Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartları

Zorunlu Trafik Sigortası, trafiğe çıkan her türlü motorlu aracın yapması zorunlu olan ve kapsamı devlet tarafından belirlenen bir sigorta türü olarak biliniyor. Yapılan birçok sigortadan farklı olan bu sigorta türü, sigortalı aracı ve sigortalının kendisini değil üçüncü kişiler ve araçlarda meydana gelen zararların karşılanmasını sağlıyor. Araç sahipleri tarafından yapılması zorunlu olan zorunlu trafik sigortası genel şartları hakkında detaylı bilgiler yazımızda yer alıyor.

Zorunlu Trafik Sigortasının Kapsamı

Zorunlu Trafik Sigortasının kapsamı ve çerçevesi devlet tarafından belirlenmektedir. En son 2015 yılından çıkarılan tebliğ ile sigorta kapsamı motorlu aracın trafik sırasında meydana gelen kaza ve yararlanmalarda üçüncü kişilerin zararları karşılanacağı yükümlüğü yer alıyor.

Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamına Giren Teminatlar

Zorunlu Trafik Sigortası olan bir motorlu aracın kazaya karışması sonucunda 4 tane temel teminat söz konusu oluyor. Poliçe limitleri dahilinde sigorta şirketleri tarafından teminatlar karşılanıyor. Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartları nelerdir?

Bu teminatları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Sağlık giderler için teminat,
  • Maddi hasarlar için teminat,
  • Sürekli sakatlık durumlarda teminat,
  • Desten yoksun kalma durumunda teminat

Yukarıda yer alan teminatlar kişilerin haklılık paylarınadır. Veya poliçede yer alan limitlere göre belirlenerek çeşitli oranlarda karşılanıyor.

Zorunlu Trafik Sigortasının Coğrafi Sınırı

Araç sahipleri tarafından yapılmış olan zorunlu trafik sigortası sadece Türkiye sınırları içinde geçerli oluyor. Bu sigorta türünün yurtdışında herhangi bir geçerliliği bulunmuyor.

Zorunlu Trafik Sigortası Teminatı Dışında Kalan Durumlar

Zorunlu Trafik Sigortası aracın sebep olduğu kaza durumunda zarara uğrayan kişilerindir. Kusur durumlarına göre belirli oranlarda teminat ödemesi sağlıyor. Ancak bu sigorta kapsamında ödeme yapılmayan bazı istisnalar da vardır. Manevi tazminat talepleri, gelir kaybı, sigortalının eşi, çocuklarıdır. Veya birlikte yaşadığı kişilerin zararları, araçta bulunan eşyaların zararları önemli istisnalar arasında yer alıyor.

Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamında Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi

Kazanın meydan gelmesiyle beraber araç sahibi 10 gün içinde sigorta şirketine bildirimde bulunması gerekir. Tüm belgelerin sigorta şirketine ulaşmasından sonra başlar. Genelde 8 gün içinde kişiye belirlenen oranda hak edilen ödeme yapar. Ayrıca sakatlık ve ölüm durumlarında ödenen tutarlar daha yüksek oluyor.

İlgili Yazılar

Sigorta Primi Ne Kadar? 2023 ve 2024 Yılı

En Dusuk Sigorta Primi

Sigorta Ücreti Ne Kadar?

1 Yorum

Adnan Ağustos 21, 2023 - 11:52 am
Merhaba, makalenizde zorunlu trafik sigortası kapsamında tazminat ve giderlerin ödenmesinden bahsedilmekte. Acaba bu tazminat ve giderler hangi durumlarda ödenmektedir? Örneğin, kaza sonucu oluşan araç hasarları da bu kapsamda mıdır? Teşekkür ederim.
Yorum yaz