Yazı Başlıkları
Enflasyon Nedir?
Enflasyon, basit manada, belirli bir süre içerisinde fiyatların ne kadar arttığını gösteren bir veridir. Üretici ve tüketici fiyat endeksi olarak bölünür ve ilkinde üreticiye yansıyan fiyat artışlarını, ikincisinde ise tüketici yansıyan fiyat artışlarını gösterir.
GSYH, cari açık, işsizlik gibi verilerle beraber ülkedeki en önemli ekonomik göstergelerden birisidir. Refah seviyesi en yüksek olan birinci sınıf ülkelerde enflasyon oranları yıllık % 0,5 ile % 3 arasında değişir. Sıfırın altındaki enflasyonun ekonomiye zarar getireceği bilindiği için bu aralık, enflasyonun optimum düzeyidir.
Gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran ortalama %5 ila %10 arasında olmaktadır. Bunun üzerindeki seviyeler, ekonomide kötüye gidişatı gösterir.
Önümüzdeki Seneler İçin Enflasyon Beklentisi Nedir?
Türkiye’de, 2018 Ekim ayı itibari ile enflasyon oranı % 25,24 gibi oldukça yüksek bir seviyededir. Bu sayı, dünyadaki en yüksek enflasyon veren ülkelerden biri olmamızı sağlamıştır. Ekonomistler, 2018 yılını bu sayıdan biraz daha düşük bir enflasyon ile kapatacağımızı öngörmektedirler. 2018 yıl sonu enflasyonunu ekonomistler 20 % civarında hesaplamaktadırlar.
Dünya’nın en saygın ekonomik örgütlerinden OECD’nin yeni yayınladığı raporda, Türkiye’nin 2019 ve 2020 yılında ne gibi bir enflasyon ile karşılaşabileceği yazmaktadır. OECD raporlarına göre 2019 yılında enflasyon oranımız %19,5 seviyesinde olacaktır. Bu seviye 2020 yılında ise %10,7 civarına kadar düşecektir. %10 civarı dahi oldukça yüksek olsa da geçirdiğimiz sıkıntıları bir miktar azaltabilecektir.
OECD raporuna göre 2019 enflasyon oranından kaçabilmemiz pek mümkün gözükmüyor. 2020 yılında bu oranın azalması için ise doğru ekonomik adımları atmamız gerekiyor. İlk yapılması gerekenin ise yatırımcıların güvenini yeniden kazanmak olduğunu söylüyor OECD.
2019’da Maaş Zamları Ne Oranda Olacak?
Peki enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ortamda çalışanlar nasıl etkilenecek? Memurlara, asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Bu soruların cevapları da yavaş yavaş gündeme oturmaya başladı.
Hükümetin son açıklamalarına göre 2019 yılının ocak ayında emekli memurların maaşlarına % 4 artı enflasyon farkı kadar zam yapılacak. Asgari ücret ve memur maaşları konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı. En kesin bilgilere ulaşmak için en azından aralık ayına kadar beklemek gerekebilir. Bunun yanında, sendikaların yaptıkları açıklamalara göre maaş zamları en az enflasyon oranında olmalıdır.
Enflasyonun altında açıklanan bir zam miktarı çalışanların varlıklarının reel olarak azalması anlamına geliyor. Enflasyon oranında açıklanan bir zam ise çalışanların yaşamlarını en azından 2018’deki gibi idare edebileceklerini söylüyor bizlere.
Önerilen yazı; yüksek maaşlı meslekler
2019’da Enflasyon ve Zam Beklentileri
6 Yorumlar
Köprü ve otoyollara zam..
Karayolları Genel Müdürlüğü bugünden itibaren geçerli olmak üzere otoyol ve köprü geçişlerine yüzde 20 fiyat artışı yapıldığını açıkladı. Açıklamada geçen yıl arttırılmayan köprü ve otoyolların maliyet artışları göz önüne alındığında asgari bir artışın zorunlu hale geldiği vurgulandı.
Enflasyondaki düşüş sürüyor; büyümedeki görünüm sıfır seviyesine tırmanıyor. Halen istediğimiz noktaya mesafemiz çok ancak görünüm yılbaşına göre hiç şüphesiz daha iyi. 2019’un geri kalanı ve 2020’de ise üzerimizdeki toprağı silkmeyi bir kenara bırakarak koşmamız gerekiyor…
İTO Şubat ayı İstanbul enflasyonunu açıkladı..
İstanbul Ticaret Odasının verilerine göre İstanbul’da, Şubat ayında bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar %0,8 toptan fiyatlar %0,95 arttı. Kentte şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre ise perakende fiyatlar %18,37 ve toptan fiyatlar %23 yükseldi. İTO’nun açıkladığı bu veriler bu hafta açıklanacak Şubat ayı enflasyon verisine dair öncü gösterge niteliğinde.
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı diğer açıklamalarda yılbaşından itibaren konutlarda kullanılan elektrikte, konutlarda, KOBİ’ler ile ticarethanelerde kullanılan doğalgazlarda %10 indirim yapılacağını açıkladı. İndirimlerin enflasyonda 0.4 puan aşağı yönlü etki yapması bekleniyor. İlk defa işe alınacak her işçinin ise 2019 ve 2020 yıllarında asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini devletin üstleneceğini belirtti. Bununla birlikte bölgesel istihdam teşviki ile birlikte yatırım ve istihdam teşvikleri de devam edecek.
Asgari ücret komisyonu bugün son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası 2019 asgari ücret bir önceki yıla göre yüzde 26.05 artışla 2,020 TL olarak belirlendi.
2018 Kasım ayında enflasyon rakamları döviz kuru ve petrolde aşağı yönlü hareket, vergi indirimleri ve enflasyonla mücadele kampanyasının sınırlı etkisiyle beklenenden fazla geriledi. Buna göre TÜFE aylık bazda %1,44 düşüş gösterirken; yıllık bazdaki artış %21,62’ye geriledi. Diğer taraftan Çekirdek TÜFE %20,72’ye gerilerken Yi-ÜFE bir önceki aya göre %2,53 azalarak yıllık %38,54 oldu. Ağırlıklar itibariyle Aylık TÜFE’deki 144 puanlık düşüşün 117 puanı ulaştırma, 24 puanı ev eşyası, 17 puanı gıda ve alkolsüz içecekler katkısıyla gerçekleşti. Giyim grubu ise TÜFE’yi 16 puan yukarı çekti. Böylelikle yılın ilk 11 ayında en yüksek artış %31,2 ile ev eşyasında gerçekleşirken, onu %27,81 ile çeşitli mal ve hizmetler, %23,80 ile konut kalemi takip etti. 2018 yılının en yavaş artış gösteren kalemi vergilerine önemli bir zam yapılmayan alkollü içecekler ve tütün olmayı sürdürdü. (%2,23)