Yi-ÜFE Artışı ve Haftalık Ekonomi Bülteni

Yi-ÜFE Artışı ve Haftalık Ekonomi Bülteni: Mart ayı enflasyon verisi beklentilerin hafif üzerinde gelirken TÜFE yıllık bazda %10,23 seviyesine geriledi.

Haftalık Ekonomi Bülteni

TÜFE Mart – 2018

  • Aylık:%0,99
  • Yıllık: %10,23
  • 12AylıkOrtalama:%11,14
  • Çekirdek Enflasyon: %11,44

Mart ayında da Yi-ÜFE artışını sürdürürken yıllık artış %14,28 oldu.

2018 yılı Mart ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları yıllık bazda %3,4 arttı.

Geçtiğimiz 3 ayda Dolar/TL %7,5 üzerinde değer kaybederken parite 4 TL’nin üzerine geldi.

Haftalık Ekonomi Bülteni ve Diğer Gelişmeler

  1. Elektrik Zammı: Elektrik fiyatlarına Nisan ayı ile birlikte %2,89’luk oranda zam yapılırken, bu zammın enflasyon üzerindeki etkisi 0,07 puan ile sınırlı seviyede.
  2. Nefes Kredisi: Başbakan Binali Yıldırım, Nefes Kredisi’nin bu yıl belirlenen 5 milyar TL’lik hacminin %50 artırılarak 7.5 milyar TL’ye çıkartıldığını; 12 ay taksitle yapılan geri ödeme süresine 6 aylık ödemesiz dönem eklendiğini açıkladı. 2018 yılında 50 bin KOBİ’nin yararlanması beklenen Nefes Kredisi’nde yıllık faiz %11.88 olurken; kullanılacak kredilerin %85’i Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinde olacak. Azami kredi tutarı 200 bin TL.
  3. DHMİ Yolcu Sayısı: Türkiye’de hava yolu kullanan yurt içi yolcu sayısının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %18.6 artışla 15.3 milyona ulaştığı kaydedildi.
  4. Rusya – Türkiye: Rusya Devlet Başkanı Putin S-400 sistemlerinin teslimat sürelerinin azaltılmasına karar verildiğini açıklarken, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ile Türkiye Varlık Fonu arasında 1 milyar dolarlık ortak fon kurulması için anlaşma imzalandı.

Küresel Gelişmeler

ABD

  • ABD – Çin Ticaret Savaşları: ABD’nin Çin’e yönelik teknoloji alanındaki 50 milyar dolarlık ek vergi kararının ardından Çin geçtiğimiz hafta içerisinde çeşitli kalemlerde 50 milyar dolarlık bir misilleme gerçekleştireceğini açıklamıştı. Misillemeye karşı Trump yeni bir 100 milyar dolarlık paketle karşılık vereceklerini açıkladı. Risk iştahını azaltan bu gelişmeler, gelişmekte olan ülkeler üzerinde baskı yarattı.
  • ABD İstihdam: ABD’de tarım dışı istihdam 185 binlik beklentilerin altında 103 bin olarak gerçekleşirken yıllık işsizlik oranı %4’lük beklentilerin aksine %4,1 seviyesinde kaldı. Bu veriler sonrası Dolar Cuma günkü kazançlarını silerken, bu gelişmenin FED’in bu sene 4. faiz artırımı yapma ihtimalini negatif yönde etkilediği düşünülüyor.

AVRUPA BİRLİĞİ

  • Euro Bölgesi Verileri: Euro Bölgesi’nde Mart ayı enflasyonu yıllık %1,4 artış gösterirken, çekirdek enflasyon ise %1,1 olan beklentilerin altında %1 olarak gerçekleşti. İşsizlik Şubat ayında beklentilere paralel %8,5 olurken Mart ayında imalat PMI beklentilere paralel 56.6 oldu.

KÜRESEL GELİŞMELER

  • Küresel PMI Verileri: Küresel PMI verileri açıklanırken ABD ve İngiltere haricine genel bir düşüş trendi etkili oldu. Euro Bölgesi dışında Japonya Bileşik PMI verisi 51,3 ile son 18 ayın en düşük verisine gerilerken, Çin Hizmet Sektörü PMI endeksi de son 4 ayın en düşük seviyesine geldi.

İlgili Yazılar

“81 İlde Sahte Alkol Operasyonu: 37 Şüpheli Ele Geçirildi”

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!