Türkiye Garanti Bankası (#GARAN), 30 Eylül 2024 tarihli finansal verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bankanın konsolide finansal tablolarına göre, yılın ilk dokuz ayında net kârı 66 milyar 950 milyon 363 bin TL olarak kaydedildi.
Bankanın toplam aktif büyüklüğü 2 trilyon 877 milyar 835 milyon 339 bin TL seviyesine ulaşırken, ekonomiye sağladığı nakdi ve gayri nakdi kredi desteği 2 trilyon 170 milyar 612 milyon 162 bin TL olarak gerçekleşti.
Dinamik fonlama yönetimi ile dikkat çeken Garanti BBVA’nın fonlama kaynakları içerisinde %70 oranıyla müşteri mevduatları en büyük payı oluşturmaya devam etti. Müşteri mevduat tabanı yılın ilk dokuz ayında %25,9 büyüme göstererek 2 trilyon 016 milyar 989 milyon 892 bin TL’ye ulaştı. Güçlü sermaye yapısını koruyan bankanın sermaye yeterlilik oranı %15,8*, özkaynak kârlılığı %32,9 ve aktif kârlılığı ise %3,5 seviyelerinde belirlendi.
Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2024 yılının üçüncü çeyreği, enflasyonla mücadelenin ön plana çıktığı ve sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüldüğü bir dönem olarak şekil aldı. Makro ihtiyati tedbirlerle desteklenen para politikası, fonlama maliyetleri üzerindeki baskının devam etmesine yol açtı. Bu durum, Türk lirası kredi-mevduat marjları üzerindeki baskının daha da artmasına neden oldu. Ancak, müşteri odaklı büyüme stratejimiz, ekonomik koşulların sıkılaştığı dönemlerde dahi bankamızı farklı kılmaya devam ediyor. Uzun vadeli ilişkiler kurma ve müşterilerimizin tercih ettiği banka olma misyonumuz sayesinde, bu çeyrekte de özel bankalar arasında Türk lirası kredilerde ve Türk lirası müşteri mevduatlarında liderliğimizi koruduk. Konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve kredi kartlarındaki güçlü pazar payımız ile TL kredi büyüklüğümüzü 1 trilyon TL’nin üzerine çıkardık.” ifadelerini kullandı.
Akten, dijitalleşme sürecinin önemine vurgu yaparak, şu şekilde devam etti:
“Geldiğimiz noktada, artan çevikliğimiz ve verimliliğimiz sadece bankamız için değil, aynı zamanda müşterilerimizin yaşamları için de olumlu değişimler sağlıyor. Kredi süreçlerimizi tamamen dijitalleştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz; bu sayede bireylerin ve şirketlerin ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde çözüm üretebiliyoruz. Geçen yıl sunduğumuz dijital taşıt kredisi hizmetini bu çeyrek itibarıyla bireysel müşterilerimizin de kullanımına açtık. 25 yılda teknolojiye yapılan 5 milyar dolarlık yatırım sayesinde, bugün 16,3 milyon dijital müşterimiz var. Bu rakamlar yalnızca sayılardan ibaret değil; her bir müşteri, bankamızın sunduğu teknolojik çözümlerle hayatlarını kolaylaştıran somut sonuçlar elde ediyor. Ödeme sistemleri alanında geliştirdiğimiz yenilikçi çözümler de bu dönüşümde önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin öncü mobil cüzdan uygulamalarından biri olan BonusFlaş, bugün 5,5 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştı ve artık farklı banka kartlarıyla QR ile ödeme seçeneği sunarak kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye taşıyor.
Garanti BBVA’nın finansal hizmetlerinin yanı sıra iklim kriziyle mücadele ve kapsayıcı büyüme odaklı sürdürülebilir bir gelecek oluşturma çabalarına da büyük önem verdiklerini belirten Akten, “18 yıldan fazla bir süredir çevre, enerji verimliliği, sosyal eşitsizlikler, toplumsal cinsiyet eşitliği, nitelikli eğitime erişim, döngüsel ekonomi ve kadın girişimcilerin desteklenmesi gibi konularda çalışmalar yapmaktayız. Avantajlı finansman mekanizmaları ve danışmanlık hizmetlerimiz ile müşterilerimizi bu dönüşümün parçası olmaya teşvik ediyoruz. Özellikle enerji verimliliği yatırımları, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, sürdürülebilir üretim modelleri, yakıt dönüşümü ve döngüsel ekonomi gibi alanlarda finansman ve danışmanlık çözümlerimizle, müşterilerimizin dönüşümlerinin hızlanmasına odaklanıyoruz.” şeklinde ifade etti.
Akten, başarılarının temel unsurlarına dikkat çekerken, şu sözlere yer verdi:
“Müşterilerimizin ve paydaşlarımızın bize duyduğu güven, açıkladığımız güçlü finansal sonuçlarla birlikte Türkiye’nin en yüksek piyasa değerine sahip şirketi olmamızda açıkça görülmektedir. Önümüzdeki dönemde de aynı disiplin ve kararlılıkla çalışarak müşterilerimize ve paydaşlarımıza değer katmayı sürdüreceğiz. Garanti BBVA’yı daha da ileriye taşıma hedefindeyiz. Bu başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve bize güvenen tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.”
Garanti BBVA’nın seçilmiş konsolide finansal göstergeleri
Hesap dönemine ait faaliyet sonuçlarına ilişkin özet finansal bilgiler
Ortalama aktif kârlılığı %3.5 şeklinde gerçekleşti.
Ortalama özkaynak kârlılığı %32.9 seviyesinde belirlendi.
Ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 2 trilyon 170 milyar 612 milyon 162 bin TL oldu.
Toplam canlı krediler, TL krediler ve YP krediler pazar payları sırasıyla %10.9, %12.1 ve %8.8 olarak kaydedildi.
Yılbaşından bu yana toplam müşteri mevduatları %25.9 artış gösterdi ve pazar payı %10.4 seviyesine yükseldi.
Vadesiz müşteri mevduatlarının toplam müşteri mevduatları içindeki payı %40 olarak gerçekleşti.
Sermaye yeterlilik oranı %12.1 olan yasal limitlerin üstünde %15.8* seviyesinde belirlendi.
Donuk alacak oranı ise %2.1 olarak kaydedildi.