Goldman Sachs, 2025 yılına dair öne çıkan makroekonomik öngörülerini kamuoyuna sundu. Banka, bu yılın ekonomik durumunun gevşeyerek, faiz oranlarının düşme eğiliminde olacağı ve jeopolitik belirsizliklerin etkileriyle şekilleneceğini belirtiyor.
ABD menşeli yatırım bankası, Amerika Birleşik Devletleri, Euro Bölgesi ve Çin arasında farklı büyüme dinamikleri olacağını vurgularken, ABD ekonomisinin gelişmiş ülkeler arasındaki rakiplerine nazaran daha güçlü bir performans sergileyeceğini öngörüyor.
Küresel GSYİH Büyümesi
Bloomberg HT’nin haberine göre Goldman Sachs, 2025 yılında yıllık bazda yüzde 2,7 oranında sağlam bir küresel reel GSYİH büyümesi tahmin ediyor. Raporda, faiz indirimlerinin bu süreçteki etkisi vurgulanarak, “ABD büyümesinin, belirgin bir üretkenlik artışı göz önüne alındığında, gelişmiş piyasalardaki rakiplerinin önünde kalmaya devam etmesi muhtemel.” ifadesine yer veriliyor. Çekirdek enflasyonun, 2025 yılı sonuna kadar gelişmiş piyasalarda hedeflenen seviyelere ulaşması bekleniyor.
ABD Ekonomik Görünümü
Goldman Sachs, güçlü gelir artışı ve finansal koşulların gevşemesi dikkate alındığında 2025 için ABD GSYİH büyümesinin genel beklentilerin üzerinde yüzde 2,4 seviyesinde olmasını öngörüyor. Çekirdek PCE enflasyonunun Aralık 2025 itibarıyla yüzde 2,4’e düşeceği tahmin ediliyor. Ayrıca, işsizlik oranının yıl sonuna kadar yüzde 4 seviyesine gerileyeceği öngörülüyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) Politikası
Goldman Sachs, Fed’in 2025 yılında üç kez faiz indirimine gideceğini öngörüyor. İlk olarak 25 baz puanlık bir indirimin mart ayında, daha sonra haziran ve eylül aylarında ek indirimlerin yapılması bekleniyor. Bu durum, nihai faiz oranının yüzde 3,5-3,75 aralığında olmasına neden olacak. Ayrıca, bankanın bilanço daraltma işlemlerini ocak ayında azaltması ve 2025’in ikinci çeyreğine kadar tamamlaması bekleniyor.
Euro Bölgesi Büyümesi
Goldman, yüksek enerji fiyatları ve Çin’den gelen rekabetin baskısı altında, Euro Bölgesi için yüzde 0,8’lik genel beklentinin altında bir GSYİH büyümesi öngörüyor. Mali sıkılaştırma ve ticaret politikası belirsizliklerinin büyümeyi etkileyeceği düşünülüyor. Enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 2 seviyesine düşmesi ve hizmet enflasyonunda kademeli bir azalma öngörülüyor.
Avrupa Merkez Bankası Görünümü
Avrupa Merkez Bankası’nın ardışık 25 baz puanlık faiz indirimlerine devam etmesi ve politika faizini Temmuz 2025’e kadar yüzde 1,75 seviyesine çekmesi bekleniyor. Ancak Goldman, büyüme ve enflasyonda daha da zayıflama durumunda “daha hızlı ve derin kesintilerin” gerekliliğine dikkat çekiyor ve olası aşağı yönlü risklere karşı uyarıyor.
Çin’in Ekonomik Yavaşlaması
Goldman Sachs, Çin’deki gerçek GSYİH büyümesinin 2025’te yüzde 4,5 seviyesine düşeceğini öngörüyor. Kuruma göre, uygulanan politika gevşetme önlemleri zayıf iç tüketimi, emlak piyasasındaki sorunları ve yükselen ABD tarifelerinin etkisini dengelemekte yetersiz kalıyor. Wall Street firması, “Uzun vadede kötüleşen demografi, yıllık borç azaltma eğilimi ve küresel tedarik zinciri risklerinin azaltılması gibi pek çok yapısal zorluk göz önünde bulundurulduğunda, Çin’in büyüme görünümünde temkinli kalmaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.
ABD Politikası ve Jeopolitik Riskler
Son olarak, Goldman Sachs, yatırımcılara özellikle ABD’deki politik değişiklikleri ve jeopolitik gelişmeleri yakından izlemelerini öneriyor. Başlıca riskler arasında, Çin ve otomobillere yönelik daha yüksek tarifeler, zayıf güç, vergi indirimleri ve düzenleyici geri çekilmeler öne çıkıyor.
Goldman, vergi indirimlerinin büyümeyi teşvik edebileceği ancak “daha yüksek tarifelerden kaynaklanan düşüşün” bu kazanımları telafi etme olasılığının bulunduğunu belirtiyor ve Avrupa ile Çin’in daha büyük ekonomik sıkıntılarla karşılaşabileceği konusuna dikkat çekiyor. Raporda, Orta Doğu’daki durum, Rusya-Ukrayna çatışması ve ABD-Çin ilişkileri gibi faktörlerden kaynaklanan risklere de vurgu yapılıyor.