Bir Finansçı – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gaziantep Enerji Zirvesi’nde bölgenin sanayicilerine ve iş insanlarına hitap etti. Bayraktar, Gaziantep’in ticari hayatı ve sanayisi üzerine yeni elektrik düzenlemesini açıkladı.
Bakan Bayraktar, makam şoförü ile sağ arka koltukta oturana aynı yardımı vermenin adil olmadığına dikkat çekerek, “Toplumdan bize böyle bir talep geliyor” dedi. Bakan, düzenlemenin sosyal adalet sağlama amacına hizmet edeceğini belirterek, “Aylık 417, yıllık 5 bin kilovatsaatlik tüketim grubundaki vatandaşlarımız evlerinde elektriğin maliyetini ödeyecekler” ifadelerini kullandı.
MALİYETİ KENDİ GELİRLERİYLE KARŞILAYACAKLAR
Türkiye’de toplam 40 milyon elektrik abonesi bulunduğuna vurgu yapan Bayraktar, “Sadece yüzde 3 olan 1,2 milyon hanenin elektriğin maliyetini, homojen bir yaklaşım ile ödemesini istiyoruz. Bunun mantıklı bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bu 1,2 milyon abonenin evlerindeki elektrik tüketimini kendi gelirleri ile karşılayabileceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
SOSYAL ADALET SAĞLAYACAK
Bayraktar, yeni düzenlemenin camiler, cemevleri, dernekler ve şehit-gazi ailelerini kapsamadığını ifade ederek, “Sadece abonelerin yüzde 3’ünü etkileyecek olan bu düzenlemenin doğru bir adım olduğunu düşünüyorum. Toplumdan böyle bir geri dönüş var. Açıkçası makam şoförünün sağ arka koltuğundaki kişi ile makam arabasını kullanan arasındaki desteğin eşit olmasını uygun bulmuyoruz. Bu nedenle, sosyal adaleti göz önünde bulundurarak bu düzenlemenin olumlu sonuçlar doğurmasını umuyorum.” dedi.
KURULU GÜCÜ 4 KATINA ÇIKARTMAK
Geçtiğimiz ay yenilenebilir enerji konusunda 2035 yol haritasını belirttiklerini hatırlatan Bayraktar, “Son derece iddialı bir programımız var. Türkiye, önümüzdeki 11 yıl içinde mevcut kurulu gücünü yaklaşık 4 katına çıkarmayı hedefliyor. Bu da her yıl güneş ve rüzgârdan 8-9 bin megavatlık yeni kurulu güç elde etmemiz gerektiği anlamına geliyor.” diye belirtti.
İZİN SÜREÇLERİNİ KISALTMA HEDEFİ
Bayraktar, yol haritasında özellikle yatırımcıları zorlayan uzun izin süreçlerini de ele aldıklarını anımsatarak, “Bir rüzgâr santralinin inşa edilmesi süreci 48 ay kadar sürüyor. Bu süreyi 18 veya 24 aya düşürebilirsek, yıllık 8-9 bin megavatlık hedeflerimizi gerçekleştirebiliriz.” dedi.
ENERJİDEKİ DIŞA BAĞIMLILIK KABUL EDİLEMEZ
“Coğrafya kaderdir ama enerjideki dışa bağımlılık kader değildir.” anlayışı ile ilerlediklerini ifade eden Bayraktar, Gabar bölgelerinde günlük ham petrol üretiminin 52 bin varile yükseldiğini ve Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda ise 3 milyon hanenin gazını üretir konumda olduklarını aktardı.