Kazakistan ve NASDAQ borsalarında işlem gören Kaspi.kz, D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.’nin (“Hepsiburada” NASDAQ: HEPS) kurucusu ve hakim hissedarı Hanzade Doğan ile Vuslat Doğan Sabancı, Begüm Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Işıl Doğan, Hepsiburada’nın %65,4’ünü temsil eden A ve B grubu hisselerinin devri için bağlayıcı bir anlaşma imzaladıklarını duyurdular.
Bu işlemle birlikte toplam hisse devir değeri yaklaşık 1 milyar 127 milyon dolar olarak belirlenmiş ve ödemenin iki taksitte yapılması kararlaştırılmıştır. Hisse devir sözleşmesi, standart kapanış koşullarına ve Türkiye’deki resmi izinlerin alınmasına bağlıdır; kapanışın 2025’in ilk çeyreğinde gerçekleşmesi beklenmektedir.
Kaspi.kz CEO’su ve eş-kurucusu Mikheil Lomtadze’nin anlaşmakla ilgili açıklaması:
“Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından Hepsiburada ile iş birliği yapmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. Toplam pazarımızı yaklaşık 100 milyon nüfusa ulaştırmak önceliğimizdi. Hepsiburada’nın yenilikçi yaklaşımı, yüksek kaliteli hizmet sunma çabası ve sürdürülebilir büyüme konusundaki kararlılığı, Kaspi.kz ile mükemmel bir uyum içinde. Hem Kaspi.kz hem de Hepsiburada, tüketicilerin ve satıcıların yaşamlarını iyileştirmek için çaba gösteriyorlar.
Hepsiburada’nın sağladığı olumlu FAVÖK, mevcut yönetim ekibinin büyümeden çok kârlı bir büyümeye odaklandığının açık bir göstergesidir.
Kaspi.kz’nin, işlem tamamlandığında tüketiciler ve satıcılar için heyecan verici ürün ve hizmetler geliştirmek amacıyla Hepsiburada ile iş birliği yapacağı ve deneyimlerini paylaşacağı düşünülmektedir. Ayrıca, bu durum Kazakistan ve Türkiye’deki KOBİ’ler ve girişimcilerin yeni fırsatlardan yararlanmasına olanak sağlayacaktır.
Hepsiburada kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan ise bu anlaşmayı şu sözlerle değerlendirdi: “Bugün, 24 yıl önce kurduğum Hepsiburada Grubu için önemli bir dönüm noktası. Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine öncülük eden Hepsiburada, Kazakistan’ın en büyük grubu Kaspi ile yeni ve heyecan verici bir gelecek inşa ediyor.
Hepsiburada’nın yaklaşık 10 bin kişilik güçlü iş gücü, 101 bin iş ortağı ve 12 milyon aktif kullanıcıyla yarattığı değerden büyük bir gurur hissediyorum. Ekosistemimiz, Türkiye’nin en güçlü markalarından birini yaratma yolunda kararlı bir şekilde ilerlemektedir. 2021 yılında, Türkiye’nin NASDAQ’da işlem gören ilk ve tek şirketi olarak, ülkemizin bayrağını dünyanın önde gelen teknoloji devleri arasında gururla dalgalandırdık.
Sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için Hepsiburada’ya daha fazla değer katmayı hedefliyorum. Hepsiburada gibi NASDAQ’ta işlem gören ve müşteri yaşamlarını yenilikçi çözümlerle geliştirmeyi amaçlayan Kaspi, Hepsiburada’nın tüm potansiyelini ortaya çıkarabilecek en uygun iş ortağıdır.
Küresel teknoloji arenasında ilham verici bir başarı hikayesi olarak bilinen Kaspi’nin Türkiye’ye olan güveni ve yatırım iştahı, Hepsiburada’nın e-ticaret sektöründeki konumunu önemli ölçüde güçlendirecektir.
Hepsiburada’ya katkı sağlayan tüm paydaşlara içten şükranlarımı sunuyorum. Bu yeni dönemde Hepsiburada ve Kaspi’ye ortak yolculuklarında büyük başarılar diliyorum.
Hisse devri sürecinin detayları
17 Ekim 2024 tarihinde Kaspi.kz, Hanzade Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı, Begüm Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Işıl Doğan ile D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.’nin %65.4’ünü temsil eden A ve B grubu hisselerinin devri için bir sözleşme imzaladı. Hisse devri toplam değerinin yaklaşık 1 milyar 127 milyon ABD Doları olduğu açıklanırken, ödemenin 600 milyon ABD Doları tutarındaki 1. taksitinin kapanışta, 526,9 milyon ABD Doları tutarındaki 2. taksitinin kapanıştan sonra en geç 6 ay içinde yapılacağı belirlenmiştir.
Kaspi.kz, bu anlaşma tutarını kendi faaliyet gelirleri ve mevcut nakit kaynakları ile finanse etmeyi planlıyor. Fitch’in kısa süre önce kredi notunu BBB- seviyesine yükseltmesinin ardından, Kaspi.kz, finansman şartları ve piyasa koşullarına bağlı olarak sermaye piyasalarındaki olanakları değerlendirebilir; ancak şu anda böyle bir anlaşma veya taahhüt bulunmamaktadır.
Bu işlemin tamamlanması, genel kapanış koşullarına ve Türk düzenleyici otoritelerinin izinlerine bağlı olarak, 2025’in ilk çeyreğinde beklenmektedir.
DLA Pipper LLP (ABD), Akol Hukuk (Türkiye) ve Kinstellar Almaty (Kazakistan) Kaspi.kz’nin hukuki danışmanlığını üstlenirken, Doğan Ailesi’ni temsil eden legal danışmanlık firması olarak Sullivan & Cromwell LLP (ABD), Kabine Hukuk Bürosu (Türkiye) ve Dentons LLP (Kazakistan) görev yapmaktadır.
Kaspi.kz hakkında
Kaspi.kz’nin temel misyonu, yenilikçi mobil uygulamalar ve hizmetler sunarak bireylerin yaşam kalitesini artırmaktır. Bu hedef doğrultusunda; tüketiciler için Kaspi SuperApp ve satıcılar için Kaspi Pay SuperApp’ten oluşan eşsiz bir çift yönlü SuperApp modeli geliştirmiştir.
Kaspi.kz SuperApp, 2023 yılı itibarıyla 9,1 milyon kişilik günlük kullanıcı sayısı ile 14 milyon aktif mobil kullanıcıya ulaşarak Kazakistan’ın en popüler mobil uygulaması konumundadır. Kaspi Pay SuperApp ise 581 bin ticari ortağı ile Kazakistan’daki işletmelerin ve girişimcilerin en çok tercih ettiği dijital iş ortağı haline gelmiştir. Bu SuperApp’ler aracılığıyla, kullanıcılar Kaspi.kz’nin öncü Ödeme Çözümleri, Pazaryeri ve Fintech Platformlarına erişim sağlamaktadır. Tüm hizmetler, kullanıcıların günlük ihtiyaçlarına uygun şekilde optimize edilmiş ve tüketici ile satıcıların özel ödeme ağı üzerindeki bağlantı ve işlemlerine olanak tanımak için tasarlanmıştır.
Kapsamlı bir tüketici ve satıcı tabanı ile türünün en iyisi, her hedef kitleye hitap eden özelleştirilmiş dijital ürünler ve düşük maliyetli çözümler sunarak, Kaspi.kz sürdürülebilir bir büyümeyle kârlı bir iş modeli oluşturmayı hedeflemektedir.
Kaspi.kz hakkında Harvard Business School tarafından yazılmış iki vaka çalışması, MBA öğrencilerine kaynak olarak sunulmaktadır.
Hepsiburada hakkında
Hepsiburada, 30’dan fazla ürün kategorisinde toplam 264 milyondan fazla stok birimi ile Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformudur. Hem perakende satış (1P modeli) hem de üçüncü taraf pazaryerinin (3P modeli) birleşimi ile yaklaşık 101 bin iş ortağı ile hibrit bir iş modeli geliştirilmiştir.
Hepsiburada, ticaretin dijitalleşmesine öncülük etme vizyonu doğrultusunda, tüketicilerin günlük yaşamlarında güvenilir, yenilikçi ve sorumlu bir yol arkadaşı olarak hizmet vermektedir. Hepsiburada’nın e-ticaret platformu, satıcılar ve tüketicilere kapıya teslimat (last mile delivery), sipariş karşılama hizmetleri, reklam çözümleri, market teslimat hizmetleri ve ödeme çözümleri sağlamak amacıyla Hepsipay aracılığıyla geniş bir çözüm ekosistemi sunmaktadır. HepsiGlobal, yurtdışından ürün teslimatı yapmanın yanı sıra, Türkiye’deki üye işyerlerinin sınır ötesi satış yapabilmelerini hedeflemektedir.
Hepsiburada, kurulduğu 2000 yılından bu yana dijital yeteneklerini kullanarak kadınların Türkiye ekonomisindeki rolünü güçlendirmeye odaklanmıştır. 2017 yılında başlatılan “Kadın Girişimcilere Teknoloji Gücü” programı ile Türkiye genelinde yaklaşık 55 bin kadın girişimcinin ürünleri milyonlarca müşteriye ulaşmaktadır.
Sosyal sorumluluğa olan bağlılığı ve geniş kapsamlı katkılarıyla, Hepsiburada hem işletmelere hem de tüketicilere yenilikçi çözümler sunarak Türkiye’deki e-ticaret alanını şekillendirmeyi sürdürmektedir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.