2015 yılında kurulan hızlı teslimat şirketi Getir’in bazı kurucu ortakları, aralarındaki anlaşmaların ihlal edildiğini ve haklarının gasbedilmeye çalışıldığını iddia ederek, şirketin en büyük yatırımcılarından biri olan Abu Dabi devlet fonu Mubadala aleyhine hukuki süreç başlatmayı planladıklarını açıkladı.
İlk olarak Getir’in kurucusu Nazım Salur öncülüğünde, kurucu ortaklar, şirketin iki ayrı yapı halinde yeniden organize edilmesi ve karşılığında 250 milyon dolarlık bir yatırım alması konusunda geçen yıl haziran ayında Mubadala ile bir mutabakat sağlamıştı. Ancak, bu planlanan bölünmenin henüz gerçekleştirilmediği öne sürülüyor.
NAZIM SALUR’DAN TEPKİ
Getir’in kurucularından Nazım Salur, geçtiğimiz gece sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, Mubadala’nın anlaşmayı ihlal ettiğini ve kurucu ortakların haklarına “çökme” niyetinde olduğunu belirtti. Bu sebeple, anlaşmazlığın hukuki boyut kazanacağını dile getirdi.
Salur, Mubadala’nın “Zorbalıkla hukuka aykırı bir şekilde darbe yaparak, kurucu ortakların hisselerine el koymak” amacı güttüğünü ifade etti.
BAE devlet fonu @Mubadala @Getir’i ikiye bölmek için yaptığımız anlaşmayı hukuksuzca yok sayıyor ve bizim haklarımıza çökme niyetinde. Aniden yönetimde kalması gereken şirketler değer kazandı. Hukuki süreçleri başlattık. İleride daha detaylı açıklamalarda bulunacağız.
— Nazım Salur (@NazimSalur) January 15, 2025
250 MİLYON DOLARLIK KAYNAK
CNBC-e’nin haberine göre, pandeminin etkisiyle değerlemesi 10 milyar doları aşan ve Avrupa ile ABD pazarında büyüyen Getir, son dönemde azalan tüketici talebinin etkisiyle finansal zorluklarla karşı karşıya kaldı. Şirket, geçen yıl haziran ayında uluslararası operasyonlarını sona erdirme kararı aldı. Bununla birlikte, ikiye bölünme sürecinin bir parçası olarak Mubadala’dan 250 milyon dolarlık finansman sağladı.
Mubadala, sağladığı bu kaynak karşılığında Getir’in Türkiye’deki online market ve yemek teslimatı işini yönetme hakkına ve çoğunluk hissesine sahip olacaktı. Ayrıca, Getir’in e-ticaret, finans, mobilite ve ABD merkezli FreshDirect gibi yan kuruluşları, Nazım Salur ve diğer kurucuların büyük ortaklığı ile segundo bir yapı altında toplanacaktı.
Reuters’a bilgi veren bir kaynak, Mubadala’nın çeşitli “geciktirme taktikleri kullanarak” anlaşmanın zamanlamasına uyum sağlamadığını ve farklı alt yapıya aktarılması gereken yedi şirketten yalnızca ikisini kuruculara devrettiğini belirtti.
Aynı kaynak, Mubadala’nın geçen yıl sonunda, Getir Finans dahil beş şirketi kurucuların yer alacağı yapıdan devretmeyeceğini ifade etti. Bu gelişmenin ardından, söz konusu şirketlerin kontrolünü ele geçirmek amacıyla Aruba merkezli çatı şirketin olağanüstü genel kurulunu toplantıya çağırdı.
Kurucu ortakların hukuki mücadele başlatma niyeti üzerine, Mubadala tarafından yapılan yazılı açıklamada, Getir’in yönetim kurulundaki bağımsız üyelerin Mubadala tarafından önerilen “alternatif işlem” planını desteklediğini belirtildi.
KRİTİK GENEL KURUL
Açıklamada, kurucu ortakların haziran ayında yapılan ikiye bölünme anlaşmasını “yerine getiremeyeceklerini ortaya koymaları” sonrasında, Mubadala’nın bu anlaşmanın yerine geçecek bir alternatif geliştirdiği ifade edildi ve bu alternatifin onay için önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek genel kurula sunulacağı duyuruldu.
Kaynağa göre, Hollanda’daki ana şirketin yönetim kurulu “usulsüz bir karar alarak” genel kurulu pazar günü toplantıya çağırdı. Bazı kurucu ortaklar, toplantının iptali ve şirkete bağımsız bir temsilci atanması için iki gün önce Hollanda ticaret odasına başvurdu. Başvuru hakkında kararın yarın açıklanması bekleniyor.
Mubadala tarafından yapılan açıklamada ise hazırlanan yeni mekanizmanın “Getir’e mali istikrar sağlamak, uzun vadeli faaliyet planının uygulamasını desteklemek ve 18 bin Türk çalışanın istihdamını sürdürmek” amacı taşıdığı ifade edildi.