Enerji Günlüğü – Kahramanmaraş’ta 40 yıldır faaliyet gösteren Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin genişletilmesine karşı yerel yönetimler ve sivil toplum, Elbistan’da düzenlenen bir toplantıda bir araya geldi. Toplantının açılışını Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz ve Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan yaptı. TEMA Vakfı, Greenpeace Türkiye, İklim İçin 350 Derneği, Avrupa İklim Eylem Ağı ve Temiz Hava Hakkı Platformu gibi iklim ve çevre alanında faaliyet gösteren birçok kuruluşun yanı sıra siyasi parti temsilcileri de toplantıya katıldı. Toplantıda mevcut santrallerin hava kirliliği, tarımsal verim kaybı, ekosistem üzerinde yarattığı olumsuz etkiler ve sağlık sorunları ele alındı.
TERMİK YERİNE GÜNEŞ
Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yapılan değerlendirmelere göre, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin genişletilmesi durumunda, tüm baca gazı filtreleri eksiksiz yapılsa dahi 2.268 erken ölüm vakası ve 88,4 milyar TL (2,6 milyar ABD doları) sağlık maliyeti ortaya çıkacak. Buna karşın, yeni kömür santrali için gereken 37 milyar liralık yatırım güneş enerjisine yönlendirilse, yerel depolamalı güneş santrali sayesinde yılda 1.614 GWh elektrik üretilerek yaklaşık 688 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanabilir.
“ELBİSTAN’IN GELECEĞİNE BÜYÜK TEHDİT”
Elbistan Belediye Başkanı Gürbüz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mevcut termik santralin bölgemize verdiği zarar açıktır. Yeni bir santral kurulmasının Elbistan’ın geleceği için büyük bir tehdit oluşturduğuna inanıyoruz. Çevremizi ve sağlığımızı korumak adına gerekli tüm adımları atacağız. Deprem sonrası Elbistan’ın ihtiyacı yeni bir kömür santrali değil, yerel halkın yararına olacak doğa dostu yatırımlardır” diyerek alternatif yatırımların önemini vurguladı.
“ÇEVREMİZİ KORUMAK İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ”
Nurhak Belediye Başkanı Bozan, “Belediye başkanları olarak kentimize sahip çıkmak en doğal hakkımız. Çevremizi ve doğal alanlarımızı korumak için gereken adımları atmazsak, gelecekte yönetebileceğimiz şehirler kalmayacak. Termik santrallerin hem yerel halka hem de bölgeye bir faydası olmadığını net bir şekilde görmekteyiz. Bu nedenle, yerel yöneticiler olarak gündelik siyasi tartışmalardan uzak bir şekilde çevremizi korumak için mücadele etmeliyiz.” dedi.
Toplantıda söz alan halk temsilcileri, bölge için yeni ve temiz yatırım alanlarının mevcut olduğunu belirterek kömürün tek çözüm olmadığını ve gereken adımları atmaya hazır olduklarını vurguladılar.
ÇEVRE KARARI BEKLENİYOR
Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri, toplamda 2.795 MW kapasiteye sahip olan 8 ünite ile faaliyet göstermektedir. Bununla birlikte, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne 688 MW kapasiteli 2 yeni ünite eklenmesi hedeflenmektedir. Bu genişletme projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda 2 Nisan 2024 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından değerlendirilecektir. ÇED sürecinin ardından İDK’nın görüşü ile birlikte Bakanlığın nihai kararını vermesi beklenmektedir.