TZOB Başkanı Bayraktar: Türkiye, Pancar Üretiminde Dünyanın En İyilerinden Biri!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aksaray’da gerçekleştirilen şeker pancarı hasadına katıldı. Burada üreticilerle bir araya gelen Bayraktar, pancar üretimiyle ilgili önemli bilgiler paylaşarak çalışmaları değerlendirdi.

Türkiye’nin pancar üretimi açısından ülkede stratejik bir konumda bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, “Pancar ve şeker üretimi, yüksek katma değer yaratmanın yanı sıra istihdam fırsatları sunmakta, diğer tarım ürünlerinin ve hayvancılığın gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, biyoetanol için en verimli hammadde olma özelliği, bu üretim kolunu tüm dünyada stratejik hale getiriyor. Coğrafi olarak bakıldığında, Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya, Ukrayna ve ülkemiz şekerini pancardan üretirken; Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin gibi ülkeler hem pancardan hem de kamıştan şeker üretmektedir. Brezilya, Hindistan, Meksika, Tayland ve Avustralya gibi ülkeler ise ağırlıklı olarak kamıştan şeker üretmektedir.

Şeker Pancarı Hasadı

“Ülkemiz pancar üretiminde dünyada 5. Avrupa’da 4. sırada”

Ülkemiz, dünya pancar şeker üretiminde %6,6’lık pay ile pancardan şeker üreten ülkeler arasında önemli bir yere sahiptir. Dünya genelinde 5., Avrupa’da ise 4. sıradadır. Kamış ve pancardan şeker üreten ülkeler arasında da 12. sıraya sahip olan ülkemizde, şeker pancarı tarımı Doğu Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tüm bölgelerde her yıl üreticilerle yapılan ‘şeker pancarı üretim sözleşmesi’ esaslarına dayanarak gerçekleştirilmektedir. Bu, tarım ile sanayinin entegrasyonunun ilk örneklerinden biridir. Ülkemizde şeker pancarı üretimi, yıllık belirlenen şeker kotalarına bağlı olarak şirketler tarafından programlanmaktadır.

Şeker üretimini ve dolayısıyla pancar üretimini kotalarla düzenlemek, ülke kaynaklarının verimli ve etkin kullanımını sağlamakta önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının %95’i pancar şekerinden, %5’i ise nişasta bazlı şekerden karşılanacak şekilde planlama yapılmaktadır. 7103 sayılı kanun ile 2019/2020 pazarlama yılından itibaren her yıl cumhurbaşkanı kararı ile nişasta bazlı şeker kotası, ülkenin toplam A kotasının %2,5’u oranında belirlenmektedir.” şeklinde konuştu.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00