Vehbi Koç Kimdir? Kısaca Hayatı

vehbi koc kimdir hayati 1

Ahmet Vehbi Koç, 20.07.1901 tarihinde dünyaya geldi. Kökleri Osmanlı’ya kadar dayanmakta olan, köklü ve büyük bir ailenin üyesidir. Ankara’ya bağlı bir semt olan Çoraklık’ta doğmuş olan Vehbi Koç’un annesi, altı asra yakın geçmişi olan Kütükçüzade Hacı Rıfat Efendi’nin kızı olan Fatma Hanım, babası ise, üç asırlık bir geçmişe sahip olan Koçzade Hacı Mustafa Efendidir. Hüsniye ve Zehra adında iki kardeşi bulunan Koç, ailenin en büyük çocuğuydu. Tecrübe ve yaşadıklarını yazarak kitap haline getirmiş olan Vehbi Koçun, isimleri “Hayat Hikayem” ve “Hatıralarım, Görüşlerim ve Öğütlerim” olan iki kitabını, 1973 ve 1987 yıllarında bastırmıştır. Uluslararası Ticaret odası tarafından, 1987 yılında, “Yılın İş Adamı” ödülü verilen Koç, 25.02.1996 tarihinde kalp yetmezliği sebebi ile Antalya’da vefat etmiştir.

Vehbi Koç Eğitim Hayatı

Osmanlı İmparatorluğu Devrinde doğan Vehbi Koç, mahalle mektebi olan Topal Hoca Mektebi’ne 5 yaşında iken başlamıştır. 1908’de Hacı Bayram Cami’nin yanında bulunan kiralık bir evde öğretim yapan, ilkokula başlamıştır. İlkokulu birincilik ile bitiren Vehbi Koç, 1914 yılında Taş mektep adı ile bilinmekte olan, Ankara İdadisi’ne başladı. Eğitim hayatını istemeyerek, 15 yaşında kendi harçlığını çıkartmak amacı ile bırakarak, dede ve babasının önderliği ile iş hayatına giriş yaptı.

İş Hayatı

Türkiye’nin en zengin iş adamlarından biri olmuş, arkasında çok büyük bir sektör, bir marka ve devasa bir servet bırakmış olan Vehbi Koç, iş hayatına bir bakkal dükkanında atıldı. 1917 yılında, babası oturdukları evin alt katına bir bakkal açtı ve başına da Vehbi Koç’u oturttu.

Dedesi ve babası Ankara’nın tanınmış kişileri idiler. Ankara’da ticaret hayatını gayrimüslimler yapıyordu. Koç’un ailesi orta halli idi ve rahat bir hayat yaşıyorlardı. Çocukken, en güzel mağazaların ve binaların gayrimüslimlerin ellerinde olduğunun farkına vardı. Müslümanlar ise orta seviyede bir hayat yaşamaktaydılar.

1920 Yılında, Kurtuluş Savaşının başlaması ile birlikte, Büyük Millet Meclisi’nin Matbaası’nda çalışmaya başladı. Arkasından da 1,5 sene süren askerlik görevi için askere gitti. Askerden döndükten sonra, önceden işletmekte olduğu bakkalını, 1926 yılında, Ankara Ticaret Odası’na, “Koçzade Ahmet Vehbi” ismi ile kayda geçirdi. 1928 yılında, Ankara Ticaret Odası 2. Başkanı oldu. İşlerini büyütmeye başladı, makarna ve şeker sattığı dükkanında, araba lastiği satmaya başladı.

Arkasından, gayrimüslim bir tüccar ile anlaştı ve kösele işine giriş yaptı. Ayakkabının yanı sıra, baharat, tabak, hırdavat, iplik, bardak, bocuk sattığı daha büyük bir dükkan açtı. 1927 yılında ailesinin uygun görmüş olduğu bir kız ile evlendi. 1917 yılında babası firmasını Vehbi Koç’a devretti. Tüccar olan ve işleri büyütmeye karar veren Koç, Avrupa’ya gitti. 1934 yılında bir boru firması ile ortaklık kurdu. 1938 yılında, Koç Ticaret Anonim Şirketini kurdu. 1948 yılında General Electric ile ampul fabrikasına ortak oldu. Daha ilerideki tarihlerde ise, traktör, buzdolabı, otomobil, çamaşır makinesi gibi çok sayıda ürün Koç Topluluğu üretim alanına girdi.

[minima-button button_text=”Para Kazanma Yolu” button_color=”warning” button_size=”md” button_url=”https://birfinansci.com/para-kazanma-yolu-nereden-gecer-nasil-bulunur” button_icon=”1″]

İlgili Yazılar

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!

Adalet Bakanlığı, 20 Yeni Stajyer Kontrolör Alımı Gerçekleştiriyor!