Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Filistin Halkına Yardım Programı Özel Temsilci Yardımcısı Chitose Noguchi, BM Cenevre Ofisi‘nde gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, UNDP’in hazırladığı “İsrail Saldırıları ve Filistin Devleti Üzerinde Beklenen Sosyo-Ekonomik Etkiler” başlıklı raporu kamuoyuna sundu.
Noguchi, İsrail’in bir yılı aşkın süredir sürdürdüğü saldırıların Filistin’de yoksulluk oranlarını ciddi bir şekilde artırarak, her dört kişiden üçünün yoksulluk sınırının altında yaşadığını açıkladı.
Gazze’de, 7 Ekim 2023’te başlayarak her gün artan insani krizle bağlantılı olarak, Noguchi, bu dönemde benzeri görülmemiş sayıda can kaybı, yıkım, gıda güvensizliği ve kitlesel yerinden edilmelere yol açıldığını ifade etti.
Noguchi, Gazze’deki yardım dağıtımında İsrail’in uyguladığı sıkı kısıtlamaların mevcut krizi daha da derinleştirdiğine dikkat çekti.
Bu durumun sadece Gazze’deki insanların değil, bütün Filistinlilerin geleceği açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Noguchi, mevcut ekonomik kayıpların beklenmedik seviyelere ulaştığını belirtti.
Yıl sonuna kadar Filistin’in gayri safi yurtiçi hasılasının 7 Ekim öncesindeki 20,2 milyar dolardan, 13,1 milyar dolara gerileyeceğini, bu durumun yüzde 35’ten fazla bir azalma anlamına geldiğini açıkladı.
Noguchi, “İşsizlik oranı hızla artmakta ve iki kişiden biri işsiz. Gazze’de işsizlik oranı yüzde 80’e yaklaşmakta ve yoksulluk durumu giderek kötüleşiyor. Her dört kişiden üçü yoksulluk içinde hayatta kalma mücadelesi vermekte. Filistin’de yoksulluk oranının 2023 sonunda kaydedilen yüzde 38,8’den, 2024 itibarıyla yüzde 74,3’e yükselmesi bekleniyor. Yeni yoksullaşan kişi sayısının 2,61 milyon olacağı tahmin ediliyor ve toplamda 4,1 milyon kişinin bu durumdan etkileneceği öngörülmekte.” dedi.
Filistin’in insani gelişme endeksi açısından değerlendirilmesi durumunda, daha önce görülmemiş bir gerileme ile karşı karşıya olduğunu belirten Noguchi, bunun yaklaşık 24 yıllık kalkınma kazanımlarının kaybı anlamına geldiğini ifade etti.
Noguchi, “Gazze, gelişmişlik seviyesini 70 yıl önce, 1950’lerin koşullarına geri kaydırdı.” şeklinde konuştu.
Ayrıca raporda, Gazze’de savaşın ve çatışmaların, insan sağlığı ile ekosistemi tehdit eden 42 milyon tonluk yüksek-riskli enkaz yığınları oluşturduğu bilgisi yer almaktadır.