TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına dair düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: “Burada önemli olan niyettir. Kimsenin niyet okuyuculuğuna girişmeden, dile getirilmemiş ifadeler üzerinden tartışmaların yapılmasına kalkmadan, herkes ne biliyorsa, ne düşünüyorsa, neyi öneriyorsa, bunu açıkça ortaya koymalıdır.”
BREZİLYA’DA KONUŞMA YAPTI
Kurtulmuş, 10. G20 Parlamento Başkanları Zirvesi (P20) için bulunduğu Brezilya’nın başkenti Brasilia’da TRT Haber canlı yayınında katılımcılara soruları yanıtladı.
Brezilya’daki görüşmelerini değerlendiren Kurtulmuş, zirve çerçevesinde yoğun bir program uyguladıklarını ve çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.
G20’nin önemli bileşenlerinden birinin de Parlamento Başkanları Zirvesi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, Brezilya’nın dönem başkanlığında yapılan zirvede belirlenen konuların büyük bir önem taşıdığını; küresel sorunları gündeme getiren oturumların gerçekleştirildiğini ifade etti.
Zirvenin, Türkiye’nin görüşlerini uluslararası arenada duyurmak için önemli bir fırsat sunduğunu belirten Kurtulmuş, şu şekilde konuştu:
“Özellikle dünkü ilk oturumda yaptığım konuşmada, İsrail’in Gazze’de, Lübnan’da ve diğer bölge ülkelerindeki saldırganlıklarına, bir yılı aşkın süredir devam eden bu katliamlara karşı uluslararası sistemin çaresizliğini dile getirdim. ‘Bir zamanlar aynı apartheid rejimi sırasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler üyeliğinin askıya alınması gibi, İsrail’in üyeliğinin de askıya alınmasının artık konuşulması gereken bir durum’ dediğimde, bu ifade diğer katılımcılar arasında dikkat uyandırdı.
Ayrıca bugünkü oturumda, adil ve insani bir küresel sistemin nasıl oluşturulabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Bu, bizim için son derece verimliydi ve Türkiye’yi, görüşlerimizi global ölçekte tanıtma imkânı sağlamıştı. Gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmelerle de dostluk ilişkilerimizi güçlendirecek somut adımlar üzerinde konuşma fırsatı bulduk.”
“İMKANLARIMIZ OLDUĞU KADAR FİLİSTİN HALKININ YANINDA OLACAĞIZ”
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında sürdürdüğü saldırılar, uluslararası toplantılarda ve ikili görüşmelerde önemli bir konu oldu. Kurtulmuş, bu bağlamda mevkidaşlarından nasıl dönüşler aldığıyla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:
Bir yılı aşkın süre zarfında uluslararası platformlarda Gazze halkının sesi olmaya çalışmayı bir milli görev olarak kabul ediyoruz. Görüşlerimizi açık bir dille ifade ediyoruz. Birçok ülke temsilcisi, kendilerinin dile getiremediği düşünceleri bizim söylememizden memnuniyet duyuyorlar. Türkiye’nin, sayın Cumhurbaşkanımız ve tüm kamuoyuyla Filistin davasındaki kararlılığı nedeniyle minnettarlıklarını ifade ettiklerini görmekteyim. Filistin davasına duyduğumuz bağlılık, hem milli bir görev hem de Türkiye’nin bu konudaki ciddiyetini uluslararası arenada göstermesi açısından büyük önem taşıyor. İmkanlarımız doğrultusunda Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz çünkü bu mücadele geçici bir süreç değil.
Kurtulmuş, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’na başvurması ile hem İsrail hem de Filistin davasında yeni bir dönemin başladığını, daha önceleri dokunulmaz olarak görülen İsrail’e karşı adımlar atıldığını vurguladı.
Kurtulmuş, İsrail’in hem Uluslararası Adalet Divanı’nda hem de Savaş Suçları Mahkemesi’nde hesap vereceğini ve yaptırımların uygulanmasını ümit ettiklerini söyledi:
Filistin davasında yeni bir dönem açıldı. Bu, muhtemelen on yıllarca sürecek bir mücadelenin başlangıcıdır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlar var. İlk olarak siyonist rejimin ve Netanyahu hükümetinin uluslararası alanda yanlızlaştırılması gerekiyor. İkinci olarak İslam ülkeleri arasında birlik sağlanmalıdır. Üçüncü olarak, bu konuya insani gerekçelerle duyarlılık gösteren insanlarla birlikte güç birliği yapmalıyız. Bu tür platformlar, sadece konuşup ayrılmaktan öte gerçek desteklerin oluştuğu mekanizmalar haline getirilmelidir.
YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili sorulara yanıt verirken TBMM’nin anayasa yapma yetkisine ve gücüne sahip olduğunu vurguladı. Demokrasinin merkezi olan TBMM’nin önemine değinen Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:
Herkes fikrini ortaya koyacak, TBMM’de bu fikirlerin daha somut bir şekilde gündeme gelmesi için çaba sarf edeceğiz. Ancak sonuç olarak bu süreçte nihai kararı verecek yer TBMM’dir. Siyasi partilerin bu süreci sahiplenmesi, tekliflerini hazırlamaları ve ilgili konuları müzakere etmeleri gerekiyor. Şu ana kadar net tekliflere geçilmedi; yalnızca ön müzakereler yapıldı. Bu bir süreç alacak. Umarım burada siyasi partiler açık ve dürüst bir şekilde tartışabilirlerse, Meclis Başkanlığı olarak süreci şeffaf ve anlaşılır kılarak kamuoyuna sunabiliriz. Türkiye, 12 Eylül Anayasası gibi kendine yakışmayan metinlerden kurtulur. Yeni, demokratik ve kapsayıcı bir anayasa yapmak mümkündür.
Kurtulmuş, anayasa gibi zor konularda müzakerelerin sağlıklı bir ortamda gerçekleşmesinin ön koşulunun diyalog olduğunu vurguladı.
Kurtulmuş, “Siyasi partiler taban tabana zıt fikirlere sahip olabilirler ancak, oturup müzakere edebilme yetenekleri olmalıdır. Bu sayede milletin yararına kararlar alabiliriz. Parlamento bunun içindir, demokrasi bunun içindir.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’deki demokratik süreçlerin ağır bedeller ödeyerek kazanıldığını belirten Kurtulmuş, “Tüm siyasi aktörlerin, bu konuda bilgili olanların, olgun bir şekilde, demokratik bir yöntemle görüşlerini paylaşmalarını ve müzakere süreçlerini açık tutarak milletin yararına kararlar alınmasına katkı sunmalarını talep ediyorum.” şeklinde konuştu.
Bakan Tunç: Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma söz konusu olamaz
Bahçeli’den Anayasa çıkışı: 4 maddeye şaşı bakanlar yok hükmündedir
Erdoğan’dan yeni anayasa açıklaması: İlk 4 madde için tartışma yok
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.