Bir Finansçı – Rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına sahip olan Akiş Grup, mevcut projelerini genişletmeye devam ediyor. Yeni YEKA lisans süreçlerini dikkatle izleyen şirket, depolamalı enerji üretimi için lisans almayı da değerlendiriyor.
Akiş Enerji CEO’su Berk Eyilik, Bir Finansçı’ne rüzgâr ve güneş enerji sektöründeki yatırım ortamını ve şirketin faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
Akiş Enerji’nin stratejisi nedir?
2025 yılına dair yeni yatırım planlarımız mevcut. Rüzgâr ve güneş enerjisi alanlarında hem depolama projeleri hem de YEKA projeleri üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Yeni YEKA sahalarından Antalya, Van ve Muş’la ilgili ihalelere katılmayı hedefliyoruz. Bunun yaninda uluslararası finansman kuruluşlarıyla işbirliğimizi güçlendiriyoruz. Büyük ölçekli projeler için saha ziyaretlerimizi tamamladık ve büyüme stratejilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.
Akiş Enerji, yatırımcı ve kurulumcu bir firma, yeni YEKA’larda yalnızca yatırımcı mı olmayı hedefliyorsunuz?
Şu anda yüzde 100 yatırımcı olmayı planladığımız projeler mevcut. Bazı projelerde ortaklıkla yer almak istiyoruz. Birçok YEKA projesine katılmayı planlıyoruz. Ayrıca, Türkiye genelinde Edirne’den Kilis’e, Diyarbakır’dan Karadeniz Bölgesi’ne kadar güneş santrallarının kurulumu da sürmektedir. Hem arazi projeleri hem de çatı projeleri üzerinde çalışıyoruz.
Hâlihazırda inşaat aşamasındaki kurulu güç miktarı nedir?
Yaklaşık 50 MW kapasitesinde projelerimiz devam ediyor. Bu projeler Bilecik, Uşak, Edirne ve Karadeniz Bölgesi’nde yer alıyor. Kapsamında hem çatı hem de arazi tipi güneş enerjisi santralleri bulunmaktadır. Ayrıca yatırımcılarımıza yeni projeler geliştirmekteyiz; bazı projeler için yeni çağrı mektubu aldık.
Son duyurulan üç ildeki 12 YEKA sahasının daha öncekilerden bir farkı var mı?
Şu an inceleme aşamasındayız. Özellikle Muş ve Van bölgelerinde daha zorlu koşulların olabileceğini düşünmekteyiz. Alan ziyaretlerimizi sürdürüyoruz. Yerli katkı paylı panellerin kullanımı da önemli bir konu. Yeni düzenlemeler doğrultusunda panel ve diğer ekipman tercihlerini yapacağız.
Sektörde ekipman temini konusunda sıkıntı var mı?
Şu anda ekipman temininde herhangi bir sorun bulunmuyor. Aksine, çeşitli panel fabrikaları mevcut ve dolayısıyla her yerden panel ve diğer ekipmanları temin edebiliyoruz.
Maliyetlerde bir düşüş olduğuna göre, elektrik santrali kurmanın tam zamanı mı?
Kesinlikle. Ancak finansman maliyetleri hâlâ belirsizliğini koruyor, zira yüksek faiz oranları dönemindeyiz. Fakat finansman maliyetlerinin zamanla düşeceğini öngörüyoruz. Bu dönemde faiz indirimleri söz konusu olursa, yatırımların önü daha hızlı açılabilir. Yeni YEKA ihaleleri ve depolama yatırımları 2025 ve 2026 yıllarında gündemimizde olduğu için, o zaman diliminde daha uygun faizli ve finansman maliyetli projeler hayata geçecektir.
Depolama lisansı verilen projelerin şebekeye bağlantısını ne zaman bekliyorsunuz?
Üzerinde çalıştığımız kendi projelerimizle ilgili süreçler devam ediyor. Depolama alanında batarya gümrük vergileri gibi konular da gündemde. Bu nedenle Koreli, Türk ve Çinli tedarikçilerle görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca Çin EximBankı’ndan yatırımcılarımız için finansman sağlıyoruz. Bu durumu üç boyutlu değerlendirirsek, maliyet, finansman ve finansmanın süresinin önemi büyük. Örneğin, Çin EximBankı üzerinden 10 yıllık bir finansman sağlayabiliyoruz. Kurulacak ürünler ve alınacak teşvikler bu süreçte kritik olacaktır. Batarya teknolojisi yatırımlarında birçok Fizibilite çalışması yapılabilmektedir.
Bu bağlamda, tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar nelerdir?
Burada tüm alternatifleri kapsamlı bir şekilde değerlendirmek çok önemli. Yerli teşvik için kullanılacak ürünler ve bunların finansman metodolojisi dikkate alınmalıdır. Eğer yerli teşviklerle 10 yıllık finansman sağlanamıyorsa, yerli ekipman kullanımı zorlaşmaktadır. Öte yandan, Çin EximBankı’nın finansmanı ile Çinli batarya teknolojisi kullanıldığında, daha uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkanları sağlanabilir. Bütün bunları ortak bir değerlendirme içinde alarak, hangisinin finansal açıdan daha uygun olduğuna karar vermekte ve yatırımcılarımızla bu senaryolar üzerinde tartışmalara açılmaktadır. 2025 ve 2026 yıllarında büyük yatırımlar gerçekleştireceğimize inanıyoruz.
Peki, depolama konusunda bir yatırımcı olarak bakış açınız nedir?
Şu anda satın alma aşamasında bulunduğumuz projeler mevcut. Tamamlanmadıkları için kesin bilgi veremiyorum. Ancak, batarya teknolojisi üzerine güneş santralları kurmayı planlıyoruz. Aynı zamanda rüzgâr enerjisi projeleri üzerinde çalışmalarımız devam etmekte. Ürün teknolojisi, projenin verimliliği ve şalt tesislerinin uygunluğu bu tür projelerde kritik öneme sahiptir.
Elektrikli araçlar ve emobilite konusundaki ilginiz nedir?
Yaklaşık beş yıl önce elektrikli araçlar üzerine çok sayıda çalışma gerçekleştirdik. Hatta İsveç ve Norveç’te araştırmalar yaptık. Ancak bu aşamada sektörün kullanıcı tarafından büyümesi gerektiğini düşündük. Elektrikli araç sayısının artması, şarj istasyonlarının etkin kullanımı ve daha ekonomik hale gelmesi gerekiyor. Bu nedenle 2025 yılına kadar bu alanda yatırım yapmayı öngörmüyoruz.
Mehmet KARA – Bir Finansçı
Berk Eyilik, 2017 yılında güneş enerjisi alanında orta ölçekli ihalelerin açılmasını önermişti, okumak için tıklayınız…