Bir Finansçı – Hatay’ın Payas ilçesinde inşa edilecek tesiste fiziksel yöntemler aracılığıyla çelikhane tesislerinden çıkan tehlikesiz atıkların geri kazanıma hazır hale getirilmesi için ön işleme süreci uygulanacaktır.
Boral Geri Dönüşüm Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Hatay İli, Payas İlçesi, Yenişehir Mahallesi’nde 3 bin m²’lik bir alanda Tehlikesiz Atık Ön İşlem Tesisi kurulması öngörülmektedir. Yaklaşık 10 milyon TL değerindeki bu projeyle birlikte, yılda 50 bin ton tehlikesiz atık ön işlemden geçirilecektir.
Planlanan tesiste, bölgedeki veya bölge dışındaki çelikhane tesislerinden çıkan tehlikesiz atıkların ön işlem Kırma-Eleme süreçleriyle geri kazanım tesislerine gönderilmesi hedeflenmektedir.
TESİSİN İŞLEYİŞİ
Piyasadan toplanan tehlikesiz atıklar, önce stok sahasına alınır. Buradan tesise kabul edilen atıklar, öncelikle kantarda tartılır ve geçici depolama alanına yerleştirilir. Ön işleme tabi tutulacak olan bu tehlikesiz atıklar, ekskavatör yardımıyla titreşimli bunkere aktarılır. Titreşimli bunkerden kontrollü bir şekilde çıkan malzeme boyutlama kırma-eleme işlemi yapılarak toz ve ince malzemeden ayrılır ve manyetik banda aktarılır. Manyetik bant, malzemenin içerisindeki metal atıkları tutarak ayrılmasını sağlar. Ayrılan metal atıkları taşıma bantlarıyla ayrıştırılmış atık stok sahasına yönlendirilir. Ayrıştırılan metal atıkları, ön işleme tabi tutulan haddehane tufalı atık olarak lisanslı geri kazanım tesislerine iletilir. Manyetik banda tutunamayan metal dışı yabancı malzemeler (agrega), tesis dışına taşınmak üzere saha içerisinde ayrı depolanır. Depolanan agregalar, bağlı olunan belediyenin belirlediği alanlara veya atık olarak lisanslı firmalara sevk edilir.
Bir Finansçı