Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Faizsiz Yatırım Fonu Nedir?

Yatırım Fonu Nedir

YATIRIM FONU NEDİR?

Yatırım fonlarındaki katılma belgelerini, şirketlerin hisse senetlerine benzetebiliriz. Nasıl yatırımcılar, hisse senedi alarak şirketlere ortak olurlar ve o şirketler üzerinde hak sahibi olurlar ise, benzer şekilde yatırım fonlarında da katılma belgesi ile fon portföyüne ortak olunur. Ancak, hisse senedi sahipleri şirket yönetimine katılabilirken, katılma belgesi sahiplerinin fon yönetimine katılma hakları yoktur.

Yatırım fonları; halktan katılma belgeleri karşılığında topladıkları paralarla belge sahipleri adına riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetli madenler portföyü işletmek amacıyla kurulan, tüzel kişiliği haiz olmayan bir malvarlığıdır.

Her bir yatırımcı, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma belgesini alarak fona ortak olur. Yatırım fonu katılma belgeleri yatırımcının fon portföyüne ortak olmasını sağlayan belgelerdir.

Yatırım Fonları Hangi Hesaplarda izlenir?

Yatırım Fonları, saklama hizmeti veren kuruluşlarca yatırım hesaplarında izlenir.

Yatırım Fonlarında Banka hesaplarında olduğu gibi bir devlet güvencesi var mıdır?

Yatırım Fonlarının malvarlığı, kurucu ve yöneticisinin malvarlığından ayrı olarak BİST’in resmi Takas ve Saklama Bankası olan Takasbank güvencesi altında saklanmaktadır. Ayrıca SPK Kanunu uyarınca, fon malvarlığı rehin edilemez, teminat gösterilemez ve üçüncü kişiler tarafından haczedilemez. Yani fon malvarlığının korunması kanun ile güvence altına alınmıştır. Ayrıca, Yatırım Fonları Sermaye Piyasası Kurulu tarafından sürekli olarak izlenmekte ve denetlenmektedir.

Yatırım Fonlarının Avantajları Nelerdir?

  • Profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetim,
  • Piyasalar uzmanlar tarafından sürekli takip edilerek yatırım fonu portföyüne alınabilecek menkul kıymetlerin sabit getirili, dövize endeksli ve hisse senedi gibi araçlarla çeşitlenmesi nedeniyle riskin en aza indirilme hedefi,
  • Vade takibi, tahsil etme gibi zaman ve kaynak kullanımını gerektiren işlemlerden korunulması,
  • Kolaylıkla nakite çevrilebilme özelliği,
  • Fon portföyündeki değer artışlarının portföy değerine günlük olarak yansıtılması nedeniyle, fonun işlemiş geliri ile birlikte gerek ihtiyaç kadarını, gerekse tamamının istendiği anda paraya çevrilebilmesi,
  • Küçük birikimlerle büyük yatırımlara ortak olmanın avantajı,
  • Bireysel yatırımcıların erişiminin zor olduğu araçlara yatırım olanağı tanınmaktadır.

PORTFÖY MENKUL KIYMET YATIRIM FONLARI

  1. KATILIM FONU
  2. ALTIN KATILIM FONU
  3. KATILIM HİSSE SENEDİ FONU
  4. KİRA SERTİFİKALARI KATILIM FONU
  5. KISA VADELİ KİRA SERTİFİKALARI KATILIM FONU

Katılım Fonu Amacı:

Birikimlerinin bir kısmını döviz ile değerlendirmek ve dövizin TL cinsi seyrine paralel bir getiri sağlamak isteyen tasarruf sahiplerine imkân sağlar. Fon, devamlı olarak döviz ve dövize dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparken, bu enstrümana yatırım yapan tasarruf sahiplerine piyasa şartları paralelinde ek değer yaratacak stratejilerde kullanır.

Katılım Fonun Açıklaması:

Fon portföyü ağırlıklı olarak yabancı para cinsinden, ve/veya yabancı kamu ve özel sektör kira sertifikalarına, portföyün diğer kısmı ise altın, katılma hesapları ve benzer faizsiz yatırım araçlarına yatırılmaktadır.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00