Yazı Başlıkları
Esnaf kefalet kredisine başvurular doğrudan Esnaf Odaları’na yapılmaktadır. Bağlı bulunulan esnaf odası üzerinden yapılması gerekli olan esnaf kefalet kredisi, değerlendirme sürecinde oda yönetim kurulunun onayını almak zorundadır. Gerekli şartları sağlayan adayların kabule dilen başvuruları sonrası süreç Halkbank üzerinden devam ederken, Halkbank tarafından yapılan istihbarat araştırmasının da olumlu çıkması halinde kredi kullanımı gerçekleştirilebilir.
2021 Esnaf Kefalet Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?
Esnaf kefalet kredisinde istenen şartlar oda üyeliği, finansal geçmiş ve işletmenin faaliyetini gösterir niteliklerden oluşur. Şartları taşımayan adayların kredi başvuruları banka sürecine gelmeden oda yönetim kurulunca reddedilir. Esnaf kefalet kredisi başvurularında aranan şartlar 2021 yılında şu şekilde sıralanır:
- Başvuruda bulunulan odaya kayıtlı üye olması
- İşletmenin açık vergi levhasının açık olması (En az 6 ay süre ile)
- İşyeri ile başvuruda bulunan odanın aynı il/ilçede bulunması
- Başvuru sahibinin en az 1.300 kredi puanına sahip olması
- Takibe düşmüş kredi/kredi kartı borcu bulunmaması
- Devam eden esnaf kredisinin bulunmaması
2021 Esnaf Kefalet Kredisi Başvuru Evrakları Nelerdir?
Esnaf kefalet kredisi başvurularında istenen belgeler eksiksiz bir şekilde toparlanarak odaya müracaat sırasında teslim edilmelidir. Eksik veya hatalı beyan içeren belgeler ile yapılan kredi başvuruları reddedilmektedir. Başvurularda istenen belgeler şu şekildedir:
- Kimlik belgesi fotokopisi
- Vergi levhası
- Oda kayıt belgesi
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 4 adet vesikalık fotoğraf
- Sosyal güvence belgesi
- Ortaklık Beyannamesi
- Son döneme ait hesap özeti
- Araç ruhsatı (Meslek şoförlük ise)
2021 Esnaf Kefalet Kredisi Başvuru Süreci Nasıl İşler?
Esnaf kefalet kredisinde başvuru süreci kooperatife yapılan başvuru ile başlar. Toplamda 3 farklı onay sürecinden geçen kredi başvurularında, ilk değerlendirme süreci başvuru sahibinin kooperatif sicilinin değerlendirilmesi ile başlar. Sicili olumsuz olan üyelerin ilk aşamada başvurusu reddedilirken, olumlu olan üyelerin kredi onayı için yönetim kuruluna başvurusu götürülür.
Yönetim kurulundan başvurusu olumlu değerlendirilen adayların banka şubesi istihbarat süreci başlar. Kooperatif, başvuru sahibinin kredi talebini Halk Bankası’na iletilir. Banka istihbaratında olumsuz yanıt alan kooperatif üyelerinin kredi başvuruları ret cevabı alır. İstihbaratı olumlu olan üyeler ise kredi başvurularının kabulü ile birlikte esnaf kredilerinden yararlanabilir.
2021 Esnaf Kefalet Kredisi Çeşitleri Nelerdir?
Esnaf kefalet kredilerinde seçenekler şu şekildedir:
- İşletme Kredileri
- Yatırım Kredileri
Her kredi seçeneği için farklı üst limitler belirlenmekte olup, ana kredi başlıkları altında farklı kredi türleri ile kooperatif çeşitlendirmeye gitmiştir. Tüm krediler için nihai başvuru Halkbank’ta sonuçlanırken, kredilerde faiz oranları ve ödeme koşulları gibi şartlarda piyasaya göre cazip koşullar tanımlanmaktadır.
2021 Esnaf Kefalet İşletme Kredisi Özellikleri Nelerdir?
Esnaf kefalet işletme kredileri hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan üç farklı kredi paketinden oluşur. Esnaf ve sanatkarlara yönelik verilen işletme kredilerinin şahıs üst limiti 200.000 TL olarak belirlenmiştir. En yüksek vade süresi ise 5 yıl olarak belirlenmiştir. Kredi paketi içinde yer alan üç farklı kredi seçeneği için detaylar şu şekildedir:
- Kaybolmaya Yüz Tutan Meslekler: Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan meslekleri desteklemeye yönelik verilen kredide, bahsedilen mesleklerin tanımı 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesi ile belirtilmiştir. İlgili maddeye göre “Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi” sahibi oltu taşı işçiliği, bastonculuk, semercilik, keçecilik, yorgancılık, çarıkçılık, oyacılık, yemenicilik, bastonculuk, kaşıkçılık, el dokuma işleri, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma, bakır işletmeciliği ve ahşap oyma işleri gibi meslek erbapları bu krediden yararlanabilirler
- Yeni İşyeri Kuran Esnaf ve Sanatkarlara Kredi: En az 1 yıl süre ile ustalık belgesine sahip olan kişilerin, ustalık belgesi ile benzer kolda kuracağı işletmelere yönelik verilen kredidir. Krediden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkarların, son 1 yıl içerisinde kendi adına işletme kurduğunu ispatlaması gereklidir. Farklı kurum ve kuruluşlardan bahsedilen girişim ile ilgili destek veya hibe alan esnaf ve sanatkarlar, krediden yararlanamamaktadır.
- Genç Girişimci Esnaf ve Sanatkarlara Kredi: 30 yaşını tamamlamış olan genç girişimcilerin, KOSGEB onaylı projelerini sunmaları halinde yararlanabilecekleri faizsiz kredi türüdür. 100.000 TL’ye kadar kredilerde %100 faiz indirimi uygulanabilir. KOSGEB Girişimcilik destek ve hibelerinden yararlanan girişimciler ise bu esnaf kefalet kredisi seçeneğinden yararlanamamaktadır.
2021 Esnaf Kefalet Yatırım Kredisinin Özellikleri Nelerdir?
Esnaf kefalet yatırım kredileri 120 aya kadar vadeli olarak verilen iki farklı kredi seçeneğinden oluşur. Kooperatif tarafından verilen yatırım kredilerinin şahıslar için üst limiti 500.000 TL’dir. Kredi üst limiti dışında esnafın ödeme gücü, başvuruda bulunulabilecek maksimum kredi tutarını belirler. Yatırım kredisi kapsamında esnaf ve sanatkarlara yönelik geliştirilen iki kredi seçeneği şöyledir:
- İşyeri Edindirme Kredisi: Faaliyet gösterilen ya da faaliyet gösterilmesi planlanan işyerinin satın alınmasına yönelik verilen kredi türüdür. En fazla 120 ay vade ile başvuru yapılabilen kredide, işyeri tutarından bağımsız olarak kredi üst limiti ve başvuru sahibinin ödeme gücü belirleyici olur.
- Taşıt Edindirme Kredisi: 84 ay olarak verilen kredi türü, mesleki faaliyetlerde kullanılacak olan aracın satın alınmasına yönelik verilir. Sıfır araç alımı için verilen kredi ile otomobil, kamyonet, minibüs, midibüs, otobüs ve kamyon satın alımı yapılabilir.
2021 Esnaf Kefalet Kredisi Faiz Oranları Nedir?
Esnaf kefalet kredilerinde faiz oranları kredi vadesine göre değişebilir. Güncel kredi faiz oranları %4,5 olarak uygulanır. Bahsedilen faiz oranı yıllık olup, aylık hesaplaması için verilen rakamı 12’ye bölmek yeterlidir. Piyasa şartlarına göre kredi faiz oranlarının değişebileceği, başvuru sırasında kontrol edilmesi unutulmamalıdır.
2021 Esnaf Kefalet Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Esnaf kefalet kredisine başvurular bağlı bulunulan kooperatife yapılırken, Pandemi şartları gereği online başvuru kanalları açıldı. Esnaf ve Sanatkarlar kredi başvurularını teskomb.org.tr adresinden yaparak değerlendirme sürecini başlatabilirler. Başvuru sonrasında mali ve ekonomik durumu araştırılarak onaylanan adaylar, Halkbank’tan süreci tamamlayarak başvuruda bulundukları krediyi kullanabilirler. Kredi geri ödemeleri benzer şekilde Halkbank üzerinden yapılabilir.
2021 Esnaf Kefalet Kredisinde Kefil Gerekli Mi?
Esnaf kefalet kredilerinde kefil talebi yüksek tutarlar için onaylanan bazı kredi seçeneklerinde yapılabilir. Bir veya birden fazla kefil isteme hakkı bulunan kooperatifin bu hakkını kullanması halinde, kredi başvuru onayının alınması için ilgili şartın yerine getirilmesi gereklidir. Kefillik için kooperatif tarafından şartları belirlenen aday veya adayların şu belgelerinin ibraz edilmesi gereklidir:
- Kimlik belgesi
- Vergi Levhası
- İkametgahı
2021 Esnaf Kefalet Kredisinin Masrafları Nelerdir, Hangi Kesintiler Uygulanır?
Esnaf kefalet kredilerinde uygulanan kesintiler güncellendi. Kooperatif verdiği kredilerden bazı kesintileri kaldırarak esnaf ve sanatkarları daha fazla nakit ile buluşturdu. İpotekli kredi ürünlerini de esnaflara sunan kooperatifte bankalardan farklı olarak ipotek ve ekspertiz masrafı alınmazken, bloke sermayesi ve farklı kalemlerde masraflar esnaf kefalet kredisi kullanan üyelerden talep edilmektedir. Bahsedilen masraf kalemleri ve tutarları şu şekildedir:
- Bloke Sermayesi: %2 (Geri ödenir)
- Masraf: %1,25
- TESKOMB Hissesi Oranı: %0,25
- Risk Sermayesi Oranı: %1
- Yıllık Banka Komisyon Oranı: %1
- Yardımlaşma Oranı: Artık alınmıyor.
- Bölge Birliği Hissesi Oranı: %0,25
Önerilen Yazı: Sıfır Faiz KOSGEB Kredisi