Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

COP 29’a Doğru: H. Zafer ARIKAN’ın Değerlendirmesi

Merhaba Değerli Okurlar,
Uzun bir aradan sonra tekrar sizlerle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. COP 29 etkinliğine üç haftadan az bir süre kaldı.
Bu yılki toplantı 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti
Bakü’de gerçekleştirilecek. COP 29, 2025’te sona erecek yeni bir İklim Finansmanı hedefini
ele alması nedeniyle Finans COP’u olarak da tanımlanıyor.
Son yıllarda fosil yakıtlardan uzaklaşmak, iklim dostu bir ekonomiye geçiş sağlamak ve iklim krizi
etkileriyle başa çıkmak için gerekli olan finansman ihtiyacı oldukça büyük. Bu ihtiyaç, milyar dolarlardan çok, trilyon dolarlara ulaşan bir boyutta.
Hatırlarsak, COP 28, fosil yakıtların iklim değişikliğinin temel sebebi olduğunu resmi olarak kabul eden ilk COP toplantısı olmuştu. 100’den fazla ülke, 2030 yılı itibarıyla yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına ve küresel enerji verimliliğini de iki katına çıkarmayı taahhüt etmişti. Ancak, COP 28 zirvesi iklim finansmanı konusunu gereken düzeyde ele alamamış ve bu konu COP 29’a devredilmişti.
Heinrich Böll Vakfı’ndan Linda Schneider’in(**) ifadelerine göre COP 29, Küresel Kuzey’in Küresel Güney ülkelerine destek olup olmayacağını ve bunun aynı zamanda bir iklim adaleti meselesi olup olmadığını gözler önüne serecek.
Azerbaycan, Mısır (COP 27) ve Birleşik Arap Emirlikleri (COP 28) ardından üst üste üçüncü kez COP’a başkanlık eden bir petrol ülkesi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, COP 29’un gerçekleştirileceği mekanların alev kuleleri olarak adlandırılması da ilginç bir durum. Azerbaycan, fosil yakıtları Tanrı’nın bir lütfu olarak değerlendirmekte. Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasındaki gaz ticareti ise Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte önemli bir hız kazanmış durumda.
Gelecek yıllarda doğanın korunması, küresel ekosistemlerin desteklenmesi ve biyolojik çeşitliliğin artırılması konularının ön plana çıkacağını; iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik sorunlarının ortak bir çerçevede ele alınarak çözüm arayışında bulunulacağını öngörebiliriz.
Tüm okurlarıma sağlık ve mutluluk diliyorum.
Saygılarımla,
H. Zafer ARIKAN
* COP,
“Taraflar Konferansı”nın İngilizcesi olan Conference of Parties’in kısaltmasıdır. Burada bahsedilen taraflar, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) çerçevesinde yer alan 198 ülkeyi kapsamaktadır. Her yıl dünyanın farklı bir bölgesinde düzenlenen ve sıklıkla İklim Zirvesi olarak adlandırılan COP toplantıları, UNFCCC’nin en yüksek karar alma organıdır.
** Linda Schneider, 15 Ekim 2024, Heinrich Böll Stiftung

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00