Bayraktar: Türkiye, Avrupa’ya Gaz Tedarikinde Yeni Bir Kapı Açabilir

Bir Finansçı – Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkinin durmasının akabinde, Türkiye’nin Avrupa’nın enerji arz güvenliği konusundaki rolü yeniden gündeme geldi. Japon Nikkei Gazetesi’ne konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Avrupa’nın enerji arz güvenliğine daha fazla katkıda bulunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Bayraktar, “Avrupa’nın siyasi irade ve taahhüt göstermesi ve ek interkoneksiyon yatırımları yapılması durumunda, Balkan Boru Hattı aracılığıyla Orta ve Doğu Avrupa’ya yılda 10 milyar metreküpe kadar gaz ihraç edebiliriz” şeklinde konuştu.

“SURİYE’YE YATIRIM İHTİYACI VAR”

Bayraktar, Nikkei’ye verdiği mülakatta Suriye’nin enerji alt yapısının yeniden inşasına da dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta Suriye’ye giden bakanlık heyetinin dönüş yolculuğunda, mevcut enerji alt yapısının durumunun çok kötü olduğunu belirterek “Bu alanda çok fazla yatırım yapılması gerekmekte” dedi.

Bayraktar, “Halihazırda Halep ve Afrin gibi Suriye şehirlerine elektrik sağlıyoruz. Bu tedariği daha güneye doğru genişletebiliriz. Ayrıca, hanelere dizel jeneratör yakıtı da temin edilebilir” ifadelerinde bulundu.

“SURİYE’YE GAZ BORU HATTI KURULABİLİR”

Türkiye’den Suriye’ye bir doğal gaz boru hattı inşa etmenin mümkün olduğunu belirten Bakan Bayraktar, iletim hatlarının onarılması durumunda özel sektöre ait yüzer elektrik üretim santrallerinin de devreye girebileceğini vurguladı. Ayrıca, küresel topluma Suriye’nin yeniden inşasında yardımcı olma ve Şam’a yönelik yaptırımları kaldırma çağrısında bulundu.

KATAR-TÜRKİYE BORU HATTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Suriye üzerinden Katar’dan Türkiye’ye bir boru hattı projesinin yeniden gündeme gelmesi gerektiğine dikkat çekerek çeşitliliğin herkes için yararlı olduğunu dile getirdi.

Bayraktar, Katar gazının Türkiye’ye ulaştıktan sonra mevcut boru hattı altyapısını kullanarak swap anlaşmaları ile Avrupa’ya ulaşabileceğini belirtti. “Bu tür bir boru hattı için gerekli olan güvenli bir taşıma sistemidir. Bunun için ise istikrarlı bir Suriye ve istikrarlı bir bölge şarttır. Tüm bu gelişmelerin zaman alacağı da aşikardır” dedi.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00