Yazı Başlıkları
İngiliz Parlamentosu hükümetin Brexit anlaşmasının yeniden oylanmasını ve Brexit’in 30 Haziran’a ertelenmesini içeren önergesini kabul etti.
Brexit’in rotasını belirleyecek gelişmeler geçtiğimiz haftanın gündeminde yakından takip edildi. İngiliz Parlamentosu’nun Brexit Anlaşmasını 2. kez reddetmesinin üzerine parlamento, hükümetin Brexit anlaşmasının yeniden oylanmasını ve Brexit’in 30 Haziran’a ertelenmesini içeren önergesini kabul etti. İngiltere Başbakanı May’in parlamentoda üst üste ret cevabıyla karşılaşması sonucunda başbakanlığının tehlikede olduğu tartışılmaya başlanmıştı.
Avrupa’da Enflasyon
Avrupa İstatistik Ofisi’nden gelen verilerde enflasyonun AB’de Şubat ayında %1,6’ya, Euro Bölgesi’nde ise %1,5’e ulaştığı görüldü. AB üyesi ülkeler arasında en yüksek enflasyon %4 ile Romanya’da, en düşük enflasyon ise %0,7 ile İrlanda ve %0,8 ile Yunanistan’da gözlendi. Bölgedeki otomobil satışları da, Brexit sürecinden etkilenmiş olsa gerek, Şubat ayında önceki yılın aynı ayına göre %1’lik düşüş kaydetti ve Eylül ayından beri süren düşüş trendi 6. ayına girmiş oldu.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da sanayi üretiminde otomotiv sektöründeki geçici bazı etkenlerin ivmeye sekte vurmasıyla Ocak ayında düşüş yaşandı. Veri, aylık bazda %0,8 ve yıllık bazda %3,3 azaldı. Avrupa Bölgesi’ndeki yavaşlamadan etkilenmiş gibi görünse de Almanya’nın, güçlü ekonomisi sayesinde süreci kolay atlatması bekleniyor.
Avrupa Birliği tarafından, Türkiye’deki Suriyeliler için ikinci 3 milyar euronun 1,5 milyarını aktaracaklarına ilişkin açıklama geldi. Ayrıca Suriye’de çözümün askeri değil, siyasi olduğunun altı çizildi.
Bu Uçaklar Türkiye Hava Sahasına Giremeyecek
Etiyopya’da, içinde 149 yolcu ve 8 kişilik mürettebat bulunan Boeing 737-8 MAX tipi uçağın düşmesi, aynı modeldeki iki uçağın beş aydan kısa bir süre içinde düştüğü ikinci kaza olmasıyla küresel gündemde derin yankı buldu. Singapur, Endonezya, Avustralya ve Avrupa Birliği havacılık mercileri söz konusu modelin uçuşlarını durdururken Türkiye’den de de Boeing’in 737 Max 8 ve 737 Max 9 modelleriyle uçuşların durdurduğu ve bu uçakların Türkiye hava sahasına giremeyeceğine ilişkin açıklama geldi. Yaşanan son gelişmelerle Boeing’in zor günler geçirebileceği konuşulmaya başlandı.
Yeni Zelenda Saldırı
Yeni Zelanda’da Cuma vaktinde iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Düzenlenen saldırılarda 50 kişi hayatını kaybetti. Bu İslamofobik terörist saldırılar tüm dünyada hem Müslüman hem de Müslüman olmayan çevrelerce tepki çekti.
Yeni haftada İngiltere ve Japonya’dan gelecek enflasyon verileri ile birlikte Euro Bölgesi’nden PMI verilerinin yanı sıra ABD’de Fed’in faiz kararı yakından takip edilecek.
ABD’de dış ticaret açığı yıllık % 19 artışla 2008’den beri en yüksek seviyede
Geçtiğimiz hafta ABD’de yayınlanan ekonomik göstergelerde sanayi üretiminin beklentilerin altında kaldı. Şubat ayında sadece %0,1 artış gösteren sanayi üretiminin yanı sıra kapasite kullanım oranı da %78,2’ye geriledi, imalat sanayi üretimi ise beklenmediği üzere %0,4 düştü. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları da 1 ayın zirvesine yükselirken tüketici güven endeksi pozitif yönlü bir görünüm sergiledi.
Tüketici güveni Mart’ta 93,8’den 97,8’e yükseldi. Böylece, gelecek dönemlere ilişkin ekonomik büyümenin tüketici güveni temelinde güçlenmesine ilişkin beklentiler yükseldi. Fakat yeni konut satışlarının 3 ayın en düşük seviyesine inmesiyle konut sektöründe görece yavaş seyir sürüyor. Ocak ayında yeni konut satışları %6,9 düşüş kaydetti. Satışlardaki düşüşte, yükselen fiyatların ve konut maliyetlerine eşlik etmeyi başaramayan ücret artışlarının etkili olduğu belirtiliyor.
ABD’de TÜFE, Şubat’ta aylık %0,2 ve yıllık %1,5 olarak beklentilere yakın gerçekleşti. Beklenti aylık %0,2, yıllık %1,6 artış olması yönündeydi. Perakende satışlar ise beklenenin üstünde, Ocak ayında %0,2 oranında artış kaydetti.
ABD, Hindistan’da nükleer enerji santrali kuracağını açıkladı. Taraflarca yapılan ortak açıklamaya göre ABD, Hindistan’da 6 nükleer enerji santrali kuracak. Hindistan ve ABD arasında nükleer enerji konusundaki iş birliği, 2008’in ekim ayında imzaladıkları anlaşmaya dayanıyor.
ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in arasındaki yapılması planlanan toplantının en erken Nisan ayı sonunda gerçekleşebileceği açıklandı. İki ülke temsilcileri arasında yürütülen müzakerelerde kaydedilen ilerleme nedeniyle bir anlaşmaya varılacağına yönelik beklentilerin güçlendiği bir ortamda, Trump’ın anlaşma yapmak için acele etmeyeceğini açıklamasının ardından liderlerin görüşmesi için daha önce iddia edilen Mart ayı sonundan ileri bir tarihin gündeme gelmesi ihtiyatla karşılandı.
5 Yorumlar
Brexit karmaşık bir hal almaya devam ediyor..
İngiltere’de muhalefet, Başbakan Boris Johnson’un bugün parlamentoya getireceği erken seçim önerisini reddetme konusunda anlaşmaya vardı. Johnson seçimi kazanması durumunda 31 Ekim’de Brexit’i gerçekleştireceğini belirtiyordu. Geçen hafta muhalefete destek olan 21 milletvekilini parti grubundan ihraç ettikten sonra kardeşi Jo Johnson’un da istifa etmesiyle sarsılan Johnson’un nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor.
İngiltere Başbakanı istifa etti..
Brexit referandumunu sonrası istifa eden Cameron’un yerine gelen eski Başbakan Theresa May Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlıktan ayrıldığını duyurdu. Brexit için AB ile uzun süren müzakerelerin ardından anlaşmaya varan May, anlaşmayı parlamentoya kabul ettirememiş, anlaşma 3 defa reddedilmişti. Son zamanlarda parti içi muhalefetin de sert eleştirilerine maruz kalan May, baskılara daha fazla dayanamayıp görevinden ayrıldı.
Avrupa İstatistik Ofisi tarafından yayımlanan veriye göre Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış GYSH ilk çeyrekte %0.4 yükseldi. 2018 ilk çeyreğine göre ise %1.2 oldu. AB’de ise GSYH bir önceki çeyreğe %0.5, 2018 ilk çeyreğe göre %1.5 arttı. Euro bölgesi mevsimsellikten arındırılmış istihdam ilk çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla %0.3 artarken önceki yılın ilk çeyreğine göre %1.3 artış gösterdi. AB mevsimsellikten arındırılmış istihdam verileri ise ilk çeyrekte %0.3, önceki yılın ilk çeyreğine kıyasla %1.1 artış kaydetti.
Brexit sürecinde kontrolü eline alan parlamentoda hafta içinde sekiz farklı Brexit teklifi oylandı. Oylamalar öncesi Başbakan May, AB ile anlaşmalarının parlamentodan geçmesi durumunda istifa edeceğinin sözünü verdi. Parlamentodaki sekiz farklı oylamanın hepsi reddedildi. May’in açıklaması sonrası anlaşma karşıtı bazı vekiller May’e yeni bir oylamada destek vereceklerini açıklasa da yeterli çoğunluk sağlanamıyor. Nitekim üçüncü kez oylanan Brexit anlaşması bu gelişmelere rağmen yeniden parlamentoda reddedildi. İngiltere’nin AB’den çıkış süreci belirsizliğini korurken, ülkede erken seçim ve anlaşmasız çıkış olasılıkları öne çıkıyor
Geçtiğimiz hafta İngiltere parlamentosunda Brexit’in 30 Haziran’a ertelemesi teklifinin kabul edilmesinin ardından Başbakan Theresa May, bu «teknik erteleme» için AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a mektup gönderdiğini belirtti. Tusk ise parlamento oylamasıyla belirlenecek şartlara bağlı kısa bir erteleme olabileceği açıklaması yaptı.