DBS Nedir, Doğrudan Borçlanma Sistemi-Nasıl Başvurulur?

DBS Nedir

Doğrudan Borçlandırma Sistemi-DBS Nedir, çok sayıda tüketiciye / bayiye mal/hizmet satan bir firmanın (ana firma) bu ilişkiden doğacak alacaklarının çalıştığınız banka tarafından kurulacak bir Bilgi İşlem Ağı üzerinden otomatik olarak tahsilatını olanaklı kılan; tüketici/ bayilerin ödemelerini kendi hesaplarından veya tanımlı bir DBS limiti kapsamında Bankanızdan kredi kullanmak suretiyle kolayca yapmalarını sağlayan bir tahsilat ve ödeme sistemidir.

DBS’yi Kimler Kullanır

  1. Bir mal veya hizmetin imalatçısı olup bayiler aracılığıyla piyasaya satış yapan gerçek veya tüzel kişiler
  2. Yurt içinden veya yurt dışından temin ettiği ham madde, yarı mamul veya mamulleri bayiler aracılığıyla piyasaya satan gerçek veya tüzel kişiler.

DBS Özellikleri

  1. Piyasada en yaygın uygulanan ödeme, tahsilat ve kredilendirme sistemlerinden biridir.
  2. Operasyonel maliyetleri azaltan bir otomatik tahsilat ve kredilendirme sistemidir.
  3. DBS’nin kredi ayağı hem nakdi hem de gayrinakdi krediden müteşekkildir. Ana firma tarafından bankaya iletilen faturalar ödeme tarihine kadar banka açısından cayılamaz taahhüt niteliğinde bir gayrinakdi kredidir ancak limit dışı DBS’lerde ana firmanın limit üstünde girdiği faturalar banka taahhüdü altında değildir.
  4. DBS ana hatlarıyla standart bir özellik ve yapıya sahip olmakla birlikte, firmadan firmaya farklı ara özellik ve yapılara da sahip olabilmektedir. Yani tek tip ve yeknesak bir DBS mekanizması bulunmamaktadır. Ana işleyiş benzer olmakla birlikte “süreç ve iş akışları” bakımından farklı özelliklerle donanımlı DBS tipleri de mevcuttur.
  5. DBS’de fatura ve tahsilat bildirim süreçleri Kurumsal İnternet Bankacılığı, dosya transfer protokolü (ftp) ve elektronik posta üzerinden yapar.
  6. Ana firmanın mal / hizmet ticareti kapsamında bayi / tüketiciden doğan alacakları fatura ödeme gününde, bayinin cari hesabından ya da kendisine tahsis edilen Doğrudan Borçlandırma Limiti dahilinde borçlandırılarak tahsil eder.
  7. Bayilere tahsis edilen DBS limiti KFD limitinin bir alt türüdür. Fakat sistemin işleyebilmesi için ayrıca DBS limiti tahsis edilmelidir.

DBS Avantajları

Ana Firma Açısından;

  • Ana firma, bayi/müşterilerinden olan alacaklarını doğru, güvenilir, hızlı ve kolay bir şekilde tahsil eder.
  • Tahsilatlar otomatik yapılacağından, günlük manuel takip işlemleri asgariye inmektedir.
  • Tahsilatlar Kurumsal İnternet Şubesi üzerinden online takip eder.
  • Tek bir transfer işlemi ile istenilen sayıda tahsilat işlemi sisteme kaydeder.
  • Teminat mektubu ve çek-senet takibinin getireceği operasyonel iş yükü ortadan kalkacağı için, emek, zaman ve kaynak tasarrufu sağlar.
  • Nakit akışını kesin ve sağlıklı izleme imkânı sunar.

Borçlu Firmalar (Bayi) Açısından;

  • Ana firmaya havale ve EFT yapılması, mal alımı için teminat mektubu verilmesi gerekli değildir. Böyle olmayacağından borçlu firmalar masraf ve komisyon ödemez.
  • Banka taahhüdü altında satıcılardan daha uzun vadede, daha uygun maliyet ve miktarda mal alımı yapar.
  • Nakit akışını kesin ve sağlıklı izleme imkânına sahiptir.

Masraf ve Ücretler:

  • Bayiye tahsis edilen DBS limiti üzerinden sözleşmeye göre ana firmadan ya da bayiden devri olur. Böyle olarak cayılamaz taahhüt hizmeti için komisyon tahsil eder. (Net tutarı bankanızdan öğrenin)
  • Faturaların kredilendirilerek ödenmesi halinde bayiden DBS’ye ait segment üzerinden proje karı ve komisyonu tahsil eder.
  • Yukarıda yer alan proje karı ve komisyonların vergileri.

DBS İçin Öneriler

  • DBS genel olarak sistem üzerinden çalışan ve “kesintiye” uğramaması gerekir. Bu bir süreç olduğu için, limitlerin pasife düşmemesi gerekmektedir. Bu çerçevede, limitinizin maksimum seviyede aktif kalmasını sağlayacak teminatlar verilmelidir.
  • Bankanızdan taksit, vade ve komisyon için sözleşme anında anlaşılması önerir.
  • DBS projelerinin fiyatlaması yapı olarak normal bir kredi fiyatlaması ile aynı olmakla birliktedir. Tatbik edecek gösterge kar payı-faiz oranları bakımından normal kredi oranlarının üzerindedir. Zira, DBS kredi projesi Bankaya normal bir kredi projesinden daha fazla maliyet yüklemektedir.

DBS Nedir?

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00