Yazı Başlıkları
Filo kasko, çok sayıda araç sahibi olanlar için hazırlanmış olan ve araçların tamamının güvence altına alınmasını sağlayan bir kasko türüdür. Özel bir sigorta türü olan filo kasko teminatları, ihtiyari sigortalar arasında yer almaktadır. Sigortalının kendi isteğine bağlı olarak yapılmaktadır.
Filo kasko sigortası, tüzel kişiler için hazırlanan bir sigorta seçeneğidir. Sigorta acentelerinin kendi hizmet politikaları doğrultusunda belirlemiş olduğu bazı sınırlamalar bulunmaktadır. Bu kapsamda sigortalının filo kasko seçeneğinden faydalanabilmek için marka sınırlaması ve araç sayısı gibi koşulları sağlaması gerekmektedir.
Filo kasko süresi için belirlenen süre, neredeyse tüm ihtiyari özel sigorta seçeneklerinde olduğu gibi 1 yıldır. Sigortanın süresi bitmeden önce sigorta acenteniz ile irtibat kurarak sigortanızı yenileme imkanınız bulunmaktadır.
Filo Kasko Teminatları Nelerdir?
Filo kasko teminatları, sigorta acenteleri arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bunun yanında çalışma alanınıza bağlı olarak yapılan risk analizi sonucunda da poliçenize teminat eklenebilmektedir. Genel olarak filo kasko ile filonuzda bulunan tüm araçlara sağlanan teminatlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Çarpışma Hasarı: Araç seyir halindeyken motorlu veya motorsuz taşıtlarla çarpışması nedeniyle meydana gelen zarar
- Çarpma Hasarı: Araç seyir halindeyken veya park edilmiş iken araca motorlu / motorsuz taşıtların veya başka bir cismin çarpması nedeniyle meydana gelen hasar
- Üçüncü Kişi Zararı: Üçüncü kişilerin kötü niyetli olarak vermiş oldukları zararlar
- Yanma Hasarı: Aracın yanması nedeniyle meydana gelen zarar
- Çalınma Zararı: Aracın çalınması nedeniyle meydana gelen zarar / Aracın parçalarının çalınması nedeniyle meydana gelen zarar
- Yol Yardım Hizmetleri: Yolda kalma gibi durumlarda masraflar
- Tedavi Masrafları: Kaza nedeniyle araç sürücüsünün ve üçüncü kişilerin tedavi masrafları
- Hukuksal Koruma: Kaza nedeniyle ortaya çıkan hukuki sorumluluk durumlarında hukuksal koruma hizmeti
Filo Kasko Ek Teminatları Nelerdir?
Genelde Filo kasko ek teminatları, sigortanın ana teminatları kapsamında bulunmayan ancak sigortalının ek prim ödemeleri yaparak poliçeye dahil etme imkanının bulunduğu sigorta seçenekleridir. Filo kasko için hazırlanan ek teminatlar genel olarak şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Anahtar Kaybı Teminatı
- Aracın Anahtarla Çalınması
- Onarım Teminatı
- Yanlış Akaryakıt Dolumu Teminatı
- Kişisel Eşya Teminatı
- Yabani Hayvan Teminatı
- Araç Aksesuarı Teminatı
- Dolu, Sel, Deprem ve Fırtına vb. Doğal Afet Teminatı
- Terör Olayları Teminatı
Böylece Filo kasko güvencesinden yurtdışında da faydalanmak isteyenler için yurtdışı seçeneği de belirli ülkeler dahilinde olmak üzere teminat kapsamına dahil edilebilmektedir.
Filo Kasko Sigortası ile Bireysel Kasko Sigortasının Farkları Nelerdir?
Filo kasko sigortası ile bireysel kasko sigortası arasındaki farklar, konu kapsamında üzerinde durulması gereken önemli konulardan birisidir. İki sigorta türünün temel farkları şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Filo kasko, her araç için ayrı ayrı değil, işletmenize ait tüm araçlar için tek seferde yaptırabileceğiniz bir sigorta türüdür.
- Filo kasko yapılırken ticari faaliyetlerinizin risk analizi yapılmakta ve bu sayede günlük operasyonlarınız sırasında meydana gelebilecek tüm riskleri kapsayan özel bir poliçe hazırlanmaktadır.
Filo Kasko Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
Filo kasko yaptırmanın avantajları, poliçenizde belirlenen teminatlara göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak sağlanan avantajlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Filo kaskoda her araç için tek tek değil, toplu bir sigortalama işlemi yapıldığı için poliçe maliyetleri çok daha düşük olmaktadır. Bu açıdan ekonomik olarak oldukça avantajlı olduğu söylenebilmektedir.
- Filo kasko sigortası teminatları, özel risk analizleri sonucunda belirlenmektedir. Bu sayede araç kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek birçok riske karşı güvende olmanızı sağlamaktadır.
- Sigorta için verilecek düşük meblağlı prim ödemeleri, uzun vadede çok daha yüklü masraflar için para ödemekten kaçınmanıza yardımcı olmaktadır.
- Poliçe hazırlanma süreci, prim ücretlerinin ödenmesi ve hasar durumunda tazminat ödemesi gibi tüm durumları tek bir poliçe üzerinden gerçekleştireceğiniz için ciddi bir zaman tasarrufu sağladığı söylenebilmektedir.
- Filo kasko yalnızca şirkete ait olan araçlar için değil, kiralanan araçlar için de hazırlanabilen bir sigorta seçeneğidir.
Filo Kasko Teminat Dışı Durumlar Nelerdir?
Filo kasko teminat dışı haller, sigortanızın sunduğu güvenceden faydalanamayacağınız hallerdir. Bu nedenle özellikle üzerinde durulması gerekmektedir. Filo kasko teminat dışı haller, sigorta acenteleri arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle poliçenizde yer alan teminat dışı halleri ayrıntılı olarak incelemeniz gerekmektedir. Ancak genel olarak teminat dışı haller şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Sigorta kapsamındaki aracın asıl anahtar ile çalınması, teminat kapsamına dahil edilebilmektedir. Ancak anahtarın zor kullanmadan elde edilmesi durumu teminat kapsamı dışındadır. Kapının açık bırakılması, açık bırakılan pencereden kapalı bir alana girilerek anahtarın alınması gibi durumlar örnek olarak gösterilebilmektedir.
- Araç anahtarının arabada bırakılması sonucu çalınma meydana gelmesi veya çalınmaya teşebbüs nedeniyle araçta hasar bulunması, filo kasko teminat kapsamı dışında yer almaktadır.
- Dolandırıcılık sonucu aracın çalınması teminat kapsamına dahil edilmemektedir.
- Araç kilitli iken yedek anahtarın araçta bırakılması ve bu nedenle çalınma meydana gelmesi yahut çalınmaya teşebbüs nedeniyle araçta hasar olması durumları, teminat dışında bırakılmıştır.
- Yetkili değilken kişinin kendini yetkili göstererek anahtarı teslim alması gibi kandırılma durumları teminat dışıdır.
- Aracın belge kontrolü yapılmadan otopark, tamirci gibi mekanlara bırakılması ve burada hasar veya çalınma meydana gelmesi durumu, teminat dışında bırakılmaktadır.
- Evcil hayvanların araç içerisine verdiği zararlar teminat dışında bırakılmaktadır.
- Araç kullananın kendi ihmali veya hatasıyla yanlış yakıt dolumuna neden olması durumunda meydana gelen hasar teminat dışında bırakılmaktadır.
- Sigorta kapsamındaki araca sonradan takılan ve poliçede teminat kapsamına alınmayan aksesuarların çalınması veya hasara uğraması teminat haricidir.
- Poliçede belirtilmeyen LPG tesisatları, teminat kapsamında kabul edilmemektedir.
Filo Kasko Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Filo kasko yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler, poliçenizin beklentilerinizi tam olarak karşılayabilmesi için önemli hususlardır. Bu kapsamda filo kasko yaptırırken dikkat edilmesi gereken temel hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Filo kasko prim ücretleri, sigorta acenteleri arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle sigortanızı yaptırmadan önce fiyat araştırması yapmanız tavsiye edilmektedir.
- Filo kasko ile sahip olacağınız güvence, poliçede yazan teminatlar içindir. Bu nedenle tarafınıza sunulan teminatları ayrıntılı olarak incelemelisiniz. Poliçe kapsamına dahil etmek istediğiniz ancak ana teminatlarda bulunmayan teminatları, ek prim ödemeleri yaparak poliçenize ekleyebilirsiniz.
- Risk analizinin sigorta acenteniz tarafından doğru yapıldığından emin olmalı ve gerekirse uzman yardımı almalısınız. Risk oranında belirlenen tutarda ödeme yapılacaktır. Bu nedenle risk analizin doğru yapılmaması, rizikonun gerçekleşmesi halinde mağduriyet yaşamanıza neden olabilmektedir.
- Araç konusunda sigorta acenteniz tarafından istenen bilgileri doğru belirtmeniz gerekmektedir. Aksi bir durum sözleşmenin feshi ile sonuçlanabilmektedir.
- İkame araç verilmesi, yetkili servis tercihi gibi detayları, poliçeniz hazırlanmadan belirlemeli ve poliçenize dahil ettirmelisiniz.
- Deprem muafiyeti gibi muafiyetler prim ücretlerinde indirim sağlayabilmektedir.
- Teminat dışı hallerde sigortacının sorumluluğu olmayacaktır. Bu nedenle poliçenizi imzalamadan önce hangi hallerin teminat dışında bırakıldığını ayrıntılı olarak incelemeniz gerekmektedir.
Filo Kasko Fiyatları 2022
Filo kasko fiyatları belirlenirken kullanılan bazı hususlar bulunmaktadır. Bu nedenle filo kasko prim ücretlerinin sabit olmadığı söylenebilmektedir. Genel olarak filo kasko prim ücretleri belirlenirken göz önünde bulundurulan hususlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Araçların kullanım amacı
- Araçların genel güzergahları
- Geçmiş yıllara ait kaza istatistikleri
- Aracın markası, modeli ve üretim yılı vb.
- Filo içerisindeki araç sayısı