Bir Finansçı – Almanya, 2023 yılının ilk dokuz ayında, rüzgâr ve güneş enerjisi sayesinde elektriğin %45’ini üreterek, fosil yakıtlardan (%41) daha fazla elektrik üretmeyi başardı. Bu durum, yenilenebilir enerji kaynaklarının ne kadar etkili hale geldiğini gösteriyor.
Düşünce kuruluşu Ember tarafından yayımlanan yeni rapora göre, önümüzdeki hafta Bakü’de başlayacak küresel iklim konferansı COP29 öncesinde Almanya, yenilenebilir enerji alanındaki liderliğini kutluyor. Mevcut yönetim döneminde Almanya, 2024’ün ilk dokuz ayında ürettiği elektriğin %45’ini rüzgar ve güneşten elde ederek, bir rekora imza attı.
Bu rekor, büyük ölçüde güneş enerjisinin artışından kaynaklanıyor. 2023 yılının ilk dokuz ayında enerji üretiminde güneş enerjisi %18’e ulaşırken (bir önceki yılın aynı döneminde bu oran %15’ti), rüzgar enerjisi de %25’ten %27’ye çıktı. Rüzgar ve güneş enerjisi, Almanya’nın elektrik üretiminin toplam %45’ini oluştururken, fosil yakıtlar %41 oranında kaldı (bunun %16’sı gaz, %20’si ise kömür).
TEMİZ ELEKTRİKTE GÜNEŞİN PAYI %47
Güneş enerjisi, kurulumları kolaylaştıran ve yenilenmesini teşvik eden devlet politikaları sayesinde Almanya’nın yenilenebilir enerji üretimindeki artışın büyük bir kısmını (%47) oluşturdu. Ocak-Eylül 2024 döneminde güneş enerjisi 62 TWh’lik rekor bir üretime ulaşarak, 2023’teki 53 TWh’lik üretime kıyasla %18’lik bir artış sağladı.
Yıl başından itibaren Almanya, her gün 100.000’den fazla güneş paneli kurmaya devam ediyor. Nisan 2024 itibarıyla Almanya, yıl sonuna kadar 88 GW toplam güneş enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedefliyor ve bu hedefi aşma yolunda ilerliyor.
RÜZGAR ÜRETİMİ YAVAŞLIYOR
Almanya’nın rüzgar enerjisi, güneş enerjisine kıyasla daha mütevazı bir büyüme gösterdi. Ancak bazı aylarda gelişen daha güçlü rüzgar koşulları ve yeni rüzgar kapasitesi, durumu iyileştirdi. Almanya, yılın ilk dokuz ayında 2,3 GW yeni rüzgâr kapasitesi kurarak, geçen yılın aynı dönemindeki hızını yakaladı. Almanya’nın 2030 yılı hedefi olan 145 GW’a ulaşması için yılda 10 GW üzerinde bir kapasite artışına ihtiyaç var.
RÜZGARDA YENİ DÜZENLEMELER
Rüzgar kapasitesinin artışını hızlandırmak amacıyla yakın dönemde yeni önlemler hayata geçirildi ve bu önlemlerin önümüzdeki yıllarda olumlu sonuçlar doğurması bekleniyor. Bu önlemler, izin süreçlerindeki gecikmelere ve bürokrasi sorunlarına yönelik tedbirleri içeriyor.
İhalelerde ve izin süreçlerindeki olumlu gelişmeler gözlemleniyor. Son kara üstü rüzgâr ihalesi, Şubat 2022’den bu yana ilk kez talep gören ihale oldu. Bu durum, 2024 yılında ihale edilen toplam onshore rüzgâr kapasitesini 7 GW üzerinde bir seviyeye taşıdı ve Kasım ayında yapılacak ihale ile 2023 yılı toplamını da geçmesi bekleniyor. Ayrıca, 2024’ün ilk yarısında kara üstü rüzgâr izinleri, bir önceki yıla göre %32 artış göstererek 2022 yılı toplamını aşmayı başardı.
“BASİTLEŞTİRİLMİŞ DÜZENLEME VE FİNANSMAN AMAÇLARI FARK YARATIYOR”
Ember Kıdemli Analisti Chris Rosslowe, “Almanya’nın enerji dönüşümünü hızlandırmaya yönelik politikaları, güneş enerjisi kurulumlarındaki büyük sıçramada ve rüzgar ihalelerindeki son artışta kendini gösteriyor. Basitleştirilmiş düzenleme ve net finansman sinyalleri sektörde önemli değişiklikler yaratıyor” dedi.