Bir Finansçı – Dünya genelinde toplamda 79 bin LPG istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonlardan yaklaşık 10 bin 700’ü Türkiye sınırları içerisinde yer almaktadır.
Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay, sektörde yaşanan gelişmelere, karşılaşılan sıkıntılara ve öncelikli konulara dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye, yıllık 4,4 milyon ton LPG tüketimi ile küresel LPG sektöründe dikkate değer bir yere sahip olduğunu belirten Eyüp Aratay, “Türkiye, küresel LPG pazarında önemli bir oyuncudur. Özellikle yıllık 3,5 milyon tonu aşan otogaz tüketimimizle Rusya’nın ardından otogazda en fazla LPG tüketen ülke durumundayız. Bugün dünya genelinde 79 bin LPG istasyonu bulunmakta ve bunların yaklaşık 10 bin 700’ü Türkiye’dedir. Ayrıca dünya genelinde bulunan 27 milyon LPG’li aracın yaklaşık 5 milyonu bizim ülkemizde mevcut. Türkiye, istasyon sayısı ve LPG’li araç sayısında dünya sıralamasında önde gelen ülkeler arasında yer alıyor” dedi.
AFET DÖNEMLERİNDE LPG TALEBİ ARTIYOR
Türkiye’nin enerji arz güvenliği içerisinde LPG’nin sadece %3 gibi bir paya sahip olduğuna dikkat çeken Aratay, “Ancak, kriz dönemleri, depremler ve savaşlar gibi olağanüstü durumlarda bu pay, özellikle afetin yaşandığı bölgelerde %100’e ulaşabilmektedir. Bu nedenle LPG, kıymetli bir ürün olmasının yanı sıra ulaşılabilir, güvenilir ve sürdürülebilir enerji kaynağı olarak da benzersiz bir özelliğe sahiptir. Örneğin, 2023 yılındaki büyük depremlerde afetin başlangıcında en önemli ihtiyaç maddesi LPG oldu. O gün, LPG temin etmek için Türkiye genelinde herkes seferber oldu. Türkiye genelinde 81 ilde, her türlü hava koşulunda hizmet veren yaklaşık 6 bin bayimiz ile sürdürülebilir hizmet sunmaya çalışıyoruz” şeklinde ifade etti.
LPG’NİN KARBON AYAK İZİ KARŞILAŞTIRMASI YAPILACAK
Türkiye’nin 2053 karbon Nötr hedefi doğrultusunda, özellikle otogaz sektörünün taşıma alanındaki kullanımı sayesinde karbon ayak izinin azaltılması konusunda LPG’nin önemli bir alternatif olacağına inandığını belirten Aratay, “LPG, bu hedeflere ulaşma yolunda ciddi bir alternatif yakıt olarak rol üstlenebilir. Çünkü karbon sıfır hedefine ulaşmak için geçiş yakıtı olarak LPG’nin henüz bir alternatifi yoktur. Ayrıca Türkiye LPG Derneği olarak LPG’nin çevre dostu olduğunu kanıtlamak adına Boğaziçi Üniversitesi’nden uzmanlarla ortak bir çalışma yürütüyoruz. Şu anda çalışmamızın ikinci aşamasındayız. Bu proje sonucunda LPG’nin diğer potansiyel yakıtlar ile karbon ayak izinin karşılaştırmasını bilimsel verilerle ortaya koyacağız. Tamamlandığında, bu verileri rakamsal ve matematiksel olarak da ifade edebileceğiz” şeklinde vurguladı.