Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Seçim Tartışmalarında Sona Gelindi, Gündem Artık Ekonomi

gündem ekonomi

Rafa kaldırılan seçim tartışmalarının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da işaret ettiği üzere öncelikli gündem yeniden ekonomi. Baz senaryomuza paralel şekilde ikinci çeyrekle hızlanan bir dipten dönüş gözlemliyoruz. Ancak bu dönüş görece yavaş olacak ve suyun üstüne çıkmamız yıl sonunu bulacak.

İstihdam verilerinde kötüleşme Ocak’ta da devam etti. Arındırılmış verilerde işsizlik Haziran 2009’dan bu yana en kötüyü gördü ve %13,3’e ulaştı (Şekil.1). İşsizlikteki kötüleşme Şubat’ta da hızlanarak zirve yapabilir. Ancak zirveden hızlı bir geri dönüş olmayacaktır. Şubatta gelecek rakam etrafında dalgalanmanın yılsonuna kadar sürmesi muhtemel. Yılsonu beklentimiz %13.5 seviyesinde.

Seçim ekonomisi ile birlikte bütçe açığı da hızlandı. İlk çeyrekteki artış yıllık %77,1. Tek seferlik gelirler ve erkene çekilen TCMB kârı da dikkate alındığında bütçe açığındaki genişleme belirginleşiyor. Ekonomideki durgunlukla birlikte tüketim vergilerinin çok yavaşlaması da bütçe açığını zorluyor. İkinci yarıda bu etki hafifleyebilir. Bütçe açığının %2,5 seviyesi üzerine gelmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda imalat sanayi öncü göstergelerinde –PMI ve RKGE- Şubat ayı itibariyle bir kıpırdanmanın başlama sinyallerini görmüştük. Bu görünümü destekler nitelikte sanayi üretim endeksi de beklentilerin üstünde geldi ve %5,1 ile daralmasını yavaşlattı (Şekil.2). Böylece aydan aya rakamlarda Ocak’tan sonra Şubat’ta da sanayi üretimi arttı. Bu rakamlar teknik resesyondan çıktığımıza ancak yıllık daralmanın devam ettiğine işaret ediyor. İç piyasa verilerinde de benzer durum söz konusu. Konut satışlarındaki yıllık daralma Mart’ta %5,3 seviyesine indi –Şubat -%18,2-. Düşen konut kredi maliyetleri ile ipotekli satışların aylık %156 artması temel etken. Ancak piyasadaki trendi net tespit edebilmemiz için Nisan gerçekleşmelerini yakından takip edeceğiz.

Mazbata ve FT haberleri dövizde dalga boyunu artırdı..

Geçtiğimiz hafta USD/TRY kurunda oynaklığın yüksek olduğu bir haftayı geride bıraktık. Haftaya 5,76 seviyelerinden başlayan kur haftayı 5,81 seviyesinden tamamladı. Yurt dışı tarafta ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşmalarında sona gelindiği Mayıs sonunda ABD Başkanı Trump ve Çin Başkanı Jingping’in anlaşma için imzaları atacağı haberleri dolar endeksinde yükselişe sebep oldu. Ayrıca ABD Türkiye arasında S-400 gelişmeleri de kurda dalgalanmalara neden oldu.

Yurt içinde ise Ekrem İmamoğlu’na mazbatanın verilmesiyle seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla TL 5,71 seviyesine kadar değer kazandı. Financial Times’ın TCMB net Döviz rezervlerinin swap piyasasından alınan kısa dönem borçlar çıkınca 15 milyar doların altında kaldığına dair haber ise hafta içerisinde TL’nin ateşini yeniden yükseltti. Teknik açıdan kur 50-100 ve 200 günlük ortalamaların üzerinde seyrediyor. Altta destek seviyesi olarak takip edilebilir. RSI indikatörü ise aşırı alım bölgesi olan 65 seviyelerinde işlem görüyor.

Önerilen Yazılar

1 Yorum

S-400 Mayıs 21, 2019 - 12:23 am

Erdoğan’dan S-400 açıklaması..

Gençlerle birlikte iftar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 füzelerinin bir taarruz sistemi değil savunma sistemi olduğunu vurgulayarak S-400 alımının kesin ve bitmiş olduğunu belirtti. Ayrıca ortak üretim çalışmalarının da gündemde olduğunu belirten Erdoğan, F-35’lerin teslimatında bir sıkıntı beklemediğini er ya da geç uçakların teslim edileceğini kaydetti.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00