Küresel Piyasalarda Artan Satış Dalgası

ABD ekonomisinin sıcak kalma çabaları ve başkanlık seçimleri sonrası Donald Trump’ın uygulamaları ile ilgili endişeler, enflasyonist baskıların artabileceğini gösteriyor. Bu bağlamda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadelesinin beklenenden daha uzun süreceği yönünde fiyatlamalar oluştu.

Söz konusu durum, tahvil ve hisse senedi piyasalarında satış baskısını artırıyor, dünya genelinde finansman maliyetlerini de yükseltiyor.

Analistler, Fed’in karşılaştığı zorlu sürecin yatırımcılar tarafından dikkatle izlendiğini ifade ederek, para piyasalarındaki fiyatlamalarda yıl boyunca sadece iki faiz indiriminin öngörülmesinin risk algısına önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Bununla beraber, ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin henüz ekonomide bir soğuma belirtisi taşımadığını vurgulayan analistler, bu nedenle yıl boyunca yalnızca bir faiz indirimi yapılabileceği ihtimalinin fiyatlamaları zorlaştırdığını kaydetti.

Analistler, geleceğe dair belirsizlikler ve Trump’ın uygulayacağı politikaların yatırımcı kararları üzerindeki etkilerini de dile getirdi.

Bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları ise Fed’in gelecekteki adımlarına dair ipuçları sunması bekleniyor.

Dün ABD’de açıklanan verilere göre, ülke ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,1 ile tahminlerin üzerinde bir büyüme gösterdi. Üçüncü çeyrekte kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış, beklentilere uygun şekilde yüzde 1,5 oldu. Gıda ve enerji harcamalarını hariç tutan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yüzde 2,2 ile tahminlerin üstünde gerçekleşti.

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 14 Aralık ile biten haftada 220 bine düşerek piyasa tahminlerinin altında kaldı.

Ülkede Philadelphia Fed İmalat Endeksi Aralık ayında eksi 16,4 seviyesine inerek sektördeki daralmayı gösterdi. ABD’de ikinci el konut satışları ise Kasım ayında yüzde 4,8 artışla piyasa beklentilerini aşarak gerçekleşti.

Bu gelişmeler ışığında, altının ons fiyatı 2.600 dolar seviyelerinde dengelendi, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise önceki kapanışın hemen altında yüzde 4,56 seviyesindeydi.

Fed’in politika faizini öngörülenin daha yavaş indirebileceğine dair fiyatlamaların gücünün artması, dolara olan talebi artırdı. Dolar endeksi, 4. iş gününde yükselerek 108,5 seviyesine ulaştı.

Brent petrol Çin’deki talep azlığı endişeleriyle son 5 iş gününde düşüş gösterirken 72,1 dolardan alıcı buluyor.

ABD’de başkanlık seçimlerinin ardından yükseliş trendini sürdürerek 108 bin doları aşan Bitcoin, Fed’in faiz kararının etkisiyle değer kaybetmeye devam etti ve şu sıralar 97 bin dolardan işlem görüyor.

New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 0,09, Nasdaq yüzde 0,1 gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,04 yükseldi. Böylece, Dow Jones endeksinin 10 günlük düşüş serisi son buldu. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.

Avrupa borsaları, Fed’in gelecek yıl faiz indirimlerinde “temkinli” hareket edeceği açıklaması ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) politika faizini yüzde 4,75’te sabit tutmasının ardından düşüş gösterdi.

BoE tarafından yapılan açıklamada, yıllık enflasyonun Kasım ayında yükseldiğine ve ülkedeki ekonomik büyümenin beklenenden daha zayıf kalabileceğine dikkat çekildi.

Diğer yandan, İsveç Merkez Bankası (Riksbank) beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 2,50’ye çekerken, Norveç Merkez Bankası (Norges) piyasa beklentileri kapsamında politika faizini yüzde 4,50’de sabit tuttu.

Bölgede ekonomik aktiviteye dair veriler dikkatle izlenirken, Almanya’da bugün açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yatırımcıların odağına yerleşti.

Söz konusu gelişmelerle dünkü borsa kapanışında İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,14, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,78, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,22, Almanya’da DAX 40 endeksi de yüzde 1,35 değer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.

Asya borsalarında ABD’den gelen haber akışı ve Japonya ile Çin’deki ekonomik gelişmeler çerçevesinde karışık bir seyir izleniyor.

Bölgede bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da enflasyon Kasım ayında tahminlere paralel bir şekilde yüzde 2,9 olarak kaydedildi. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) dikkatle izlediği çekirdek enflasyon ise Kasım ayında yüzde 2,4 seviyesinde belirlendi.

Bu durum, bankanın gelecek yıl faiz artışına gitmesi yönündeki fiyatlamaları güçlendiriyor; ancak dolar/yen paritesi 157 seviyesine yakın bir seyir izliyor.

Öte yandan, Çin Merkez Bankası (PBoC) piyasa beklentilerine uygun olarak bir yıllık kredi faiz oranını yüzde 3,10 düzeyinde, beş yıllık kredi faiz oranını da yüzde 3,60’ta sabit tuttu.

Bu gelişmelerle Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,2, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,6 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 gerilerken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yatay bir seyir izledi.

Yurt içinde dünkü düşüş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,52’lik bir değer kaybıyla 9.765,12 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dünkü işlem günü yüzde 0,2’lik bir artışla 35,0940’tan kapanırken, bugün bankalararası piyasa açılışında yüzde 0,2 artışla 35,1580 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Aralık haftasında önceki haftaya göre 4 milyar 92 milyon dolar artış göstererek 163 milyar 482 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Analistler, bugün yurt içinde piyasa katılımcıları anketi, tüketici güven endeksi, yurt dışında ise ABD’de kişisel gelir ve harcamalar, çekirdek kişisel tüketim harcamaları, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve Almanya’da ÜFE verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.600 seviyeleri destek, 9.900 ve 10.000 puan ise direnç konumunda olduğunu ifade ediyorlar.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Aralık ayı piyasa katılımcıları anketi

10.00 Türkiye, Aralık ayı tüketici güven endeksi

10.00 Türkiye, Kasım ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi

10.00 Almanya, Kasım ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)

10.00 İngiltere, Kasım ayı perakende satışlar

16.30 ABD, Kasım ayı kişisel tüketim harcamaları

16.30 ABD, Kasım ayı kişisel gelirler ve harcamalar

18.00 ABD, Aralık ayı Michigan Üniversitesi tüketici beklentileri

 

 

 

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00