Seyahat Çeki Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Seyahat Çeki Nedir? Özellikleri Nelerdir? Seyahat Çeki; yabancı banka ve kuruluşlarca muhtelif küpürdür, konvertibl yabancı paralar üzerindendir. Bunlar dolaşıma çıkarılan ödeme araçlarıdır.

Seyahat Çeki Nedir?

İngilizce Travellers Cheque, Fransızca Chequo de Voyage ve Almanca Reisecheck olarak bilinen seyahat çekleri; seyahat edenleri, yanlarında nakit para taşımanın güçlük ve tehlikelerinden korumak amacıyla bazı yabancı banka ve kuruluşlarca muhtelif küpürler (10, 20, 50, 100, 500, 1000’lik) ve konvertibl yabancı paralar üzerinden dolaşıma çıkarılan ödeme araçlarıdır. En yaygın olanları, American Express, Visa, Thomas Cook, Citicorp’dur.

Seyahat Çeki Özellikleri

Bu tür çekler, çeki çıkaran banka veya kuruluşun adını taşımakta tıpkı banknotlarda olduğu gibi özel filigranlı kağıtlara basılmakta, bazı bölümleri kabartma yazılar ve emniyet şeridi taşımakta ve doğruluğunu tespit etmek için gerekli kontrollerinin yapılmasını sağlayıcı örnek (specimen) katalogları bulunmaktadır.

Seyahat çeklerinin, çalınma ve kaybolma gibi durumlarda kullanımının önlenmesini sağlamak amacıyla, güvenlik açısından en büyük ortak özelliklerinden biri de çekler üzerinde, “Signature of Holder” (çeki taşıyanın imzası) ve “Counter Signature” (karşı imza) bölümlerinin bulunmasıdır.

Bunlardan Signature of Holder bölümü çekin ilgili banka veya kuruluştan satın alınması sırasında imzalanmaktadır. Counter Signature bölümü ise çekin bozdurulmak için bankalara ibraz edilmeleri aşamasında imzalanmaktadır.

Bu durumda, çeki ibraz edenin Counter Signature bölümüne atacağı imza hem Signature of Holder bölümündeki imza ile hem de pasaport üzerindeki imza ile karşılaştırılarak imzaların o kişiye ait olup olmadığının tespit edilmesini sağlamaktadır.

Çek bedelinin ibraz anında nakden veya hesaben lehtarına ödenmesidir. Bu işlem türünde, çek bedeli ilgili yabancı banka tarafından olur. Henüz Banka hesaplarına alacak kaydedilmeden çek lehdarına ödeme yapılır. (Örnek: Seyahat çekleri)

Dövizli Çek Türleri Ödeme Şekilleri

  1. Derhal Ödeme Yöntemi

Derhal ödeyin (Immediate Payment) talimatı doğrultusunda çek tahsili ile görevli olan muhabir banka, çek kendisine ulaşır ulaşmaz karşılığının olup olmadığına bakmaksızın çek bedelini hesaba alacak kaydeder ve çeki ödeyecek muhatap bankaya çek bedelini tahsil etmek üzere gönderir. Hesaba alacak verilen meblağ yaklaşık 8 – 10 gün sonra kullanıma alınır.

Dövizli banka çekleri Immediate Payment tahsil şekline göre değerlendirir.

2. Tahsil Sonrası Ödeme Yöntemi

Tahsile gönderilen çek bedellerinin muhatabından tahsil edilmesinden sonra ödenen bir yöntemdir.

İlgili Yazılar

Ticari Kredilerde ‘Risk Ağırlığı’ Avantajlı Şekilde İndirildi!

ICBC Turkey’nin Yeni Genel Müdürü: Dr. Shoujiang Wang Dönemi Başladı!

Garanti BBVA’dan Tüzel ve Bireysel Firmalara Anında Mali Veri Paylaşımı İmkanı

5 Yorumlar

Burcu Ağustos 24, 2023 - 6:21 am
Makalede seyahat çekinin nasıl kullanıldığını daha detaylı anlatabilir misiniz? Seyahat çekinin avantajları nelerdir? Teşekkürler.
Cemil Ket Mayıs 25, 2018 - 11:49 am
internet bankacılığına alışmışız ama nakit taşımanın güvenli yoluymuş, güzel
ilhan Temmuz 14, 2019 - 6:09 am
Sizinle görüşmek istiyorum atarmisiniz.
Fatih Gürsel Mart 2, 2018 - 7:16 pm
Elinde yüklü miktarda seyehat çeki olanlar var, bahsedilen miktardan kat kat fazla, sahte midir?
birfinansci Mart 3, 2018 - 11:04 am
Sahte olma ihtimali çok yüksek çeklerdir. Tespit edilebilmesi için banka şubelerine gitmelisiniz.
Yorum yaz