Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantıları çerçevesinde yapılan basın toplantısında Avrupa ekonomileri ele alındı.
AA muhabirinin Türkiye ile ilgili sorusuna yanıt veren IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, “Son bir yılda Türkiye’deki politikaların değişimi bizleri oldukça olumlu yönde etkiledi.” ifadesinde bulundu.
Politika değişikliklerinin etkisiyle, krize karşı duyarlılığın bu süreçte önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Kammer, enflasyonun da düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Kammer, bunların politikadaki değişimle elde edilen iki önemli başarı olduğunu açıkladı.
Enflasyonla mücadelenin “henüz kesin bir zaferle sonuçlanmadığını” belirten Kammer, “Sıkı para politikasına devam edilmesinin şart olduğunu ve para politikası üzerindeki kısıtlamaların azaltılması için henüz erken olduğunu” söyledi.
Kammer, gelir politikalarına odaklanma önerisini sürdürdüklerini belirterek, Türkiye’deki enflasyon sorunlarından birinin geçmişteki enflasyon oranlarına dayalı asgari ücret artışları olduğunu ifade etti.
Asgari ücret düzenlemelerinin artık yılda bir kez yapılarak geleceğe yönelik bir perspektifle ele alınması gerektiğini dile getiren Kammer, bu şekilde ikinci tur etkilerin önlenebileceğini belirtti.
Kammer, daha fazla mali düzenlemeye gidilebileceğini de belirterek, “Mali düzenlemeler, enflasyon konusunda olumlu etki yaratacak ve bu tür çabaların güvenilirliğini artıracaktır.” dedi.
Alfred Kammer, “Genel olarak, Türkiye’deki ekonomi ekibinin iyi bir performans sergilediğini belirtmeliyim. Bu çalışmaların devam etmesi ve uygulanan politikaların sürdürülmesi önem taşıyor. Türkiye halkı için zorlu bir dönem, politika yapıcılar için oldukça çetin bir süreç fakat kriz riskini azaltmak ve enflasyonu düşürmek için bu adımlar şart.” şeklinde konuştu.
Sayfada sunulan bilgiler yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Yatırımcı profilinize uygun olmayabilir.