Afrika Finans Zirvesi’nin Perde Arkası: Sonuçlar ve İnovasyonlar

Afrika Finans Zirvesi’nin (AFIS) son gününde, Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Kassi Brou, Madagaskar Merkez Bankası Başkanı Aivo Andrianarivelo ve Etiyopya Merkez Bankası Başkanı Mamo Esmelealem Mihretu, finansal piyasalardaki güncel gelişmeler, düzenleyici zorluklar ve ekonomik görünüm hakkında önemli değerlendirmelerde bulundular.

Mihretu, Etiyopya’nın döviz kuru serbestleştirmesi kararının, bu adımın daha geniş kapsamlı ekonomik reform programıyla nasıl entegre edildiğine dikkati çekerek, reformun Etiyopya’daki büyüme, üretkenlik, döviz kıtlığı, sürdürülemez borç yükü, enflasyonist baskılar ve özel sektöre krediye erişim meselelerine çözüm odaklı bir yaklaşım sunduğunu vurguladı.

Etiyopya para biriminin söz konusu karar sonrasında değer kaybettiğini belirten Mihretu, buna rağmen gelecekte bu kararın olumlu sonuçlarının alınacağı inancını taşıdığını ifade etti.

Mihretu, reformun ardından Etiyopya ekonomisindeki döviz girişinin önemli ölçüde iyileştiğini aktararak, “Havaleler yaklaşık yüzde 60 artarken, özellikle kahve ve altın ihracatı da önemli bir ivme kazandı. Özel işletmelerin döviz erişimi artık daha kolay hale geldi.” şeklinde konuştu.

Brou, Afrika’daki finansal piyasaların daha fazla entegrasyonu için acil bir ihtiyaç bulunduğunu belirterek, bankaların ulusal sınırları aşarak genişlemelerini engelleyen hukuki ve düzenleyici engellerin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

Rüzgarın devam etmesi için bölgesel gruplar içindeki düzenlemelerin uyumunun sağlanmasının bankacılık sektöründeki sınır ötesi işlemleri kolaylaştıracağını vurgulayan Brou, bölgenin büyümeye devam etmesi için madencilik, petrol ve doğal gaz gibi alanlarda güçlü tarım politikaları ile altyapı yatırımlarının hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kripto para konuları en üst düzeyde ele alınmaya devam ediyor

Diğer yandan, kripto paralara yönelik düzenleme gereği tüm katılımcılar tarafından onaylanırken, Andrianarivelo Madagaskar’ın henüz önemli bir kripto para piyasasına sahip olmadığını ve merkez bankasının kripto para piyasalarının hangi şekilde düzenlenmesi gerektiği konusundaki çalışmalara devam ettiğini ifade etti.

Mihretu da, merkez bankasının düzenleyici yaklaşımıyla sektörü dikkatlice gözlemlemeyi ve incelemeyi sürdürdüklerini belirtti.

Brou, kripto varlıklar için uygun bir düzenleyici çerçeve geliştirmeyi planladıklarını aktararak, kripto paraların merkez bankaları üzerinde daha yenilikçi olmaları ve işlemleri daha hızlı ve maliyet açısından daha sürdürülebilir hale getirmeleri için baskı oluşturduğunu dile getirdi.

 

 

 

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00