Bir Finansçı – Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Murat Bilgin, bayilerin gündeminde şu an önemli bir yere sahip olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili görüşlerini paylaştı. Bilgin, amacı kayıp-kaçağı önlemek olan hiçbir sisteme karşı olmadıklarını, fakat Tebliğ’in bir yıl önce yayımlanmasına rağmen kılavuz ve maliyetlerin çok kısa bir süre önce açıklanmasını eleştirerek, sistemin kurulumu ve işletilmesi konusundaki itirazlarının ancak bu süreçte şekillendiğini belirtti.
Dört pompası olan bir bayinin bu sistemin sadece kurulum maliyetinin en az 850.000 TL civarında olacağını ifade eden TABGİS Başkanı, bayilerin böyle bir maliyeti taşıyacak durumda olmadığını vurguladı. Sistemin kurulumu ve işletilmesine dair tespit ettikleri sorunların yanı sıra maliyetler, kılavuz ve taahhütname konularına da dikkat çeken Bilgin, “Bugüne kadar kayıt dışı uygulamaların önüne geçmek için birçok projeyi hayata geçirdik. Fakat hiçbirinde böyle bir taahhütname imzalamadık” diyerek, UTTS kapsamındaki haksızlıkların iptali için iki ayrı dava açtıklarını belirtti.
“ÖZEL ARAÇLAR NEDEN SİSTEME DAHİL EDİLDİ?”
Vergi kaybının önlenmesi amacıyla oluşturulacak olan bir sisteme vergi mükellefi olmayan özel araçların neden dâhil edildiğini anlayamadıklarını kaydeden TABGİS Başkanı, UTTS’nin amacının dışına çıktığını ve kapsamın genişletilmesi sonucunda kamu da zarar göreceğini ifade etti.
UTTS için gerekli ekipman ve kurulum maliyetinin yanı sıra bayilerin her yıl ödemek zorunda kalacakları yıllık hizmet bedelini de hatırlatan TABGİS Başkanı, bu yıl belirlenen 50.000 TL’lik hizmet bedelinin her yıl enflasyona bağlı olarak artacağını ve böyle bir yükün bayiler üzerinde olmasını istemediklerini dile getirdi.
“SİSTEM İLE İLGİLİ ÇOK FAZLA CEVAPSIZ SORU VAR”
UTTS konusuyla ilgili bir dizi cevapsız soru bulunduğuna dikkat çeken Bilgin, “Madem UTTS sistemi gelecekti, o zaman yeni nesil ÖKC’leri neden kullanmaya başladık? Aynı amaca hizmet eden bu yatırımı neden yaptık? Bunun arkasında daha birçok soru var, bu konu ile ilgili devamlı Darphane’ye ilettiğimiz sorularımız mevcut” şeklinde konuştu.
“UTTS’DE KAMU-SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ SINIFTA KALDI”
UTTS konusunda kamu ile sektör temsilcileri arasında iletişim kopuklukları yaşandığını belirten Bilgin, kamu-sektör işbirliğinin beklentileri karşılayamadığını ifade etti. Darphane’nin toplantıları; dağıtıcılar, bayiler ve tedarikçilerle ayrı ayrı düzenlemesi yüzünden birçok toplantıya davet edilmediğini ya da işin taraflarının bir araya gelmediğini söyleyen Bilgin, “Eğer toplantılar başından itibaren tüm paydaşlarla yapılsaydı sistemin daha etkin bir şekilde uygulanabilir hale geleceğine inanıyoruz” diyerek bu durumun uygulamanın yanlış yönlendirilmesi ve zamanlama sorunları açısından ciddi bir sorun teşkil ettiğini vurguladı.
UTTS uygulama kapsamının 21 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile genişletildiğini belirten Bilgin, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren vergi mükellefi olsun olmasın trafiğe çıkacak tüm yeni araçların ve aracında dağıtıcıdan aldığı taşıt tanıma sistemi kurulu olan bireysel araçların da UTTS’ye dâhil olacağını, dolayısıyla istasyonlarda sadece tek pompanın sistemle donatılmasının yeterli olmayacağına dikkat çekti.