BİRFİNANSCİ.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de 10 yıllık Hazine getirisi yeniden yüzde 5 seviyelerine yaklaşma eğilimi gösteriyor. Bu gelişme, borsa yatırımcıları arasında kaygılara neden oluyor.
Borsaningundemi.com’un derlediği verilere göre, DataTrek Research, piyasaların 10 yıllık Hazine getirilerinin yüzde 5 seviyesine yaklaşmasının neden olduğu endişelerin, tüm bir neslin standart faiz oranları deneyimlerinin ‘uç sınır’‘ı anlamına geldiğini belirtiyor.
Şok dalgası
MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, yeni yılın henüz başları olmasına rağmen dünyanın en büyük tahvil piyasasındaki ani satış dalgaları, mali piyasa yatırımcıları arasında büyük bir şok etkisi yaratmış durumda.
ABD Hazine getirileri, geçen hafta yükselirken 10 yıllık tahvil faizinin küresel mali krizden bu yana ender görülen yüzde 5 eşik değerine ulaşmasına neden oldu. Elbette, 10 yıllık getirinin son birkaç yılda yüzde 5 seviyesine yaklaşması yalnızca bir kez olmamıştı. Ancak bu sefer durumun bu kadar dikkat çekici olmasının arkasında hangi faktörler var?
DataTrek Research’ün kurucu ortağı Nicholas Colas, “Piyasalar 10 yıllık getiri üzerindeki yüzde 5 seviyesinden endişe ediyor çünkü bu, son 20 yılın geçerli faiz oranları için bir kıyaslama noktası oluşturuyor. Yüzde 5 seviyesini en son 2007 ortalarında geçtik ve o dönem nasıl sonuçlandığını biliyoruz” açıklamasında bulundu.
FactSet verilerine göre, 10 yıllık getiri ilk olarak Haziran 2007’de, büyük durgunluğun yaşanmaya başladığı dönemden yalnızca beş ay önce yüzde 5’in üzerine çıkmıştı. Colas, gönderdiği notta, “2025 yılı, daha istikrarlı bir bankacılık sistemi açısından olumlu getiriler ancak daha yüksek ABD Federal borç seviyeleri açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ancak, piyasa yorumları genelde 10 yıllık Hazine getirileri gibi basit ve gözlemlenebilir verilere dayalıdır” ifadelerini kullandı.
Hisse senedi piyasaları için bir sınav
Colas’a göre, ABD ekonomisi yüzde 5’lik 10 yıllık getiriyi ‘kaldırabilmeli’, ancak hisse senedi piyasaları bu durumu test etmekten pek hoşlanmayabilir.
Geçtiğimiz hafta, bir dizi çarpıcı ABD ekonomik verisi, yatırımcıları Fed’in yaz dönemine kadar faiz indirimlerini durdurma zorunluluğu konusunda düşünmeye sevk etti. Bu durumun sonucunda, hisse senetleri değer kaybetti. S&P 500, seçim sonrası kazançlarının önemli bir kısmını geri kaybetti ve Dow Jones, 2016 yılından bu yana en kötü yıl başlangıcını yaşadı.
10 yıllık faiz oranı Ekim 2023’te yüzde 5 seviyesini test etti ve o yılın 19 Ekim’inde yüzde 4,987 ile kapanış gerçekleştirerek, yatırımcıların Fed’in borçlanma maliyetlerini uzun bir süre yüksek tutma ihtimalini sorgulamasına yol açtı.
ABD hisse senetleri de bu süreçte değer kaybı yaşadı ve tahvil piyasasındaki satış dalgasından bir hafta sonrasına kadar düşüş devam etti. Colas hatırlatıyor: “Faiz oranları düşüş yaşayabilir, ancak hisse senedi yatırımcıları, getirilerin bu kadar hızlı ve jelentli bir seviyeye yükselmesinden büyük endişe duyuyordu.”
Son 20 yıl boyunca yüzde 5’in altında
Ancak, 2023’teki bu ‘çok kısa’ dönem hariç, Colas son 20 yıl boyunca 10 yıllık getirinin sürekli olarak yüzde 5 seviyesinin altında seyrettiğini vurguladı ve bunun ‘Büyük Durgunluk’ sonrası düşük ekonomik büyüme ve 2008-2014 ile 2020-2022 arasında Fed’in uzun vadeli tahvil alımları ile ilişkili olduğunu ekledi.
ABD hisse senetleri Pazartesi günü genel olarak yukarı yönde kapandı ancak Hazine getirileri yüksek kalmaya devam ederken teknoloji hisseleri, önceki haftadan bu yana düşüş yaşamaya devam etti. Yatırımcılar, ayrıca bu yıl içerisinde Fed’in faiz indirimleriyle ilgili daha net bir değerlendirme yapabilmek adına bugün ve yarın açıklanacak önemli enflasyon verilerini dikkatle bekliyor.
Sayfada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi niteliği taşımamakta olup, yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Yatırımcı profilinize uygun olmayabilir.