Bir Finansçı – Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda “Güçlü Madencilik Güçlü Türkiye” temasıyla gerçekleştirilen Türkiye Maden Zirvesi, madencilik sektörünün çeşitli yönlerini ele aldı.
Toplantının açılışını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaptı. Bayraktar, katılımcılara maden işçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutlayarak başladı.
Konuşmasında, madenlerdeki izin süreçlerini hızlandıracaklarını açıklayan Bayraktar, yatırımcıların en büyük sorunlarından birinin uzun izin süreleri olduğunu belirtti. “Günümüzde bir metalik maden sahasının üretime geçiş süreci ortalama 13 yılı buluyor. Buna 7 yıl arama, 3 yıl resmi izinler ve 3 yıl da hazırlık süreci dahil. Amacımız, yasal değişiklikler yaparak hukuki güvenilirliği artırmak, izin sürelerini kısaltmak ve yatırım iklimini geliştirmektir” ifadelerini kullandı. Bu süreçler ile yeni rezerv keşifleri yaparak cari açığı azaltmayı ve stratejik madenlerde ülkemizin arz güvenliğini korumayı hedeflediklerini vurguladı.
NİHAİ HEDEF YÜZDE 5
Dünyada bulunan yaklaşık 90 madenin 70’inin Türkiye’de olduğunu belirten Bayraktar, “Bu durum ülkemizi uluslararası madencilik merkezi konumuna getiriyor. Son 22 yılda madencilik sektörü olarak gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payımızı binde 6’yken yüzde 1,4 seviyesine çıkardık. Nihai hedefimiz ise bu oranı yüzde 5’e ulaştırmaktır.” dedi.
NET İHRACAT HEDEFİ
Bayraktar, yerli kömürden altına, nadir toprak elementlerinden bor madenine kadar tüm alanlarda yatırım ve üretimi artırmalıyız. “Zengin kaynaklarımızı katma değerli bir biçimde işleyerek Türkiye’yi madenler alanında net ihracatçı haline getireceğiz” diye ekledi.
BORDA YENİ TESİS
Bor madeninin dünya rezervinin yüzde 73’üne sahip olduğumuzu ifade eden Bayraktar, “Bor madenini sadece hammadde olarak değil, katma değerli ürünler olarak piyasaya sunmak en büyük hedefimizdir. Çelik üretimi ve neodiyum mıknatıs gibi birçok sektör için önemli olan, Bandırma’da inşaatına başladığımız 800 ton/yıl kapasiteli Ferrobor Üretim Tesisi’ni yakında faaliyete geçiriyoruz.” şeklinde konuştu.
KRİTİK HAMMADDELER RAPORU
Nadir Toprak Elementleri’nin (NTE) enerji ve sanayi alanında stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Türkiye Kritik ve Stratejik Hammaddeler raporunu hazırladık. Kritik minerallerde ithalat bağımlılığımızı azaltacak ve arz güvenliği stratejimizi belirleyecek bu raporu önümüzdeki günlerde paylaşacağız.” dedi.
ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜNE İHTİYAÇ VAR
Bayraktar, kamu ve özel sektör iş birliğiyle yeni bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç duyulduğunu belirtti. “Sorumlu ve sürdürülebilir madencilik anlayışına sahip madencilerimizin sosyal sorumluluk projeleri ve yerel topluluklarla iletişimini artırması, sektörümüzü daha ileri bir seviyeye taşıyacaktır.” dedi.
YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ
Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz da sektörü güçlendirmek için destek beklediklerini ifade ederek, “Yatırım ortamının iyileştirilmesi, yeni projelerin desteklenmesi ve öngörülebilir politikaların uygulanması, sadece yerli yatırımcılar için değil, yabancı sermaye için de cazibe oluşturacaktır.” şeklinde konuştu.