Bu yıl Yapay Zeka ile Dönüşüm Yolculuğu ana temasıyla düzenlenen E-Ticaret Zirvesi, sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Zirve çerçevesinde e-ticaretin en iyilerinin ödüllendirildiği törende, Sürat Kargo, Yılın Kargo Şirketi Ödülü’nün sahibi oldu.
Büyüyen pazarda günlük 400 binden fazla kargo teslimi
Ödül töreninde bir konuşma yapan Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, kargo sektörünün önümüzdeki 10 yılın sonunda 5,2 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasının beklendiğini, bu büyümenin en büyük payının e-ticaretin yaygınlaşmasından kaynaklandığını vurguladı. Oğuz, “E-ticaret sektörü, kargo sektörü ile uyum içinde çalışmak zorundadır. Bir yaşam biçiminin iki ana organı olarak birbirleriyle ahenk içinde işbirliği yapmalılar. E-ticaret pazarındaki büyümeye ve oluşan talebe bağlı olarak operasyonel yatırımlarımıza hızla devam ederken, dijitalleşme ve inovasyon alanında yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyoruz. Yüzde yüz Türk sermayeli en büyük kargo şirketi olarak 500 milyon TL’lik yatırımla günlük teslim ettiğimiz kargo sayısını 400 binin üzerine çıkarmayı başardık. Sürat Kargo olarak, teknoloji ve otomasyon yatırımlarımızla mevcut kapasitemizi artırarak, 783 bin kilometrekarelik vatanımızın her noktasında eşit kalitede hizmet sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Teknoloji yatırımları müşteri memnuniyetini artırıyor
‘Yapay Zeka ile Dönüşüm Yolculuğu’ ana temasıyla düzenlenen E-Ticaret Zirvesi kapsamında bir konuşma yapan Sürat Kargo Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Göksu Ece Öznergiz, “Dijitalleşme ve yapay zeka unsurları ile operasyonlarımızı daha verimli hale getiriyor ve müşteri deneyimini geliştiriyoruz. E-ticaret firmaları bizim için çok önemli bir müşteri grubunu oluşturuyor. Firmalarımızın taleplerine en hızlı şekilde yanıt verebilecek müşteri hizmetleri temsilcilerimiz ve onlara özel teknoloji danışmanlarımızla birlikte hizmet sunuyoruz” şeklinde konuştu.
Operasyonel teknoloji yatırımlarının müşteri memnuniyetini artırdığını belirten Öznergiz, “Geçtiğimiz Kasım ayı sektörümüz açısından en yoğun dönemdi. Yatırım planlarımız doğrultusunda 25 aktarma merkezimizin 6’sına otomasyon sistemlerimizi entegre ettik. Ürün ayrıştırma, akıllı barkot okutma gibi kullandığımız entegre teknolojiler ile artan iş hacmimizi en verimli şekilde yönetmeye devam ediyoruz. Teknolojiyi hem bugünün ihtiyaçlarına yanıt vermek için hem de geleceği şekillendirmek adına kullanıyoruz. Bu geleceğin, müşteri deneyimi odaklı, çevreci ve tamamen entegre bir yapıda olacağına inanıyoruz” dedi.