Bir Finansçı – Kalyon Enerji‘nin Konya Karapınar’da konumlanan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Yönetim Kontrol Binası (SCADA), uluslararası mimarlık projelerinin yarıştığı 17. Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) “En İyi Yapı” ödülünü kazandı.
Bina, peyzaj, konut, ulaşım ve restorasyon gibi çeşitli alanlarda; enerji, ulaşım, bilim gibi toplam 33 kategori kapsamında projelerin ödüllendirildiği WAF’da, Kalyon Karapınar GES SCADA binası üretim, enerji ve lojistik kategorisinde dünyanın dört bir yanından ilham verici 10 mimari proje arasından seçilerek “en iyi yapı” unvanına layık görüldü.
Kalyon Karapınar GES SCADA Binası, bir diğer uluslararası yarışma olan Dezeen Awards 2024’te ise ‘Altyapı ve Ulaşım Projeleri’ kategorisinde kısa listeye girmeyi başardı.
ÇÖLDE BİR VAHA
Avrupa’nın en büyük, dünyada ise sayılı büyüklükteki güneş enerjisi santrali olan Kalyon Karapınar GES, 3,5 milyon güneş paneli ile 20 milyon metrekarelik bir alanda yayılış göstermektedir. Tek başına yıllık 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılamakta, 1,7 milyon ton fosil yakıt ve karbon emisyonunu da ortadan kaldırmaktadır.
Kalyon Karapınar GES’in merkezinde yer alan SCADA Yönetim Merkezi, hem sembolik mimarisi hem de pek çok işlevi bünyesinde barındıran bir yapı olma özelliği taşımaktadır.
BİNA VAHA KONSEPTİYLE TASARLANDI
Güneş panellerine bağlı olan SCADA binası, mevcut güneş panellerinden 40 metre uzakta ve aynı yönde konumlanarak panellere gölge düşürmeyecek şekilde tasarlanmıştır. 2700 metrekare kapalı alan, 3000 metrekare avlu ve seyir terası ile Kalyon Karapınar GES’in merkezinde yer alan SCADA binası, hem sembol bir mimari yapı hem de birçok işlevi bir arada sunan bir alan olarak öne çıkıyor. “Vaha” konseptiyle projelendirilen bina, ufuk çizgisine kadar uzanan düz topografyası ile Karapınar bölgesinde bir yaşam alanı yaratmaktadır. Bu merkez, denetleme, kontrol ve veri toplama süreçlerinin yanı sıra mimari özellikleriyle sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji ve teknolojiyi entegre bir şekilde buluşturuyor.
SCADA binası, kurak bir alanda oluşturulan zengin bir peyzaj sunan avlu ve terasa sahip. Dört farklı geçirgenlik seviyesinde toplam 7200 paslanmaz çelik yansıtıcı cephe paneli ile inşa edilen yapı, santralin merkezinde güneş ışıklarını yansıtarak iç mekanlara gölgeleme sağlıyor. Bu gölgelenme, yapının ısıtma ve soğutma sistemlerinin daha verimli çalışmasına olanak tanıyor. Avlunun bitkisel dokusunda, dört mevsim çiçek açan ağaçlar ve her mevsim yeşil kalabilen, su ihtiyacı az olan yöreye özgü endemik bitkiler kullanılmıştır. Böylece merkez, yılın her döneminde yaşayan bir peyzaj sunmaktadır.
SCADA binası, bilim insanlarının buluşabileceği, konferansların gerçekleştirildiği, bilimsel oturumların yapıldığı ve öğrencilerin enerji alanındaki teknolojik gelişmeleri takip edebildiği bir platform olarak da önemli bir rol oynamaktadır.