Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonu (CEPI), Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) ile Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından ortak bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada, Afrika ülkelerine yönelik Mpox aşılarının tahsis edileceği belirtildi.
Açıklamada, DSÖ ve ilgili diğer kuruluşların oluşturduğu Mpox Erişim ve Tahsis Mekanizması (AAM) aracılığıyla, Mpox virüsünün yayılmasından en fazla etkilenen Afrika bölgesindeki 9 ülkeye ilk etapta 899 bin doz aşı tahsis edileceği vurgulandı.
Kararın, ülkelerin hazırlıkları ve eldeki epidemiyolojik veriler dikkate alınarak alındığı belirtilen açıklamada, “Etkilenen ülkeler ve bağışçılarla işbirliği içerisinde alınan bu karar, salgınların kontrol altına alınması için sınırlı doz aşıların etkili ve adil bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlıyor.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, aşıların şu ülkelere ulaştırılacağı aktarıldı: Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Liberya, Nijerya, Ruanda, Güney Afrika ve Uganda. Ayrıca, “En fazla doz, bu yıl Afrika’da laboratuvar tarafından doğrulanan her 5 vakadan 4’ünü (yaklaşık yüzde 85) bildiren, en çok etkilenen ülke olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne gidecek.” şeklinde bilgilere yer verildi.
DSÖ, “maymun çiçeği virüsü (Monkeypox)” ifadesini, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları doğrultusunda M Çiçeği virüsü (Mpox) olarak değiştirmişti.
M Çiçeği virüsü, 14 Ağustos’ta DSÖ tarafından “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” olarak ilan edilmişti.