Faizsiz ve Faizli Kredi Arasındaki Farklar

faiz faizsiz krediler 1

Mevduat bankalarının kredi vermesi ile Katılım Bankalarının fon kullandırmasını birbirinden ayıran özellikler nelerdir? Faizsiz ve Faizli Kredi Arasındaki Farklar: Mevduat bankaları müşterilerine kredi verirken nakit kredi kullandırırlar. Katılım Bankaları ise nakit kredi kullandırmayıp, müşterinin alacağı ürünü peşin satın alıp, vadeli olarak müşterisine satar. Dolayısıyla mevduat bankalarında müşteri ve banka olmak üzere iki taraf varken, Katılım Bankasında satıcı da dahil olmak üzere üç taraf bulunmaktadır. Bu işlemde Katılım Bankaları malın alış bedeline belli bir kâr payı ekleyerek vadeli olarak müşteriye satışını yapar.

Faizsiz ve Faizli Kredi Arasındaki Farklar

Fon Kullandırımı (Katılım Bankaları) Kredi (Mevduat Bankaları)
Nakit kredi vermeyip, ürünü peşin alıp malın bedelini satıcıya öder.
Nakit kredi kullandırırlar.
Satıcı da dahil olmak üzere üç taraf bulunur.
Müşteri ve banka olmak üzere iki taraf vardır.
Fon kullandırımında müşteri ile banka arasında imzalanan sözleşme ise alım satım yani ticaret akdi şeklindedir.
Mevduat bankaları ile müşterileri arasında
imzalanan sözleşme kredi (faizli borç) akdi
şeklindedir.
Kullandırılan fon mutlaka bir mal veya hizmetin alımına, kiralanmasına veya ortak bir ticari işbirliğine dayanır.
Kredi verilirken herhangi bir ticari sözleşme aranmadan nakit para müşteriye teslim
edilir.
Katılım Bankalarının fon kullandırımı ticari sözleşmeye dayandığı için, sözleşmeyi tek taraflı bozamaz ve yeni taksit yapılandırması yapamaz
Mevduat bankaları, yasal bir zorunluluk olmadığında, verdikleri krediyi geri çağırabilirler veya kredi faiz oranlarında değişiklik yapabilirler.

Kâr Payı ile Faiz Arasındaki Farklar

Bir getirinin faiz olabilmesi için kazancının önceden belli olması ve paranın karşılığında para kazanılması gerekir. Örneğin mevduat bankaları belli bir faiz karşılığında müşterilerden para toplamakta ve yine ilan edilen faiz oranlarında nakit kredi olarak ihtiyaç sahiplerine sunmaktadırlar. Kâr payında ise toplanan fonların sahiplerine belli bir gelir taahhüdünde bulunulmadığı gibi yatırılan anaparanın da garantisi dahi yoktur. Katılım Bankaları topladıkları fonları son derece dikkatli ve emniyetli bir şekilde değerlendirmektedirler. Bilindiği üzere ekonominin temel prensibi “az risk – az getiri, çok risk – çok getiri”dir.

Faizsiz ve Faizli Kredi Arasındaki Farklar

Diğer önemli bir fark ise, Katılım Bankalarında nakit kredi verme işlemi olmamasıdır. Reel ekonomik faaliyetlerin, yani tamamıyla mal ve hizmetlerin alım satımını içeren faturalı ve kayıtlı işlemlerin finanse edilmesi söz konusudur. Bu ise kazancın bir alışverişten doğmasına neden olmaktadır. Bu şekilde kullandırılan fon kesin olarak amacına yönelik olmakta, piyasada ticareti hareketlendirmektedir. Üreticiden nakliyecisine kadar birçok sektör bu işten istifade etmektedir. Kullandırılan fon, bir mal ya da hizmetin ticaretine yönelik olduğundan, müşterinin yüklendiği borcu karşılığında almış olduğu mal ve hizmeti mevcuttur. Bu durum müşterinin borcunu ödeme kabiliyetini artırmaktadır. Ekonomi kayıt altına alınmakta, devlete milyonlarca liralara varan KDV ödenmesine yardımcı olunmaktadır. Mal satımında Katılım Bankalarının alacağı vade farkı başta tespit edilir ve borçlanan şahıs hangi tarihte ne kadar taksit ödeyeceğini bilir. Uygulanan kâr oranlarında vade sonuna kadar bir değişiklik yapılmaz ve alacaklar, mevduat bankalarındaki gibi vadesinden önce geri istenmez. Yani müteşebbis açısından bir belirsizlik yoktur, bu da firmalar için önemli bir avantajdır. Herhangi bir toptancının yaptığı faaliyet sonucu elde ettiği kazanca nasıl ki kâr deniyorsa, Katılım Bankalarının temin ettiği kazanç da kârdır.

Önerilen Yazı: [minima-button button_text=”Katılım Bankacılığı Nedir” button_color=”warning” button_size=”md” button_url=”https://birfinansci.com/katilim-bankaciliginin-dogusu-kavrami” button_icon=”1″]

Önerilen Yazılar

1 Yorum

Fahri Haziran 11, 2018 - 1:30 pm

Yatırım araçlarının bu çeşitlilikte olması çok iyi. Faizsiz kazanç isteğimizi gönül rahatlığıyla yerine getirebiliyorz.

Cevap Yazın

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00