ABD‘de yeniden başkan seçilen Donald Trump‘ın uygulayacağı politikaların ekonomiye olası etkileri konusunda belirsizlikler, yatırımcıları temkinli bir tutum sergilemeye yönlendiriyor. Trump’ın bu politikalarının enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri de devam ediyor.
Uzmanlar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) uzun süredir sürdürdüğü sıkı para politikasının yavaş yavaş yumuşamasına rağmen, Trump’ın politikalarının yol açabileceği ekonomik belirsizliklerin önemini koruduğunu ifade ediyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) ile Trump arasında çıkabilecek olası anlaşmazlıkların yaratabileceği riskler, yatırımcıların odak noktası olmayı sürdürüyor. Fed Başkanı Jerome Powell‘ın, perşembe günü yapacağı konuşmada bu konularda ipuçları aranmaya devam edecek.
Söz konusu gelişmeler, yatırımcıların risk algısını artırırken, tahvil piyasalarında da satış baskısının hissedildiği görülüyor.
ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise dünkü işlemlerde yaklaşık 13 baz puan artışla 1 Temmuz’dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirerek yüzde 4,44 seviyesinden günü tamamladı.
<pÖte yandan, Trump'ın kripto para piyasasına yönelik ılımlı bir tavır takınan isimlerin senatoya gireceğini açıklamasıyla Bitcoin fiyatı artış kaydetmişken, son dönemde rekor seviyelere ulaşsa da dün %3 düşerek 87 bin dolara geriledi.
Enflasyon verileri ve Powell’ın yapacağı açıklamaların öncesinde Fed yetkililerinden gelen yorumlar da dikkatle izleniyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun bir miktar düşüş göstermesine rağmen Fed’in hedefinin hala üzerinde kalabileceğini belirtti.
Barkin, bankanın ekonomik gidişata bağlı olarak enflasyon risklerinin ya da istihdam risklerinin üzerine gelecek şekilde yanıt vermeye hazır durumda olduğunu vurguladı.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed’in aralık toplantısında faiz indirimine gidip gitmeyeceğini belirlemek için gelen enflasyon verilerini değerlendireceğini bildirdi. Kashkari, enflasyonda beklenmeyen bir artış yaşanması durumunda ise faiz indirimlerinin durabileceğini belirtti.
Bu gelişmelerle birlikte para piyasası, Fed’in gelecek ay 25 baz puan faiz indirimine gitme olasılığını yüzde 60 olarak değerlendirmeye başladı. Ayrıca, gelecek yıl gerçekleştirilecek faiz indirimlerinin hızına dair sinyallerin de varlık fiyatları üzerinde etkili olacağı tahmin ediliyor.
Bunun yanında, Fed New York Şubesi, ekime ait Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. Türkiye’deki tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, Ekim ayında yüzde 2,9’a düşerek son dört yılın en düşük seviyesine geriledi.
Yaklaşık 1300 hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ay için kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi Ekim ayında 0,1 puan azalarak yüzde 2,9’a düştü.
Bu durum, ABD’deki tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin Ekim 2020’den bu yana en düşük seviyeye geldiğinin göstergesi oldu. Üç yıllık dönemi kapsayan medyan enflasyon beklentisi de aynı dönemde 0,2 puan düşerek yüzde 2,5’e geriledi. Beş yıllık süreçteki medyan enflasyon beklentisi de 0,1 puanlık azalışla yüzde 2,8 oldu.
Hane halkı harcamalarındaki artışla ilgili beklentilerde Ekim’de bir değişim olmadı ve yüzde 4,9’da kalmaya devam etti. Hane halkı gelirine dair beklentiler de değişmedi ve yüzde 3 olarak belirlendi.
Seçim sonuçlarının ardından dolar endeksi, yükseliş trendine devam ederek yeni günde 106 seviyesine ulaştı.
Altının ons fiyatı, dünkü işlem günü boyunca 2 bin 590 dolara gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesini test etmesine rağmen 2 bin 607 dolarda dengelendi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ham petrol üretimi, Ekim ayında önceki aya göre günlük 466 bin varil artarak 26 milyon 530 bin varile yükselmesine rağmen, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,4 artışla 71,9 dolara ulaştı.
New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,3, Dow Jones endeksi yüzde 0,9 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,08 düşüş kaydetti. ABD’deki endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.
Avrupa borsalarında ise dün negatif bir görünüm hâkim oldu. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yarın açıklayacağı para politikası toplantı tutanakları yatırımcıların odak noktası oldu.
Kurumsal tarafta, maden şirketlerinin hisseleri altın ve bakır fiyatlarındaki düşüşle birlikte ortalama yüzde 3,91 geriledi. Bu durum hemen hemen bütün sektörlerde hisse senetlerine olumsuz yansıdı.
Özellikle Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer’in hisseleri, şirketin tarım sektöründeki düşük performansı sebebiyle yılın tamamına ilişkin gelir beklentisini düşürmesinin ardından yüzde 14,5’lik kayıpla son 20 yılın en düşük seviyesine indi.
Diğer yandan, euro/dolar paritesi 1,0599 ile Kasım 2023’ten bu yana en düşük seviyeye geriledikten sonra gün içerisinde 1,0620 seviyesine yükseldi.
Analistler, ABD’nin gümrük tarifelerini artırma ihtimali ile beraber Avrupa Birliği’nde endişelerin sürdüğünü belirtti.
Bu gelişmeler ışığında İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,2, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 2,1, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,7, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 2,1 düşüşle kapandı.
Asya tarafında ise, Çin’in Donald Trump’ın ikinci başkanlık dönemi boyunca daha yüksek tarifeler ile karşılaşma olasılığı, yatırımcıların dikkatli hareket etmelerine neden oluyor.
Çin’de piyasalara yönelik dostane adımların arttığı gözlemlenirken, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC) uluslararası bankalarla daha sağlam bir işbirliği için düzenlediği toplantıları haftada bir yapmaya başladı.
Ayrıca, bugün Japonya’da açıklanan verilere göre, Ekim ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yıllık yüzde 3,4, aylık ise yüzde 0,2 artış göstererek beklentileri aşmış durumda.
Uzmanlar, bu verilerin Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) para politikası kararları üzerinde etkili olabileceğini belirtirken, yıl içerisinde iki kez faiz artıran bankanın gelecek yıl da benzer adımlar atabileceğine yönelik beklentileri destekliyor.
Bütün bu gelişmelerle birlikte kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6, Güney Kore’deki Kospi endeksi yüzde 2,1 ve Hong Kong’daki Hang Seng endeksi yüzde 1,1 düşüş gösterirken, Çin’in Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 yükseldi.
Yurt içinde ise dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,54 değer kaybıyla 9.226,86 puandan tamamladı.
Dolar/TL, dünkü işlemlerde yatay seyir izleyerek 34,3634’ten kapanırken, yeni günde bankalararası piyasada yüzde 0,1 artışla 34,3750’den işlem görmeye devam ediyor.
Analistler, yurt içinde konut satış istatistikleri, yurt dışında ise ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), federal bütçe dengesi, ortalama saatlik kazançlar ve haftalık mortgage başvuruları gibi verilerin takip edileceğini ifade ederken, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.400 ve 9.450 puanın direnç, 9.150 ve 9.100 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu belirtti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00 Türkiye, ekim ayı konut satışları
15.00 ABD haftalık mortgage başvuruları
16.30 ABD, ekim ayı ortalama saatlik kazançlar
16.30 ABD, ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
22.00 ABD, ekim ayı federal bütçe dengesi