Yazı Başlıkları
Dış ticaret açığı 48,5 milyar dolar ile 9 yıldır en düşük seviyesine geriledi. Geçtiğimiz hafta gündeminde Şubat ayına dair ekonomik güven endeksi ve imalat PMI verilerinin yanı sıra Ocak ayına ilişkin dış ticaret dengesi ile turist sayısı verileri izlendi.
Dış Ticaret Açığı
Dış ticaret açığı üst üste sekiz aydır azalıyor. Ocak ayında dış ticaret açığı yıllık %72,5 azalarak 2,5 milyar dolara geriledi. İhracat aynı dönemde %5,9 oranında artarak 13,2 milyar dolar olurken ithalat %27,2 oranında düşerek 15,7 milyar dolar oldu.
Yıllık dış ticaret verilerine baktığımızda Türkiye’nin 12 aylık dış ticaret açığının 48,5 milyar dolara geriledi. Mart 2010’dan bu yana en dip seviyeyi sergilediğini görüyoruz. Aynı dönemde çekirdek açık da yıllık 3 milyar dolar seviyesine kadar geriledi. 2019’un ilk ayında bir önceki aya göre ihracatta %5,4 ve ithalatta %4,9 artış izledi.
12 aylık kümülatif verilere göre ihracat 168,7 milyar dolar ile tarihi yüksek seviyeye ulaşırken ithalatta izlenen aşağı yönlü hareket 217,2 milyar dolar olarak sonuçladı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise olarak 2002’den bu yana en yüksek seviyesine %77,7 ile ulaştı.
İç talepteki azalmanın ithalattaki daralmayı beraberinde getirmesinin yanı sıra ihracattaki artışın yavaşlaması Avrupa bölgesindeki ekonomik yavaşlamadan kaynaklanıyor. Uzmanlar, dış ticaret açığında azalış trendinin 2019’un ilk yarısında sürmesini ve bunun cari açığa yansımasının da yine düşüş şeklinde görüleceğini öngörüyor.
İmalat PMI verileri ekonominin toparlanma yönünde olduğunu işaret ediyor. Şubat ayında imalat PMI, son altı ayın en yüksek seviyesi olan 46,4’e yükseldi. Yeni siparişlerdeki yavaşlama ise üst üste beşinci ayında hız kesti. Türk Lirası’ndaki zayıflık, girdi maliyetlerine olarak yansımaya devam ediyor.
Şubat’ta ekonomik güven %1,2 oranında arttı.
Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı verilerde Ocak ayında ülkemizi ziyaret eden turist sayısınındır. Bu geçen yılın aynı ayına göre %5,33 artarak 1 milyon 539 bin kişi olduğu gördü. En çok ziyaretçi sırasıyla Bulgaristan, Gürcistan, Almanya, İran ve Rusya’dan geldi. Öte yandan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Yüksel Aslan’ın, yaz turizminde kilit rol oynayan Bodrum’da erken rezervasyonlarda %20 artış yaşandığını açıklaması turizm için umutları destekler nitelikte. 2019 yılında hem otel doluluk oranlarında hem de ortalama oda fiyatlarında %10-12’lere varan artış bekleniyor.
Ekonomik Güven Endeksi
TÜİK’in yayınladığı Ekonomik Güven Endeksi Şubat ayında, önceki aya göre %1,2 oranında artarak 79,4 olurken bu artış reel kesim (imalat sanayi) ve hizmet sektörü güven endekslerindeki iyileşmeden kaynaklandı. Aynı dönemde inşaat sektörü güven endeksi %8,7 oranında düşüşle 51,8, perakende ticaret güven endeksi %1,9 azalışla 90,8 veya reel kesim güven endeksi %0,7 oranında düşüşle 57,8’ye geriledi. Diğer taraftan reel kesim güven endeksi %1,6 oranında artışla 96,9 ve %1,5’lik artışla 79,5’e yükseldi. Ekonomik güven endeksi geçtiğimiz yılın Şubat ayında 104,0 idi.
Türk-İş’in her ay yayınladığı Açlık veya Yoksulluk Sınırı Araştırması’nındır. Şubat ayı sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenindir. Sağlıklı, dengeli veya yeterli beslenebilmesi için gereken gıda harcamasını ifade etti. «açlık sınırı» 2 bin 29 lira oldu. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık veya benzeri ihtiyaçların tümü içindir. Bu hesaplanan «yoksulluk sınırı» ise 6 bin 609 lira şeklinde gerçekleşti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, açıklamasında «Türkiye’de kredi büyümesi içindir. Bu alınan tedbirler bankalar için negatif» ifadesine yer verirken ekonomideki yavaşlamaya da dikkat çekti. Moody’s, 2019 yılı için Türkiye’de %2 daralma veya %17 oranında enflasyon bekliyor.
Ziraat Bankası konut veya ihtiyaç kredi faizlerinde indirime gitti. Konut kredilerinde sektörde öncü banka olan Ziraat, 4 Mart’tan itibaren sürer. 120 aya kadar vadeli konut kredileri faiz oranını aylık %1,28’e indirdi. 60 aya kadar vadeli ihtiyaç kredileri faiz oranını da aylık %1,53’e indirdi.
Türkiye’de gelecek hafta piyasalarda enflasyon verileri, reel efektif döviz kuru var. Hatta nakit bütçe dengesine ilişkin rakamlar izler. Ayrıca hafta ortasına TCMB’nin düzenleyeceği PPK takip eder. Piyasa beklentisi faiz oranlarında bir değişiklik yapılmaması yönünde.
1 Yorum
Dış ticaret açığı Ekim’de arttı..
TÜİK ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre; ihracat 2019 yılı Ekim ayında, 2019 Ekim’e göre %0,1 azalarak 15 milyar 664 milyon dolar; ithalat %8 artarak 17 milyar 472 milyon dolar oldu. Böylece dış ticaret açığı ekimde %263,6 artarak 1 milyar 808 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise geçen yılın aynı ayına oranla %96,9’dan %89,6’ya geriledi. Genel ticaret sistemine (GTS) göre, toplam ihracat ocak-ekim döneminde 148,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, en büyük payı 21,6 milyar dolarla motorlu kara taşıtları sektörü oluşturdu.