Bir Finansçı – Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Yalova İli, Termal İlçesi, Yenimahalle ve Üvezpınar Köyleri ile Çınarcık İlçesi Ortaburun Köyü sınırları dâhilinde içme suyu ve enerji üretimi amacıyla “Yalova Termal Çağlayan Barajı (14.976.000 m3), İçmesuyu Tesisleri, Hidroelektrik Santrali (2,08 MWm/ 2,00 MWe) ve Hazır Beton Üretim Tesisi” projesinin hayata geçirilmesi planlanmaktadır.
433 MİLYON TL DEĞERİNDE BİR YATIRIM GERÇEKLEŞECEK
Toplamda yaklaşık 433 milyon TL değerindeki bu proje ile mevcut durumda Kurtköy Derivasyonu aracılığıyla su takviyesi sağlanan işletmedeki Gökçe Barajı’nın besleme bölgesinde ek bir depolama alanı oluşturularak bu iki barajın (Gökçe ve Çağlayan) optimum çalışması hedeflenmektedir. Böylelikle Yalova İli Merkezi ile Çınarcık, Termal, Altınova ve Çiftlikköy ilçeleri ve çevresindeki yerleşim yerlerinin içme ve kullanma suyu gereksinimlerinin karşılanması amaçlanmaktadır.
ÇAĞLAYAN VE GÖKÇE BARAJI SU DÜŞÜŞÜNDEN ENERJİ ÜRETİMİ YAPILACAK
Aynı zamanda Çağlayan Barajı’nda yapılacak düzenlemeler ile Çağlayan Dere akımları Gökçe Barajı’na ulaşmadan önce, Çağlayan Barajı normal su seviyesi (186.0 m) ile Gökçe Barajı maksimum su seviyesi (80.00 m) arasındaki brüt düşüşten faydalanmak amacıyla Çağlayan Hidroelektrik Santrali (HES) kurulması planmaktadır. Bu şekilde, Çağlayan Barajı’ndan Gökçe Barajı rezervuarına bırakılan suyun enerjisi elde edilebilecektir. Bu hedefle Çağlayan Barajı eteklerinde 2,08 MWm/ 2,00 MWe gücünde bir HES inşa edilecektir. Çağlayan Barajı’ndan Gökçe Barajı rezervuarına aktarılacak su, mevcut Gökçe Barajı su alma yapısı ve mevcut arıtma tesisi aracılığıyla arıtılarak kent halkına sunulacaktır.
Bir Finansçı
2 Yorumlar
Teşekkürler, çok bilgilendirici bir yazı olmuş! Ancak bu projenin yerel halk üzerindeki etkisi hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz? Özellikle çevresel etkileri ve su kalitesi üzerine düşünceleriniz nedir?
Bu proje hakkında daha fazla bilgi almak isterim. Su kaynaklarının enerji üretiminde kullanılması harika bir fikir ama sürdürülebilirlik açısından yeterince planlamışlar mı? Ayrıca, yerel halkın bu projeden nasıl etkileneceği konusunda bir değerlendirme yapılmış mı? Teşekkürler.