Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Blok Zinciri Nedir?

Blok Zinciri Nedir

Blok zinciri, Wikipedia ve alışkın olduğumuz diğer birçok kavramdan farklı değildir aslında. Blok zinciri sayesinde birçok kişi, bilgi kayıtlarına yeni bilgi girişleri sağlayabilir ve bir kullanıcı topluluğu bu bilgilerin güncelliğini ve doğruluğunu sürekli kontrol eder.

Tıpkı Wikipedia gibi Bitcoin de tek bir kişinin kontrolü altında değildir. Blok zincirinde var olan veriler hakkında birçok kişi söz sahibidir.

Her iki teknolojinin de temellerine inersek, blok zincirini eşsiz yapan özellikleri daha iyi görebiliriz. Her iki uygulama da dağıtılmış ağ (internet) üzerinde çalışırken Wikipedia World Wide Web denen özel bir kullanıcı arayüzünü kullanarak çalışır.

Wikipedia üzerindeki her kullanıcının maddeleri ve maddelerin içerdiği bilgileri değiştirme şansı vardır. Bu işlemler, Wikipedia’nın merkezi ağı sayesinde gerçekleşir. Kullanıcılar Wikipedia’ya erişmek istediklerinde bir ana kopya ile karşılaşırlar. Wikipedia veri tabanının kontrolü tamamen Wikipedia yöneticilerinin kontrolü altındadır. Wikipedia’nın temel işleme prensibi, bankaların ve hükümetlerin kullandığı işleme prensibine benzer. Merkezi veri tabanlarının kontrolü, veri tabanının sahibine aittir.

Dağıtılmış veri tabanı, blok zincirinin klasik anlamdaki uygulamalara göre daha farklı yapıda olmasını sağlar. Bu özellik, blok zincirinin en belirgin ve en önemli özellikleri arasında yer alır. Wikipedia’nın ana kopyası, sunucu üzerinde güncellenir ve her kullanıcı aynı kopyayı görür. Öte yandan blok zincirinde ise her raporlama işlemi birbirinden bağımsız olarak gerçekleşir ve kullanıcılar birbirinden farklı ana kopyalara sahip olur.

Alışverişler Tamamen Şeffaftır

Blok zincirini bu kadar popüler yapan şeylerden biri de alışverişlerin tamamen şeffaf olarak gerçekleşmesidir. Bu durum bilgi paylaşımının ve kaydının daha güvenli olmasını sağlar ve aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Öte yandan blok zinciri, tüm faydalarına rağmen yeni bir teknoloji değildir. Blok zinciri, rüştünü ispatlayan uygulamaların yeni bir yolla bir araya getirilmesinden ibarettir. Blok zincirinin arkasında internet, özel şifreleme ve teşvik edici bir protokol bulunur. Tüm bu özellikler, Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin fikrini işlevsel kılan özelliklerdir. Blok zinciri sayesinde ortaya çıkan sistem ise üçüncü partilerin aracı olmasını gerektirmeyen bir sistemdir.

Dijital Güveni Tanımlamak

Blok zincirindeki güven kavramı, kimlik doğrulama ve yetki gibi iki temel kavrama dayanır. Blok zincirinin özelliklerinden biri olan özel anahtar şifrelemesi, kullanıcılara önemli güvence sağlar. Özel bir anahtar şifresine sahip olmak, blok zincirinde aitlik kavramının temel taşıdır. Ayrıca bu kavram, kullanıcıları kimlik bilgilerini başka kişilerle paylaşma zorunluluğundan kurtarır ve böylelikle bilgisayar korsanlarının saldırılarından rahatlıkla korunulabilir.

Kimlik doğrulama işlemi gerekli bir işlemdir fakat yetki işlemi olmadan yetersizdir. Yetki işlemi sayesinde gerekli miktarın olduğundan ve doğru işlem tipinin yapıldığından emin olunabilir. Blok zinciri, internetin alışveriş katmanı için önemli bir adım olarak görülür ve gelecekte birçok alışverişin blok zinciri ile gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00