MKK Genel Müdürü Arıkan’dan Önemli Değerlendirmeler: Halka Arz ve Yatırımcı Gelişimi Üzerine…

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Ekrem Arıkan, “Yıl Sonu Söyleşileri” etkinliği kapsamında önemli değerlendirmelerde bulundu. Arıkan, halka arzlar, yatırımcı gelişimi, pay piyasası ve finansal okuryazarlık gibi pek çok başlıkta açıklamalar yaptı.

2024 yılını MKK olarak birçok projenin yanı sıra yeni hizmetlerle kapattıklarını belirten Arıkan, 2024 yılını bir iletişim yılı olarak ele aldıklarını vurguladı. Bu konuda şunları ifade etti:

“Yeni halka arz olan şirketlerin sağladığı milyonlarca yatırımcıya sunduğumuz hizmetlerden, Risk Eğilim Endeksi (REKS) lansmanına, üyelerimizle daha etkili iletişim kurmak için geliştirdiğimiz MİM 360 İletişim Merkezi’ne, uluslararası iş birliklerimizdeki e-YATIRIMCI ürünümüzle ilgili yeniliklere kadar farklı alanlarda önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Özellikle başkanlığını yürüttüğümüz Avrasya Merkezi Saklama Kuruluşları Birliği (AECSD) ile Afrika ve Ortadoğu Saklama Kuruluşları Birliği’nin (AMEDA) İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlediği AECSD & AMEDA İstanbul Summit 2024 organizasyonu, zengin ve verimli yılın bir parçası olarak öne çıkıyor. Sermaye piyasalarının gelişimi için öz kaynaklarımızla ve deneyimli ekibimizle çeşitli başarılı projelere imza attık ve aynı tutku ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Ekrem Arıkan, AECSD & AMEDA İstanbul Summit 2024 etkinliğinin 40’tan fazla ülkenin sermaye piyasalarını İstanbul Finans Merkezi’nde bir araya getirdiğini ve bu görüşmelerin yalnızca Avrasya, Orta Doğu ve Afrika için değil, aynı zamanda uluslararası sermaye piyasaları açısından da önemli çıktılara zemin sağladığını belirtti.

Bu etkinliğin etkilerine dikkat çeken Arıkan, “Finansal teknoloji ve altyapı hizmetlerimizle üstlendiğimiz merkezi saklama rolü sayesinde Türkiye’nin bölgesel bir merkez olabileceğine dair yapıcı geri bildirimler aldık. Gelişmiş altyapımız ve sunduğumuz çeşitli ürün ve hizmetlerle merkezi saklama kuruluşları arasında farklı ve lider bir konumda olduğumuzu vurgulamak önceliklerimiz arasında. Zirvede, Fas Merkezi Saklama Kuruluşu ile mutabakat zaptı imzaladık. Ayrıca dönem başkanlığını yürüttüğümüz AECSD ile yönetim kurulunda bulunduğumuz AMEDA birlikleri arasında işbirliğini güçlendirecek bir başka anlaşmaya daha imza attık. Bu protokollerle iki bölgedeki üye ülkeler arasında bilgi ve uzmanlık paylaşımını amaçlıyoruz. Türkiye’nin bu köprü görevini üstlenmesi bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Yeni iş birliklerine kapı aralayan bu adımlar, MKK olarak güçlü altyapımızı ve ülkemizi öne çıkartmamıza olanak tanıyor.” ifadelerini kullandı.

“Farklı ülkelerden ürün ve hizmetlerimize yönelik talepler alıyoruz”

MKK Genel Müdürü, Elektronik Yönetim Kurulu Sisteminin (e-YKS) 20’den fazla bankanın yanı sıra 200’den fazla şirket ve önemli holdingler tarafından kullanıldığını açıkladı.

2024 yılı itibarıyla Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS), 600’e yakın şirketin genel kurul toplantısına ve 20 binden fazla katılımcının elektronik ortamda katılımına olanak sağlamış durumda. Yabancı yatırımcıların e-GKS kullanımındaki artışa dikkat çeken Arıkan, e-GKS’nin Endonezya için uyarlanmış versiyonunun 2020’den itibaren Endonezya sermaye piyasalarında pay senedi ihraç eden şirketler tarafından başarıyla kullanıldığını belirtti.

“Endonezya’da borçlanma araçları genel kurullarının eASY.KSEI üzerinden yapılacağı projemizi tamamladık ve uygulama aşamasında son detayları netleştiriyoruz. Sri Lanka, Fas, Kenya gibi ülkelerden ürün ve hizmetlerimize dair talepler almaya devam ediyoruz. Şu anda Sri Lanka ile devam eden bir sürecimiz var ve olumlu sonuçlandığında bunu duyurmayı uygun buluyoruz. Finansal altyapı kuruluşu olarak ürün ve hizmetlerimiz genellikle yasal düzenlemelere bağlı olmak zorunda kalıyor, bu nedenle ülkelerin ilgili mevzuatlarında gerekli çalışmaları yapmaları gerekiyor. Zirve, bu konuda iletişim ve bilgi paylaşımını hızlandırdı. Taleplerin zamanla daha somut bir hale gelmesini bekliyoruz.”

“Adımızda da belirttiğimiz gibi, piyasalarımızda ‘merkezi’ bir rol üstleniyoruz”

MKK Genel Müdürü, finansal okuryazarlığa sundukları katkıları da dile getirdi.

Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) ve Veri Analiz Platformu’nda (VAP), piyasalardaki gelişmeleri ve verileri düzenli olarak aktardıklarını hatırlatan Arıkan, yatırımcıların kamusal, bireysel ve kurumsal dağılımları gibi analizlerin yanında, bölgesel, yaş aralığı ve portföy dilimleri gibi çeşitli ölçümlerin yanı sıra pay piyasasında risk eğilimlerini ölçen Risk Eğilim Endeksi (REKS) gibi birçok ilginç veri yayınladıklarını ifade etti.

“Adımızda yer aldığı gibi, piyasalarımız için ‘merkezi’ bir konumdayız.” diyen Arıkan, “Bu çerçevede sosyal medya paylaşımlarımız ve basınla olan iletişimimizle, güvenilir ve doğru verilerin paylaşımını teşvik ederek finansal okuryazarlığı artırmak üzerine çalışmalar yapıyoruz. Sermaye Piyasası Kurulu’muzun başlattığı proje çerçevesinde veri paylaşımında bulunuyoruz. Sıklıkla vurguladığımız gibi, ‘ölçmediğinizi yönetemezsiniz’ diyoruz ve piyasaların uygun ölçümlerle yönetilebilmesi için tüm piyasa aktörlerine imkan sunmaya gayret ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Ekrem Arıkan, 2024 yılı itibarıyla “Sektör Kampüste” programı çerçevesinde 5 farklı üniversitede 4 ayrı ders verdiklerini ve finansal okuryazarlığı toplumsal düzeyde artırmak amacıyla gelecekte de bu yönde çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Gayrimenkule Dayalı ve Gelişen Finansal Araçlar Bilgi Sistemi (GEFAS) aracılığıyla yatırımcıların sermaye piyasası araçları ile gayrimenkul yatırım seçeneklerini çeşitlendirmelerine olanak sağladıklarını dile getiren Arıkan, kullanıcıların İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi ülkelerde işlem gören yatırım araçlarına GEFAS üzerinden ulaşabileceğini hatırlattı.

“Saklanan menkul kıymetlerin toplam piyasa değeri 20 trilyon lirayı rahatça aşacak”

Ekrem Arıkan, yatırımcıların profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonlarını tercih etmeye başlamalarının, Türkiye’deki yatırım kültürünün gelişmekte olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Arıkan, yatırımcı gelişimi ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

“Doğrudan pay senetlerine yatırım yapanların sayısı zaman zaman değişiklikler gösteriyor; halka arzların düştüğü dönemlerde bu sayı azalırken, yatırım fonu yatırımcı sayısının sürekli ve istikrarlı bir artışla 5,5 milyon seviyesine ulaşması son derece olumlu ve sevindirici. Yatırımcılara sunduğumuz güven, Takasbank’ın TEFAS ve MKK’nın KAP hizmetleri üzerinden yatırım fonlarına dair her türlü detaylı bilgiye ve karşılaştırmalara kolaylıkla erişilebilir olmasının yanı sıra güçlü teknolojik altyapımızın da bu gelişmelere önemli katkıları bulunmaktadır.”

MKK’da saklanan menkul kıymetlerin toplam piyasa değerinin 20 trilyon liraya yaklaşmakta olduğunu kaydeden Arıkan, önümüzdeki günlerde pay senetlerinde beklenen yukarı yönlü harekete bağlı olarak bu değerin rahatlıkla 20 trilyon lirayı aşacağını vurguladı.

Son halka arzlarla birlikte pay piyasasında yatırımcı sayısının yeniden 7 milyon seviyesini aştığını belirten Arıkan, bakiye toplam yatırımcı sayısının 10,8 milyon civarında seyrettiğini açıkladı.

Kripto varlıklara ilişkin yapılacak olan projelerin 2025 ajandasında önemli bir yer tuttuğunu belirten Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurmayı planladığımız Kripto Varlıklar Merkezi Kayıt Sistemi için gerekli altyapı hazırlıklarımızı ilgili paydaşlarımızla titizlikle yürütüyoruz. Detaylı sorumluluklar ve işlevler, Sermaye Piyasası Kurulumuzun düzenlemeleri sonucu netleşecek ve nihai şekli alacaktır. Platformlar ve saklama bankaları ile kuracağımız entegrasyonlar sayesinde güvenli bir kayıt ve raporlama altyapısı oluşturmayı hedefliyoruz. Oluşturulacak kontrol mekanizmaları ile 2025 yılında sistemin güvenli bir şekilde devreye alınması için çalışmalara devam edeceğiz.”

“Kazakistan ve Tacikistan ile omnibus üyelikleri için çalışmalarımız sürüyor”

Ekrem Arıkan, 2020 yılında Euroclear gibi dünyanın en büyük saklama kuruluşlarından birine üyelik kazandıktan sonra, devlet iç borçlanma senetleri için omnibus altyapısını hayata geçirdiklerini ve yurt dışından havuz hesapları aracılığıyla borçlanma araçlarına yatırımcı erişimini sağladıklarını aktardı. Bu altyapının bugünkü güçlü yapısı ile aktif halde çalıştığını söyleyen Arıkan, 2025 yılında global saklama kuruluşu Clearstream ile benzer bir projeyi hayata geçirmek amacıyla görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

MKK Genel Müdürü Ekrem Arıkan, uluslararası düzeyde pek çok işbirliği ve ilişki ağı oluşturduklarını, ürün ve hizmet ihracatında yeni ülkelerle büyümeyi hedeflediklerini belirterek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Türk Devletler Teşkilatı bünyesinde ve gelişmekte olan yakın coğrafyamızdaki ülkelere yönelik entegrasyon ve altyapı geliştirme projelerimiz mevcut. Azerbaycan’dan sonra Kazakistan ve Tacikistan ile de omnibus üyelikleri için çalışmalarımız sürüyor. Aynı zamanda Fas ve Kenya gibi ülkelerle somut iş birlikleri kurmak amacıyla aktif bir iletişim içerisindeyiz. Çeşitli altyapı dönüşümlerimiz, piyasaya yansımamakla birlikte oldukça önemli ve kritik geçişler sağlıyor. KAP ve e-GKS sistemlerimizde önemli dönüşümleri kısa sürede tamamlayacağız; bu, altyapımızı daha güçlü ve esnek hale getirecektir. Veri hizmetlerimizi geliştirmek ve finansal okuryazarlığı artırmak bizim için oldukça önemli. Bu yöndeki çalışmalarımız artarak devam edecek. VAP ve diğer ürünlerimizde piyasalara ilişkin sunduğumuz veri ve istatistikleri daha da zenginleştirmeyi planlıyoruz. Sermaye Piyasası Risk Merkezi geliştirmeleri, PUSULA Risk modülü, e-YATIRIMCI İhraççı Şirketler modülü, şirketler için API portalı açılması ve birçok projemizi önümüzdeki yıl hayata geçireceğiz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00