Yazı Başlıkları
Grup emeklilik sigortası, iki farklı şekilde sunulabilmektedir. Burada Grup emeklilik sigortası kapsamında sunulabilen sigorta seçenekleri şu şekildedir:
- İşveren Grup Emeklilik Planı: Tüzel kişilerin çalışanları için katkı payı ödedikleri emeklilik sözleşmesidir.
- Gruba Bağlı Bireysel Emeklilik Planı: Çalışanların grup olarak katkı payı ödedikleri emeklilik sözleşmesidir.
Grup emeklilik sigortası seçeneklerinde katkı payı ödemeleri sadece kurum tarafından, kurum ve çalışan tarafından veya doğrudan çalışan tarafından ödenecek şeklinde karar verilmesi
mümkündür.
Grup Emeklilik Sigortası Avantajları Nelerdir?
Grup emeklilik sigortası avantajları, sigorta kapsamında ayrıntılı bilgi sahibi olunabilmesi için üzerinde durulması gereken noktalardan birisidir. Bu kapsamda grup emeklilik planının sağlayacağı temel avantajlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Çalışanların emeklilik planlarının hazır olması, işyerindeki motivasyonu arttırmakta veya verimli bir çalışmaya olanak tanımaktadır.
- Şirketin çalışanlarının geleceğini düşündüğünün ortaya koyulmuş olması, şirket çalışanlarının şirkete olan bağlılıklarını arttırmaktadır.
- Şirketin potansiyel çalışanlarının şirkete duyacakları ilginin artmasını sağlamaktadır.
- Şirketin çalışanlar için sigorta acentesine ödemiş olduğu katkı payları, vergi avantajı olarak kurumlar vergisi matrahından düşürülebilmektedir.
- Hak ediş süresi uygulama imkanı bulunmaktadır. Bu kapsamda hak kazanılması için süre belirlemesi yapılabilmektedir.
- Çalışanlara sunulan uzun vadeli bir plan olması, personel değişim oranını azaltmaktadır.
Grup emeklilik sigortası yalnızca işverene değil, çalışanlara da birçok avantaj sunmaktadır. Bu kapsamda sigortanın çalışanlara sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Çalışanlar tarafından ödenene katkı paylarına belirli oranlarda devlet katkısı uygulanmaktadır. Bu sayede çok daha avantajlı bir şekilde birikim yapılabilmesine olanak tanınmaktadır. Ancak yapılacak devlet katkısı toplamı ilgili tarihteki brüt asgari ücreti aşmayacaktır.
- Katkı payı ödemelerinin yatırım fonlarında değerlendirilme imkanı bulunduğu için ekstra kazanç sahibi olmanız mümkündür.
- Emeklilikte ikinci bir gelir imkanının doğması, çalışma hayatında alışmış olduğunuz yaşam standardını emeklilik hayatında da korumanıza yardımcı olmaktadır.
- İşten ayrılma durumunda, sistemden çıkılmadığı sürece emeklilik planınız devam edecektir.
- Bireysel birikimlere, profesyonel fon yönetimi sağlanmaktadır.
Grup Emeklilik Sigortası Katkı Payı Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Böylece Grup emeklilik sigortası katkı payı ödemeleri hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Katkı payı ödemesi konusunda herhangi bir üst limit bulunmamaktadır.
- Katkı payı ödemesi vadeleri aylık, 3 aylık, 6 aylık veya 12 aylık ödeme periyotları şeklinde belirlenebilmektedir.
- Vade belirlemesi yapılması, katkı payı ödemelerinin yalnızca vade tarihinde yapılması zorunluluğunu doğurmamaktadır. Vade dışında da ödeme yapılması mümkündür.
- Katkı payı ödemelerinin havale, EFT, otomatik ödeme şeklinde veya kredi kartıyla yapılma mümkündür.
- Katkı payı belirlemesinin sabit olarak yapılması mümkündür. Bunun yanında maaş yüzdesi olarak da belirleme yapılabilmektedir.
- Katkı payı ödemelerinin toplu olarak yapılabilmesi mümkündür.
- Katkı payı ödemelerine ara verme imkanı bulunmaktadır.
Grup Emeklilik Sigortası Hak Ediş Uygulaması Nedir?
Grup emeklilik sigortası vesting uygulaması, sigortaya ilişkin en sık araştırılan konulardan birisidir. Uygulama kapsamında katkı payı ödemeleri kurum tarafından ödenen çalışanlara katkı paylarından yararlanabilmek için süre koşulu koyulmaktadır. Buna göre çalışanların katkı paylarına hak kazanabilmesi için ilgili şirkette belirli bir süre çalışmış olması gerekmektedir. Hak ediş süresi için belirlenen asgari süre 1 yıldır. Azami süre ise 7 yıl olarak belirlenmektedir.
Grup Emeklilik Sigortaları Hak Ediş Şartları Nelerdir?
Grup emeklilik sigortası hak ediş şartları, sigorta hakkında bilinmesi gereken önemli konulardan birisidir. Bazı durumların gerçekleşmesi halinde hak kazanma süresi tamamlanmadan da katkı paylarına hak kazanılması mümkündür. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Haklı fesih harici nedenlerle çalışanın işine son verilmesi
- Maluliyet nedeniyle zorunlu olarak işin bırakılması
- Çalışanın vefatı
- İş göremezlik nedeniyle işin bırakılması
- Kuruluşun iflas etmesi veya konkordato ilan etmesi
- Kuruluşun emeklilik sigortasını feshetmesi
Bu durumlardan birinin gerçekleşmesi halinde grup emeklilik sigortası kapsamındaki katkı paylarına veya payların tüm getirilerine süre beklenmeksizin hak kazanılmaktadır. Hak ediş süresi dolmadan kişinin vefat etmesi halinde birikim ödemeleri kişinin lehtarına veya kanuni temsilcilerine yapılacaktır.
Grup Emeklilik Sigortası Bulunan Çalışanın İşten Ayrılması
Grup emeklilik sigortaları bulunan işçinin işten ayrılması halinde, işten ayrılma sebebine göre karşılaşılacak sonuç değişiklik göstermektedir. Buna göre hak ediş süresi dolmadan işçinin işveren tarafından haklı nedenle işten çıkarılması veya işçinin haklı bir nedeni olmaksızın kendi isteği ile işten çıkarılması halinde işveren grup emeklilik planı kapsamındaki birikimden yararlanması mümkün değildir. Ancak kanunen tanınan haklar çerçevesinde işçinin haklı bir nedenle iş sözleşmesini feshetmesi veya işverenin işçiyi haksız olarak işten çıkarması halinde hak ediş süresi dolmasa dahi birikimleriniz tarafınıza aktarılacaktır.
Grup Emeklilik Sigortasına Haciz Uygulanabilir Mi?
Grup emeklilik sigortasına haciz işlemi, hak ediş süresine göre değişiklik gösterebilmektedir. İşveren grup emeklilik sigortası kapsamındaki birikimlere hak ediş süresi içerisinde haciz işlemi yapılamamaktadır. Ancak hak ediş süresi tamamlandıktan sonra kanuni belirlemelere uygun şekilde haciz işlemi yapılabilmektedir.
Grup Emeklilik Sigortaları Vergi Avantajı Nedir?
Grup emeklilik sigortası vergi avantajı, işverenlere sunulan özel bir faydadır. İşverenler tarafından yapılan grup emeklilik sigortası kapsamında, işverenlerin ödediği katkı payları ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınmaktadır. Teşvik sınırı ise çalışanın brüt ücretinin %15 olarak belirlenmiştir.
Grup Emeklilik Sigorta Devlet Katkısı Nedir?
Grup emeklilik sigortası devlet katkısı, çalışanlara sunulan özel bir faydadır. Buna göre sigorta kapsamında ödenen katkı paylarına devlet de destek sunmaktadır. Devlet katkısı oranı katkı payının %25 olarak belirlenmiştir. Genelde Grup emeklilik sigortasına devlet katkısı ile ilgili bilinmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Devlet katkısı hesaplanırken katkı paylarının azami sınırı mevcut tarihte geçerli brüt asgari ücret tutarı olarak belirlenmektedir.
- Devlet katkısından yararlanabilmek için herhangi bir işlem yapmanıza gerek bulunmamaktadır. Vergi mükellefi olma zorunluluğu olmaksızın bildirime gerek kalmadan doğrudan devlet katkısına hak kazanılmaktadır.
- Devlet katkısı edinebilmek için en az 3 yıl sistemde kalınması gerekmektedir. 3 yıl sistemde kalanlar, devlet katkısının %15’ine hak kazanılmaktadır.
- Devlet katkısının tamamına hak kazanılabilmesi için 10 yıl sistemde kalınarak 56 yaşını doldurup emekli olmak gerekmektedir.
Grup Emeklilik Sigorta İptali Nasıl Yapılır?
Grup Emeklilik Sigorta iptali, diğer tüm özel sigorta türlerinde olduğu gibi gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Sigortayı cayma süresi içerisinde iptal etmek için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Cayma süresi içerisinde sigorta acenteniz ile irtibat kurmalı ve iptal talebinde bulunmalısınız. Cayma süresi 2 ay olarak belirlenmiştir.
- Acenteniz bildiriminizi aldıktan sonra tarafınıza bir iptal formu gönderilecektir.
- Formu doldurup tekrar firmaya ilettikten sonra işlemleriniz başlatılmaktadır. Yaklaşık 10 gün içerisinde iptal işlemleri tamamlanacaktır.
Cayma hakkı geçtikten sonra iptal işlemlerini gerçekleştirebilmek için aynı şekilde firma ile irtibat kurmanız gerekmektedir. Talebiniz alındıktan sonra sigorta acenteniz tekrar sizinle iletişime geçecek ve iptal formu gönderecektir. Formu doldurduktan sonra yaklaşık 20 gün içerisinde iptal işleminiz tamamlanacaktır.
Grup Emeklilik Sigortasında Geri Ödemeler Nasıl Yapılır?
Grup emeklilik sigortası geri ödemeleri, sigorta dahilinde emekliliğe hak kazananlar için üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Geri ödemelerin nasıl yapılacağına ilişkin karar katılımcılara aittir. Buna göre birikimi tek seferde almanız ve sistemden ayrılmanız mümkündür. Ancak dilerseniz grup emeklilik sigorta kapsamındaki birikimin bir kısmını almanız ve geri kalanını maaş olarak almanız ya da tüm birikiminizi emekli maaşı için bırakmanız ve belirli periyotlarda ödem almanız da tarafınıza sunulan imkanlardan birisidir.