Almanya’daki Şirketlerin İhracat Beklentileri Alarm Verici Düzeyde!

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya’nın ekim ayı ihracat beklentileriyle ilgili anket sonuçlarını duyurdu.

Yayımlanan verilere göre, Almanya’da eylülde eksi 6,5 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, ekimde 0,2 puan azalarak eksi 6,7 seviyesine düştü. Bu durum, endeksin düştüğü beşinci ay olmasının yanı sıra, Ocak 2024’ten beri görülen en düşük değer olarak kaydedildi.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, bu durumu değerlendirerek “Şirketler şu anda diğer ülkelerdeki olumlu ekonomik gelişmelerden faydalanamıyor. Bu nedenle ihracat sektöründeki durgunluk süregelmektedir.” şeklinde konuştu.

Sanayinin özellikle uluslararası ticarette bir düşüş beklediğini ifade eden Wohlrabe, otomotiv ve metal endüstrilerinin bu süreçte en yüksek kayıplardan endişe duyduğunu belirtti.

<pÖte yandan, Almanya'nın ihracatı ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9 azalarak 1 trilyon 61 milyar euroya geriledi.

Zayıf dış ticaret verileri, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak kabul edilen Alman ekonomisinin şu anda resesyon tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Alman ekonomisi, artan faiz oranları, konjonktürel belirsizlikler ve yapısal değişiklikler nedeniyle büyüme konusunda zorluklar yaşıyor. Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar dolayısıyla yüzde 0,1 küçüldü.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü de 3. çeyrekte GSYH’de daha fazla bir düşüş olabileceğini öngörüyor.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ise 24 Ekim’de yaptığı açıklamada, Alman ekonomisinin yaz aylarında küçülmeye devam ettiğini ve son çeyrekte ekonomik faaliyetlerin zayıf kalmasını beklediğini ifade etti.

Ülke ekonomisi, 3. çeyrekte bir küçülme yaşanması durumunda teknik resesyona girecek. Teknik resesyon, “üç ay üst üste GSYH’de küçülme” şeklinde tanımlanıyor.

Üçüncü çeyreğe dair GSYH verileri 30 Ekim’de açıklanacak.

Almanya, 10 yılı aşkın süreli ekonomik büyüme döneminin ardından 2020 yılında salgın nedeniyle 2009’dan sonra ilk kez resesyona girmişti.

Ifo, 5 Eylül’de ülkenin 2024 ve sonraki yıl için büyüme tahminini, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle yüzde 0,4’ten sıfıra indirmişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ise 22 Ekim’de Almanya’nın bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0,2’den sıfıra çektiğini duyurdu.

Alman ekonomisi, geçen yıl da yüksek enflasyon, artan enerji maliyetleri, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları gibi faktörler nedeniyle önceki yıla oranla yüzde 0,3 oranında daralmıştı.

Ülke, G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke olma unvanını taşıdığı gibi, bu yıl da benzer bir duruma maruz kalırsa, 2023’te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke konumunda kalacak.

Alman hükümeti, “Büyüme Girişimi – Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler” adı altında bir büyüme paketi oluşturarak ekonomiyi yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Büyüme paketi, rekabetçiliğin artırılması, bürokrasinin azaltılması, daha etkili çalışma teşvikleri, güçlü bir ekonomik yapı için etkin finans merkezi ve geleceğin ekonomisi için verimli enerji piyasası gibi beş ana konuda 49 önlem içermektedir.

Ülkenin üçüncü çeyreğine ait GSYH verileri 30 Ekim’de açıklanacak.

 

 

 

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00