Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Dış Ticaret Açığı 2014 Sonu Seviyesine Döndü

Dış Ticaret Açığı 2018-2014 Sonu Seviyesine Döndü. Petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak 12 aylık dış ticaret açığı Şubat’ta 2014 sonundaki seviyeye döndü.

Şubat ayında dış ticaret açığı emtia fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak yıllık bazda %54 artarak 5,8 milyar dolara yükseldi. İhracatın %9,0 artışla 13,2 milyar dolara ulaştığı Şubat’ta ithalat %19,6 arttı. 18,9 milyar dolara erişti. Şubat’ta net altın ticareti sınırlı kalarak normalleşme gösterirken, petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte hızla genişledi. Dış ticaret açığı 12 aylık kümülatif bazda 83,5 milyar dolar ile 2014 sonundan beri en yüksek seviyesine ulaştı.

Dış Ticaret Açığı 2018

Öte yandan turizm sektöründe özellikle turist sayısındaki çift haneli yüksek artışların sürmesi ile turizm gelirleri de toparlanmaya devam etti. Veriler 2017 sonunda 47,1 milyar dolar olan 12 aylık cari işlemler açığının Şubat sonu itibarıyla 53,5 milyar dolar. 2014 ortasındaki seviyeye yükseleceğine işaret ediyor. Zira turizm performansındaki toparlanma sayı olarak yeni rekorun dahi 2018’de görülebileceğine işaret ediyor. Değişen turizm eğilimi ve zayıf TL nedeniyle turist başına gelir geriledi. Net turizm geliri halen 2014’teki (yıllık 24,5 milyar dolarlık) seviyenin yaklaşık %20 altında seyrediyor.

Dış Finansman

Dış finansman ihtiyacındaki hızlı artış, mevcut küresel konjonktürün de etkisiyle risk primlerini peyderpey yukarı doğru çekiyor. Yüksek emtia fiyatları cari açıkta yukarı yönlü riskleri artırırken, büyümenin seyri ve altın ticaretinin normalize olması ile cari açığın yılın ikinci yarısında hız kesmesi bekleniyor.

Dış Ticaret Açığı

Son dönemde arkası arkasına gelen kapsamlı maliye teşviklerine geride kalan haftada açıklanan KDV teşvikleri ile yenileri ilave edilirken, Avrupa’daki yavaşlama beklentisine rağmen büyümede uç risklerin bu yıl için geride kaldığı ve olumlu revizyonların önümüzdeki dönemde ön plana çıkabileceği tahmin ediliyor. Nitekim Şubat’ta imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi bir önceki aydaki 55,7’den 55,6’ya sınırlı gerilese de detaylar, ana hatlarıyla ılımlı ekonomik aktivitenin sürdüğünü teyit ediyor.

TCMB verilerine göre, Aralık ayında konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı Kasım’daki %10,1’den %9,8’e gerilerken, reel olarak %1,86 oranında geriledi. Aralık’ta yeni konut fiyatlarındaki yavaşlama ise daha belirgin oldu ve yıllık artış bir önceki aydaki %11,1’den %10,3 ile yeni en düşük seviyesine indi. İller arasındaki ayrışma ise belirginleşmeye devam ediyor, Aralık’ta yıllık bazda fiyatlar İstanbul’da sadece %5,0 artarken, İzmir’de %18,5 yükseldi.

Konut Sektörü

Konut sektöründeki ikircikli yapının, hem arz fazlası hem alım gücü kaynaklı süregelen zayıflıklar nedeniyle 2018’de de süreceği ve fiyatları baskılayacağı tahmin ediliyor. Maliyetlerin çift haneli artmasına rağmen satış fiyatlarının tek haneli artışlar göstermesi ise konut üreticilerinin kâr marjlarının ve bilançolarının zayıfladığını teyit ediyor.

Dış Ticaret Açığı 2018

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00