracın geçmişinde bir kaza olduğunu belirtir. Kişi ikinci el bir araç için plaka numarası üzerinden sorgulama yapmış ve KTT ifadesini görmüş ise aracın daha önce kaza yaptığını ve sürücülerin ise bu konuda tutanak tutuklarını anlamalıdır. İkinci el araç alımında satıcı kaza geçmişi olmadığını iddia ediyor ancak sistemde KTT uyarısı alınıyorsa, araç maalesef daha önce kazaya konu olmuştur.
Hasar Kaydı Öğrenme Hangi Tarihe Kadar Yapılabilir?
Hasar kaydı sorgulama tarihi, 2003 yılı olarak bilinir. Diğer bir ifade ile bir araç için hasar kaydı sorgulama yapıldığında 2003 yılında ve sonrasında araçta meydana gelen hasarlar hakkında bilgiler alınır. Araçta 2003 yılı öncesinden oluşmuş her hangi bir hasar varsa bu hasar kaydı öğrenme yöntemleri üzerinden tespit edilemez.