Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Zayıf TL İle Enflasyon Beklentileri Kötüleşiyor

Enflasyon Beklentileri: Genele yayılan fiyat artışları ve zayıf TL ile enflasyon beklentileri kötüleşiyor. Mart’ta yıllık tüketici enflasyonu beklentilere paralel olarak bir önceki aydaki %10,26’dan %10,23’e oldukça sınırlı gerilerken, kur geçişkenliğinin yol açtığı birikimli etkilerin azalmasıyla yıllık çekirdek enflasyon %11,9’dan %11,4’e indi.

Enflasyon Beklentileri

Fiyatlarda genele yayılan artışlar dikkat çekerken, yıllık üretici enflasyonu da %13,7’den %14,3’e yükseldi. Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar ile son dönemde TL’deki değer kayıpları nedeniyle, manşet enflasyonda beklenen tek haneyi görme ihtimalinin Nisan ayından yılın son aylarına kaydığı düşünülüyor.

Zayıf TL, artan küresel enflasyonist baskılar ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma ise çift haneli enflasyon ortamının süreceğine işaret ediyor. Nitekim geride kalan haftadan itibaren siyasi söylemler ışığında TL cinsi varlıkların negatif ayrıştığı ve faizler konusunda belirsizliklerin arttığı yorumları ön plana çıkıyor. TL, Mart’ta aylık bazda Dolar ve Euro eşit ağırlıklı sepet karşısında nominal olarak %2,5 değer kaybederken, reel olarak dış ticaret ağırlıklı sepet karşısındaki değer kaybı %1,8 olarak gerçekleşti. Böylece TL’nin Mart’ta reel olarak Ağustos 2002’den beri en düşük seviyesine gerilemesine rağmen, TL’deki zayıflığın sürmesi bekleniyor.

Enflasyon Beklentileri

Öte yandan geçen haftaki kritik görüşmelerde Rusya Devlet Başkanı Putin S-400 sistemlerinin teslimat sürelerinin azaltılmasına karar verildiğini açıkladı. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ile Türkiye Varlık Fonu arasında 1 milyar dolarlık ortak fon kurulması için anlaşma imzalandı. Bu arada basında yer alan haberler var. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun hazırladığı ve piyasa faizlerini de düşürmeye hizmet edecek yeni bir paketin açıklanacağı belirtiliyor. Bu bağlamda yeni haftanın ilk gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyuracağı teşvik paketi önemli olacak.

Enflasyonun yanı sıra cari açıktaki hızlı genişleme ve siyasi haber akışı da TL’nin kırılganlığını artırıyor.

Mart ayında imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi bir önceki aydaki 55,6’dan 51,8 ile on bir ayın en düşüğüne geriledi. Finansal koşullardaki sıkılığın büyümeyi sınırladığına işaret etti. Dış ticaret açığı petrol fiyatlarındaki artışla yıllık bazda %27,9 genişleyerek 5,8 milyar dolara ulaştı.

Mart’ta ihracat Avrupa’daki süregelen canlı talep sayesinde %8,0 artışla 15,6 milyar dolar ile aylık bazda rekor seviyeye ulaştı. İthalat %12,8 ile daha hızlı artarak 21,4 milyar dolara erişti. Böylece Mart ayı itibarıyla 12 aylık dış açık 84,8 milyar dolar ile son 40 ayın en yükseğine ulaştı. Turizm gelirlerindeki görece zayıf toparlanma nedeniyle 12 aylık cari açığın 55 milyar dolar ile 48 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Zayıf TL, yüksek enflasyon döngüsünde iken cari açığın da hızla genişlemesi yatırımcı algısında olumsuz bir görünüme yol açıyor.

TL cinsi varlıklar açısından yeni haftada, Hazine’nin tahvil ihracına gelecek talep ve Şubat ayı cari işlemler dengesi ile süregelen faiz tartışmaları takip edilecek.

Önerilen Yazılar

2 Yorumlar

Ayşe Nisan 7, 2019 - 2:23 am

ABD’de hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörlerden oluşan dört kişilik bir grup Türkiye’nin
Rusya’dan S-400 alımından vazgeçeceğine emin olana kadar F-35 jetlerinin teslimatını engelleyecek bir kanun tasarısı hazırlandı. Bu ekip geçtiğimiz yıl da F-35 transferinin engellenmesi için çaba göstermişti.

Cevap Yazın
Efe Nisan 21, 2018 - 7:04 pm

TL bu aralar çok kırılgan ne yapacağımı hiç bilemiyorum bit coin mi alsam dolar mı alsam euroda mı kalsam ????

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00