HSBC: Türkiye’nin Banka Dışı Şirketlerinde Kar Tahtı Değişiyor!

İngiltere merkezli uluslararası yatırım bankası ve finansal hizmetler sağlayıcısı HSBC, Türkiye’de izlediği şirketlerin 2024 yılının üçüncü çeyrek mali raporlarına dair öngörülerini paylaştı.

HSBC, banka dışındaki firmaların toplam net kârının bir önceki çeyreğe göre %36 oranında artmasını, bankaların kârlarının ise bir önceki çeyreğe göre %11 ve geçmiş yılın aynı dönemine göre %43 azalmasını beklediklerini duyurdu.

Havacılık, otomotiv, perakende ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin diğer sektörlere göre daha iyi sonuçlar elde etmesini öngören HSBC, “Banka dışı toplam IAS29 (Uluslararası Muhasebe Standardı) kârının bir önceki çeyreğe göre %36 artacağını tahmin ediyoruz” şeklinde belirtti.

HSBC, yayımladığı raporda şu ifadelere yer verdi:

“Aselsan’ın 15 Ekim’de ve TAV’ın 23 Ekim’de raporlama yapacak olmasıyla, kapsamımızdaki şirketler için üçüncü çeyrek raporlamaları başlamış bulunuyor. Bankaların son raporlama tarihi 18 Kasım, diğer şirketler için ise 11 Kasım olarak belirlenmiştir (konsolidasyon yapmayan şirketler için 30 Ekim). Banka dışı şirketler açısından, UMS29 kapsamında açıklanan ikinci çeyrek kârını dikkate alarak toplam kârın bir önceki çeyreğe göre %36 artmasını bekliyoruz. Yıllık bazda karşılaştırmalar anlamlı olmayacaktır çünkü 2023 yılı üçüncü çeyrek sonuçları UMS29 ve enflasyon endeks boyutunda şekillenecek ve bu nedenle ilk açıklamalardan önemli ölçüde farklılık gösterecektir (geçerli para birimleri USD veya EUR olan ve UMS29’un etkilerini sınırlayan birkaç şirket hariç).

Havacılık sektörünü dışarıda bırakırsak, banka dışı kârın bir önceki çeyreğe göre yalnızca %10 arttığını görmekteyiz. Üçüncü çeyrek, sektör ve firma düzeyinde finansal performans açısından karmaşık bir tablo sunuyor. Yurtiçi işletmelerdeki yavaşlayan talep, daha stabil döviz kurları, fakat ihracatçılar için hâlâ yüksek enflasyon dalgalanmaları, 2023 yılı itibarıyla yüksek bir baz etkisi (talep, fiyatlama yeterliliği, marjlar) ve 2023 sonundan itibaren IAS29’un geçişinin (enflasyon muhasebesi) kârlar ve marjlar üzerindeki baskıyı sürdürdüğü gözlemlenmektedir.”

Sayfada yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi niteliğinde olmayıp, yatırım danışmanlığı çerçevesinde değerlendirilemez. Bu bilgiler, yatırımcı profilinize uygun olmayabilir.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00