Küresel Piyasalar, Trump’ın Açıklamalarıyla Olumsuz Bir Seyir İzliyor

Enflasyon ve Resesyon İkilemi fiyatlandırmaları zorlaştırırken, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde atacağı adımlara ilişkin yaptığı açıklamalar piyasalarda risk algısını artırmaya devam ediyor.

Trump, önceki gün yaptığı bir açıklamada Panama Kanalı ve Grönland’ı kontrol altına almak amacıyla gerektiğinde asker kullanabileceğini belirterek, “Bu konular hakkında kesin bir garanti veremem. Belki bazı adımlar atmamız gerekecek. Ekonomik güvenliğimiz açısından bunlara ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.

Trump, Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olması gerektiğini vurgulayarak, “Biz onlardan daha fazlasına sahibiz ve onların hiçbir şeyine ihtiyacımız yok. Öyleyse neden Kanada’yı korumak için yılda 200 milyar dolar kaybetmeye devam ediyoruz?” şeklinde konuştu.

Bu açıklamalar, piyasalarda risk algısını artırarak dünya genelinde tahvil ve hisse senedi piyasalarında satış baskısını artırdı.

Trump’ın ifadeleri ve olası tarifelerin, ABD’deki enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri öne çıkarken, ABD Merkez Bankası (Fed)’nin gevşeme sürecine yılın ikinci yarısına kadar ara verebileceği ihtimalini güçlendirmiş durumda.

Piyasalarda bankanın yılın ilk faiz indirimini yüzde 60 ihtimalle mayıs ayında yapması beklenirken, mayıs ayında bir indirim gerçekleştirilmezse, hazirandaki toplantıda kesin bir indirim yapılacağı öngörülüyor.

Analistler, bugün açıklanacak Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında gelecek dönem sinyallerinin aranacağını belirtirken, makroekonomik veriler arasında ADP özel sektör istihdamı sonuçlarının piyasalarda etkili olabileceğini vurguladı.

Bir gün önce ülkede açıklanan verilere göre, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), önceki aya göre 2 puanlık bir artışla 54,1 seviyesine gelerek piyasa beklentilerini aştı.

Analistler, ISM tarafından açıklanan verilerin hizmet sektöründeki büyümenin beklentilerin üstünde olduğunu gösterdiğini ve bunun enflasyon kaygılarını artırdığını ifade etti.

ABD’de JOLTS açık iş sayısı, Kasım 2024 itibarıyla 8 milyon 98 bin ile 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kurumsal alanda ise Nvidia’nın hisseleri, şirketin Las Vegas’ta gerçekleşen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda yeni ürünlerini tanıtmasına rağmen yüzde 6,2 oranında bir değer kaybı yaşadı.

ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın hisseleri, Bank of America analistinin şirket hisselerine yönelik değerlendirmesini “al”dan “nötr” konumuna çevirmesinin ardından yüzde 4,1 azalış gösterdi.

Güçlü ekonomik verilerle birlikte enflasyonist baskıların devam etme olasiliği nedeniyle yükselişini sürdüren ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 4,69 ile Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Altının ons fiyatı geçen gün yüzde 0,6 artışla 2.650 dolardan kapanırken, yeni güne yüzde 0,1’lik bir düşüşle 2.647 dolardan başlamıştır.

Dolar endeksi ise önceki gün yüzde 0,3 oranında değer kazanarak 108,6’dan kapanmasının akabinde yeni işlem gününde önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,1 altında 108,5 seviyesinde işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise ABD’de ham petrol stoklarında yaşanan azalmaya ilişkin raporların etkisiyle yüzde 0,4 artışla 77,1 dolardan işlem görmekte.

Söz konusu gelişmeler ışığında New York Borsası’nda önceki gün, S&P 500 endeksi yüzde 1,11, Nasdaq endeksi yüzde 1,89 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,42 düştü. ABD endeks vadeli kontratları ise yeni güne pozitif bir başlangıçla devam etti.

Avrupa borsalarında önceki gün İngiltere hariç, alış ağırlıklı bir seyir gözlemlenirken, bu gün Euro Bölgesi’nde açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yatırımların odağında yer alıyor.

Bölge genelinde resesyon endişeleri ana ekonomik gündem maddelerinden biri olarak öne çıkarken, son aylarda yeniden güçlenmeye başlayan enflasyon dikkati çekiyor.

Önceki gün açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde Kasım ayında yüzde 2,2 olan yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Aralık ayında yüzde 2,4’e yükseldi. TÜFE, Aralık ayında aylık bazda ise yüzde 0,4 artış gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Tüketici Beklentileri Anketi’ne göre, Euro Bölgesi’ndeki tüketicilerin orta vadeli enflasyon beklentileri ikinci ayda da yükseliş göstermeye devam etti.

Analistler, bölge genelindeki resesyon-enflasyon ikileminin sürdüğünü belirterek, söz konusu ikilinin fiyatlamaları zorlaştırdığını vurguladı.

Öte yandan, İngiltere’de Borç Yönetim Ofisi’nin 30 yıl vadeli 2,25 milyar sterlin değerindeki tahvil ihalesinin ardından, 30 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi 1998’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Kurumsal tarafta ise Volvo Cars’ın hisseleri, 2024 için rekor satış rakamı açıklamasının ardından yüzde 9,2 artış kaydetti.

Önceki gün Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,59, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,62 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,45 yükselirken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05 düştü. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar ise yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya borsalarında Güney Kore hariç, genel olarak negatif bir seyir söz konusu.

Fed’in faiz indirim sürecinin uzayacağına dair beklentilerin güçlenmesi, ABD’deki satış baskısının Asya piyasalarına da sıçramasına neden oldu.

Diğer yandan, Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırma çabalarının ne denli başarılı olacağına dair endişeler, bölgede risk algısını artırıyor.

Zayıf iç talep ile mücadele eden Çin’de, yeni gelecek olan ABD yönetiminin alması beklenen ticari tarifelere yönelik adımlar, ekonominin önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor.

Bugün bölgede açıklanan verilere göre Japonya’da Aralık ayına ait hanehalkı güveni 36,2 ile beklentilerin altında kaldı.

Tüm bu gelişmeler neticesinde kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,6 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 değer kaybederken, Güney Kore’de Kospi endeksi ise yüzde 1,1 artış gösterdi.

Yurt içinde önceki gün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,13 değer kaybıyla 9.972,03 puandan tamamladı.

Dolar/TL, önceki gün yüzde 0,1 artışla 35,3377’den kapanırken, bugünkü bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde 35,3490 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranı ve hazine nakit dengesi, yurt dışında ise Euro Bölgesi’nde ÜFE ile ABD’de ADP özel sektör istihdamı başta olmak üzere yoğun bir veri gündeminin yanı sıra Fed’in toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirtmekte. Ayrıca teknik açıdan BIST 100 endeksinin 9.900 ve 9.800 puanın direnç, 10.000 ve 10.100 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu ifade ettiler.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şu şekilde:

10.00 Türkiye, Aralık ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranı

10.00 Almanya, Kasım ayı fabrika siparişleri

10.00 Almanya, Kasım ayı perakende satışlar

13.00 Euro Bölgesi, Aralık ayı tüketici güven endeksi

13.00 Euro Bölgesi, Aralık ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)

15.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları

16.15 ABD, Aralık ayı ADP özel sektör istihdamı

16.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

17.30 Türkiye, Aralık ayı hazine nakit dengesi

18.00 ABD, Kasım ayı toptan eşya stokları

22.00 ABD, Fed’in toplantı tutanakları

 

 

 

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00