Dış ticaret açığı, ağustos ayında döviz kurundaki yükselişin ithalatı negatif etkilemesiyle yıllık %59 azalışla 2,422 Milyar $ oldu. Buna göre aynı ayda ihracat yıllık bazda %6,5 azalışla 12,38 Milyar $ olurken, ithalat %22,7 azalışla 14,81 Milyar $ seviyesine geldi.
Dış Ticaret Açığı-Ağustos 2018
Yıllık dış ticaret verilerini değerlendirdiğimizde ise Türkiye’nin 12 aylık dış ticaret açığı 80,3 Milyar $ olarak gerçekleşti. Enerji hariç dış ticaret açığı geçtiğimiz aylarda olduğu gibi Temmuz ayında da gerilmesini sürdürerek 42,3 Milyar $ seviyesine gelirken; altın ve enerji hariç çekirdek açık da 31 Milyar $ düzeyine geriledi. Temmuz ayında 12 aylık kümülatif ihracat seviyesi bir önceki aya göre %0,6 azalışla 162,4 Milyar $ seviyesine gelirken; yıllık ithalat hacmi ise %1,8 azalışla 242,7 Milyar $ seviyesine geriledi. İthalatın ihracatı karşılama oranı 2017 yılı Ağustos ayında %69,1 iken, geçtiğimiz Ağustos ayında %83,6 seviyesine yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise 2018 Ağustos ayında bir önceki aya göre ihracat %2,2 artarken, ithalat %8 azaldı.
Ekonomik aktivitedeki dengelenme süreci ile birlikte ihracat rakamlarındaki gerileme tabana yayıldı. Ana ihracat kalemlerimizde motorlu kara taşıtları(-1,2) ile örme giyim eşyası(-1,2) ihracatı en çok aşağı çeken kalemler olurken, diğer fasıllar kalemindeki gerilemenin ihracatı 3,9 puan aşağı çekmesi ihracattaki gerilemenin tabana yayıldığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Diğer taraftan demir çelik sektörü ihracatı güçlü pozitif desteklemeye devam ederken 2,2 puan etkiyle yıllık %52,7 artış sağladı. İthalatta ise döviz kuru merkezli dengelenme süreci ağırlıklı olarak kendisini kıymetli madenler(-4,3), elektrikli makine ve cihazlar(-3,6), kazanlar ve makineler(-2,8) ve motorlu kara taşıtları(2,6) üzerinde gösterdi. Mineral yakıtlar ise 1.2 puan ithalatı yukarı çekti.
Ağustos ayında AB ülkelerine ihracat %6,4 oranında azalırken, AB ülkelerinin toplam ihracatımız içerisindeki payı %45,4 oldu. (2017 Ağustos %45,3)
İktisadi faaliyette devam eden dengelenme sürecine paralel şekilde önümüzdeki dönemde de dış ticaret açığı rakamlarındaki daralmanın devam etmesi beklenirken, aylık rakamlarda ithalattaki gerilemeye paralel olarak dış ticaret fazlası ihtimali değerlendiriliyor.
NEDİR? (İthalat (c.i.f) – İhracat (f.o.b)
Dış ticaret dengesi hesaplamaları yapılırken; navlun-sigorta gibi taşıma hizmet bedelleri, bavul ticareti ve parasal olmayan altın ticareti gibi kalemlerin hesaplamalardan çıkarılarak asıl mal ticaretinin hesaplamasını görebilmek için kullanılan dış ticaret kalemlerine ihracat(f.o.b) ve ithalat(c.i.f) adı verilmektedir. İhracat (f.o.b)’da satıcı – bu durumda Türkiye- ihraç edeceği malı yurtdışına götürecek taşıyıcı araca yükleyene kadar mesuliyet sahibidir. Yükleme sonrasında ve seyahat esnasındaki tüm masraflar alıcıya aittir. İthalat (c.i.f)’de ise alıcı – bu durumda Türkiye – ithal edilen malı Türkiye’de teslim alana kadar masraf ve sorumluluk satıcıya sahiptir. Dolayısıyla her iki kalemde de elde edilen rakamlara sadece ticarete konu olan malların alış ve satış fiyatlarının toplanmasıyla ulaşılmaktadır.
Dış ticaret açığı, Dış ticaret açığı 2018, Dış ticaret açığı 2019, Dış ticaret açığı ne kadar, Dış ticaret açığı nedir