Geçen Haftanın Ekonomi Haberleri

gecen haftanin ekonomi haberleri 1

Haftanın gündeminde olan geçen haftanın ekonomi haberleri ve gelişmeler, Türkiye ve küresel göstergeler hakkında detaylar.

Geçen Haftanın Ekonomi Haberleri

Kısa Vadeli Dış Borç Stoku: TCMB verilerine göre Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku Mayıs sonunda bir önceki aya göre düşüş göstererek 123,3 Milyar $ oldu. Yıllık artış ise %12,9 düzeyinde gerçekleşti. Bankalar kaynaklı borç stoku %2 oranında artışla 68,1 Milyar $ olurken, reel sektörün kısa vadeli dış borç stoku %8,5 oranında artarak 55,1 Milyar $ oldu. Orijinal vadesine bakmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç stoku ise 180,6 Milyar $ seviyesinde dengelendi.

TCMB Beklenti Anketi: TCMB’nin yayınlamış olduğu Beklenti Anketi’nin Haziran dönemi sonuçlarında; yıl sonu TÜFE beklentisi %12,28’den %13,88’e yükseldi. Yine yıl sonu Dolar/TL beklentisi de bir önceki anketi dönemindeki 4,51 den 4,80’e hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi. Yıl sonu GSYH büyüme beklentisindeki %4,2 seviyesi ise korundu.

IMF Türkiye Büyüme: IMF Dünya Ekonomik Görünümü raporunun Temmuz ayı güncellemesinde; aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerdeki dengesizliklere işaret edilirken, Türkiye’deki sıkılaşan finansal koşullar ve yüksek cari açığa temas edildi. Kurum Türkiye’nin yıl sonu büyüme tahminini %4,2 olarak aşağı yönlü revize etti. (Önceki %4,2)

Moody’s Türkiye Bankacılık: Moody’s yayınladığı bilgi notunda Türk bankalarında sorunlu kredi oranının önümüzdeki 12-18 ayda %4’ün üzerine çıkmasını beklediklerini ve sorunlu kredi artışının kredi notu açısından negatif olduğunu belirtti.

Türkiye – Hollanda: Türkiye ve Hollanda ilişkilerinde karşılıklı olarak normalleştirme kararı alındı. 13 Mart 2017’de Türk Bakanların Hollanda’ya girişinin yasaklanmasıyla Hollanda’yla tüm üst düzey diplomatik ilişkilerin askıya alınmıştı. Normalleşme süreciyle birlikte karşılıklı ülke büyükelçilerinin yeniden görevlerine başlayacağı açıklandı.

Küresel Gelişmeler

ABD

ABD Fed Başkanı Powell: Fed Başkanı Powell Senato’da yaptığı yarıyıl sunumunda kademeli faiz artışlarına devam vurgusu yaptı. Bunun yanı sıra konuşmasında güçlü istihdam piyasası ve hedefe yaklaşan enflasyona değinirken; devam eden ticaret savaşlarının ve Trump’ın vergi indirimlerinin etkilerinin temel belirsizlikler olduğunu savundu.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Enflasyon Verileri: İngiltere’de TÜFE, Haziran ayında %2,4 seviyesinde değişmeyerek %2,6 olan beklentilerin altında kaldı. Çekirdek enflasyon ise son 15 ayın en düşük seviyesi olan %1,9’a yavaşladı. Enflasyon verisi ile birlikte BoE’nin faiz artırımına yönelik beklentiler zayıfladı. Euro Bölgesi’nde ise Haziran ayı yıllık enflasyonu %2 olarak teyit edildi.

KÜRESEL

IMF Küresel Görünüm Raporu: IMF raporun Temmuz güncellemesinde küresel büyüme beklentisini değiştirmeyerek %3,9 seviyesinde tuttu. Kurum artan ticaret geriliminin küresel büyüme için risk oluşturduğunu ve mali piyasanın bu risklere kayıtsız göründüğünü aktardı

Trump – Putin Görüşmesi: Görüşmenin ardından yapılan ilk açıklamalarda olumlu mesajlar verilirken, Rusya Devlet Başkanı Putin; Trump ile birbirimizi anladığımızı düşünüyorum derken; Trump görüşmeyi yapıcı ve akıcı bir görüşme gerçekleştirdik şeklinde değerlendirdi. İlk açıklamasında Trump Rusya’nın ABD seçimlerine bir müdahalesi olmadığını düşündüğünü ifade ederken, sonraki günlerde açıklamasını değiştirdi ve Rusya müdahalesini kabul etti.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00